default-image

Σε άσχημη κατάσταση ο Λυκουρέζος: Τα στοιχεία «φωτιά»

Ελλάδα
Σε άσχημη κατάσταση ο Λυκουρέζος: Τα στοιχεία «φωτιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στήριγμα» η κόρη του... Το πρωί στον εφέτη ανακριτή

Στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ πέρασε τη νύχτα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από το '14 και απόπειρα εκβίασης. Στον ανακριτή και δεύτερος δικηγόρος, συνεργάτης του γνωστού ποινικολόγου.

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση πως ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος συνελήφθη για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» με πρωταγωνιστές Αλβανούς κακοποιούς.

Η εμπλοκή του γνωστού ποινικολόγου στην υπόθεση προέκυψε μέσα από τα στοιχεία της δικογραφίας που αφορούν τόσο σε μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, Ευτύχη Νικόπουλου αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων στην υπόθεση όπου υπάρχουν αναφορές στον γνωστό ποινικολόγο.

Σήμερα το πρωί, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης του Αριστείδη Φλώρου. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία.

Ενώπιον των αρμόδιων αρχών πρόκειται, να παρουσιαστεί και ο δεύτερος δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση και σε βάρος του οποίου εκδόθηκε επίσης ένταλμα σύλληψης, Θεόδωρος Παναγόπουλος.

 Τι έχουν καταθέσει οι Αριστείδης Φλώρος, Ηλ. Αναγνωστόπουλος και Θέμης Σοφός

Η αντίστροφη μέτρηση που οδήγησε στην ποινική εμπλοκή του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου (ήδη προφυλακισμένου για την υπόθεση) αλλά και των Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» άρχισε μετά τις καταγγελίες του Αριστείδη Φλώρου ο οποίος κατήγγειλε ότι του ζητήθηκαν 2 εκ. ευρώ προκειμένου να μην δηλώσει ο Γιώργος Αντωνόπουλος παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος του για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του.

Αυτή η οικονομική απαίτηση σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο Αρ. Φλώρος του μεταφέρθηκε από τον δολοφονηθέντα δικηγόρο, Μιχάλη Ζαφειρόπουλο ο οποίος εκπροσωπούσε τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση της Energa και είχε συνάντηση το καλοκαίρι του 2017 με τους κ.κ. Λυκουρέζο και Παναγόπουλο οι οποίοι είχαν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Γ. Αντωνόπουλου.

Τα όσα κατέθεσε ο Αρ. Φλώρος ενισχύθηκαν και από τις καταθέσεις των δικηγόρων Ηλ. Αναγνωστόπουλου και Θ. Σοφού.

 Το τι υποστηρίζουν οι δύο δικηγόροι έγινε δεκτό από τις καταθέσεις τους ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχ. Ζαφειρόπουλου.

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι τέλη Ιουλίου του 2017 συναντήθηκε με τον Αρ. Φλώρο ο οποίος του ανέθεσε την υπεράσπιση του στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου από κοινού με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αλλά και για την υπόθεση της Energa.

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τον Γιώργο Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά κι γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».

Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».

 Κατάθεση Θέμη Σοφού

Την ύπαρξη συναντήσεων πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και δικηγόρος, Θέμης Σοφός.

Ο κ. Σοφός  όπως κατέθεσε, είχε την άποψη του, να μην παρασταθεί πολιτική αγωγή στη δίκη.

«Εγώ του πρότεινα ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις οποίες αξιώσεις σας. Μου είπε ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από την μέση».

 Ο κ. Σοφός κατέθεσε επίσης ότι ο 65χρονος δεν του ανέφερε ποτέ τις καταθέσεις των Αλβανών κατηγορουμένων ενώ ο Γ. Αντωνόπουλος εμφανιζόταν βέβαιος ότι ο Φλώρος είναι πίσω από την εντολή.

 Επίσης, ανέφερε ότι ο 65χρονος του είπε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Φλώρο και αν μπορεί να είναι παρών (σ.σ. ο Σοφός). Η συνάντηση, όπως κατέθεσε ο Θ. Σοφός, έγινε στο τέλος Ιουλίου 2017 πήγε στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Στην συνάντηση περιέγραψε πως «ο Αντωνόπουλος είπε ότι θεωρεί πως ο Φλώρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αν και δεν έχω αποδείξεις. Ο Φλώρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα προχωρούσε την υπόθεση και με άλλον δικηγόρο. Στο τέλος της συζήτηση ο Αντωνόπουλος σηκώθηκε και του είπα «εγώ δε θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα» και του λέει και ο Φλώρος «ούτε εγώ» αναφερόμενος σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω».

Πρόεδρος: Μα πως έδωσαν τα χέρια;

Σοφός: Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.

Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα

Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.

Πρόεδρος: είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;

Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρεζος το ήξερε.

Μετά ο κ. Σοφός περιέγραψε πως στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος του τηλεφώνησε και τον ρώτησε «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;».

«Του λέω ναι γιατί με ρωτάς. Και μου λέει χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο του Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα. Του λέω περίμενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ. Επικοινωνώ με Αντωνόπουλο και του λέω ότι ζητάνε λεφτά. «Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!». Του είπα να πάρει τον Ζαφειροπουλο γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω». Ο Αντωνόπουλος μου είπε ότι θα στείλει email που θα ξεκαθαρίζει τα πάντα».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σοφός προσκόμισε το επίμαχο email στο Δικαστήριο.

newsit

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News