Μάτι: Πρόστιμα - μαμούθ στους πυροπαθείς

Ελλάδα
Μάτι: Πρόστιμα - μαμούθ στους πυροπαθείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντί για ενισχύσεις, μοιράζονται… πρόστιμα στους πυρόπληκτους για τα αυθαίρετα - Πρόστιμα πάνω από 400.000 ευρώ!

9 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που συγκλόνισε την Ελλάδα και προκάλεσε δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς, η ανοικοδόμηση παραμένει στα χαρτιά, με το κράτος να μοιράζει πρόστιμα-μαμούθ στους ανθρώπους που έχασαν περιουσίες και οικείους.

Μετά τη φωτιά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας πολιόρκησαν το Μάτι για να διαπιστώσουν κατόπιν εορτής τη νομιμότητα των κτισμάτων. Στο συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών ανάλογα με την απόσταση από την κοίτη του ρέματος. Οι ίδιοι οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε, και προσφεύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη πετυχαίνοντας ο ένας μετά τον άλλο αναστολή της καταβολής των χρημάτων που τους έχουν καταλογιστεί.

Τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα έγγραφα της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Παλλήνης που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αφορούν μεγάλα εφάπαξ ποσά, ενώ καταλογίζεται και ένα επιπλέον ποσό για κάθε χρόνο. Τα ποσά -που αφορούν περίπου 70 σπίτια- σε κάποιες περιπτώσεις είναι κοντά στις 150.000, σε άλλες κοντά στις 250.000, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπάρχουν και πρόστιμα που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

«Μας τιμωρούν»

Σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, τα έγγραφα με θέμα «Διαβίβαση Εκθεσης Αυτοψίας και Διακοπή Οικοδομικών Εργασιών», παράλληλα με την κοινοποίησή τους στους πυρόπληκτους, διαβιβάστηκαν, μεταξύ άλλων, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, στον Δήμο Μαραθώνα, στο Δασαρχείο Πεντέλης και την Πολιτική Προστασία. Εκτός από τις οικοδομές που έχουν χτιστεί κοντά στο αμφισβητούμενο ρέμα, η Πολεοδομία μοιράζει πρόστιμα ακόμα και για μαντρότοιχους που κρίθηκαν υψηλότεροι από το προβλεπόμενο οδηγώντας τους κατοίκους σε πλήρη απόγνωση.

«Τα πρόστιμα άρχισαν να έρχονται όταν δεν είχαμε ακόμα ρεύμα και νερό», λέει ένας από τους πυρόπληκτους. «Τη μία, καλούν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων -για τα οποία εισέπρατταν κανονικά τους φόρους- να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι για τους 100 θανάτους. Την άλλη, μας στέλνουν να πληρώσουμε τεράστια ποσά που κανείς μας δεν διαθέτει μετά από αυτό που ζήσαμε. Αντί να έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση των περιουσιών μας, είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια προσπαθώντας να ξεμπλέξουμε. Νιώθουμε σαν να μας τιμωρούν, ειδικά όσους έχουμε τολμήσει να αντιδράσουμε σε αυτές τις καταστάσεις, γιατί ο πολύς κόσμος φοβάται και δεν μιλάει, αφού κάποιοι τους απειλούν ότι θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια», επισημαίνει ο ίδιος κάτοικος. Σε ένα από τα έγγραφα αυτά η Πολεοδομία ζητεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να καταβάλει εφάπαξ 258.317,40 ευρώ και επιπλέον 126.652,73 ανά έτος. Σε άλλο έγγραφο απαιτείται εφάπαξ ποσό 157.952,10 ευρώ και 78.526,25 ευρώ ανά έτος.

Τα σπίτια που έχουν επισκευαστεί μέχρι σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ πολύ μικρός είναι και ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί, ώστε οι πυροπαθείς να ξαναχτίσουν τα νοικοκυριά τους. Τα προβλήματα έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη σε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς και σε επιστολές της συντονιστικής επιτροπής προς το υπουργείο Υποδομών, αλλά, όπως λένε οι κάτοικοι, όλες οι εκκλήσεις τους έπεσαν στο κενό. Τελευταίο βήμα τους ήταν να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θέτοντας υπ’ όψιν του όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ζητώντας του να ορίσει συντονιστή μεταξύ των υπουργείων, ώστε να παρακαμφθεί η χαοτική γραφειοκρατία και να πάψουν να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News