Ελλάδα

Έλληνες οδηγοί: Κρατούν τα πρωτεία στο… βρίσιμο!

Μία «κακή» πρωτιά για την Ελλάδα - Χωρίς ζώνη και… «κολλημένοι» στο GPS και το κινητό!

Κακή είναι, όπως όλα δείχνουν, η οδική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο, οι Έλληνες οδηγοί είναι επιθετικοί, βρίζουν τους άλλους οδηγούς – όσο κανένας άλλος λαός την Ευρώπης – ενώ, ένας στους δύο αγνοεί τη ζώνη ασφαλείας!

Τα παραπάνω αποκαλύπτει δημοσκόπηση του ιδρύματος Vinci Autoroutes, που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 12.418 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για την συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται στο δρόμο και πίσω από το τιμόνι.

Πρωτιά στο βρίσιμο

Ειδικότερα, οι Έλληνες οδηγοί φανέρωσαν τη χαμηλή παιδεία που διαθέτουν στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, παρά το μεγάλο ποσοστό που έχει η Ελλάδα σε τροχαία δυστυχήματα.

Στην ερώτηση για την επιθετική οδήγηση, οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται, και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ότι, βρίζουν τους άλλους οδηγούς, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία (71%). Ακολουθούν οι Γάλλοι (69%) που μάλλον ξεχνούν το σαβουάρ βιβρ όταν οδηγούν, και οι Σουηδοί (32%). 

Χωρίς ζώνη

Ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός, ότι ένας στους δύο Έλληνες οδηγούς δηλώνει ότι δεν φοράει ζώνη ασφαλείας.

Κολλημένοι με το GPS

Οι Έλληνες, μαζί με τους Ιταλούς και τους Πολωνούς δηλώνουν ότι λατρεύουν τη χρήση του Bluetooth, όταν οδηγούν, ενώ σχεδόν έξι στους δέκα (57%)  είναι απασχολημένοι με το σύστημα πλοήγησης (GPS) του αυτοκινήτου τους. 

Τα SMS φέρνουν… τροχαία

Πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών συμφωνεί, παρόλο ότι παραδέχεται τα πάθη του πίσω από το τιμόνι, ότι η απροσεξία είναι η νούμερο ένα αιτία για την θνησιμότητα στους δρόμους (54%).

Επίσης, το 97% αναγνωρίζει το πόσο επικίνδυνο είναι να γράφεις SMS τη στιγμή που οδηγείς.

Πάντως, οι περισσότεροι ευρωπαίοι οδηγοί φαίνεται να είναι πιο αμυντικοί στο δρόμο, δεν προκαλούν και δεν έχουν καμία διάθεση να διαπληκτιστούν. Μόνο οι Πολωνοί που σε ποσοστό 36% δήλωσαν ότι, είναι έτοιμοι, κάθε φορά που θα τους προκαλέσει ο «διπλανός» οδηγός, να κατέβουν για «τσαμπουκά».

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια