Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821: Όταν βρέθηκε η χαμένη σορός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 16 Απριλίου

Η χαμένη σορός του Γρηγορίου Ε'

Σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου του 1821, περισυλλέγεται από τη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης η σορός του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Ο Γρηγόριος είχε απαγχονιστεί έξι μέρες νωρίτερα, στο Φανάρι, με διαταγή του σουλτάνου, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Παρέμεινε κρεμασμένος στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου για τρεις ολόκληρες μέρες. Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αφορίσει τη Φιλική Εταιρεία και το κίνημα των Υψηλάντη και Σούτσου. Το σώμα του Γρηγορίου περισυλλέχθηκε από τον Κεφαλονίτη πλοίαρχο Νικόλαο Παπαδόπουλο-Σκλάβο.

Η θανατική καταδίκη του Κολοκοτρώνη

Ήταν 16 Απριλίου του 1834, όταν ξεκινούσε στο Στρατοδικείο του Ναυπλίου η περίφημη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα. Αμφότεροι είχαν βρεθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε δυσμένεια λόγω της ρωσόφιλης πολιτικής στάσης που κρατούσαν. Ο Γέρος του Μοριά, μάλιστα, είχε μπει στο “μάτι” του Ιωάννη Κωλέττη, αλλά και των Βαυαρών αντιβασιλέων, παρά το ότι πρωτοστάτησε υπέρ του ερχομού του Όθωνα στην Ελλάδα.

Ο Κολοκοτρώνης συλλαμβάνεται τελικά στις 6 Σεπτεμβρίου του 1833 μαζί με τους Πλαπούτα, Τζαβέλα, Νικηταρά και άλλους στρατιωτικούς, καθώς φέρονταν να ετοίμαζαν συνωμοσία για να ανατρέψουν τον ανήλικο - τότε - Όθωνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα καθίσει στο εδώλιο μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία και υποκίνηση συνωμοσίας εναντίον του βασιλιά. Αμφότεροι καταδικάζονται σε θάνατο, παρά το ότι δύο από τους συνολικά πέντε δικαστές αρνούνται να υπογράψουν την απόφαση του Στρατοδικείου.

Μετά από τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που ακολούθησαν, η ποινή τους μετατράπηκε σε 20ετή κάθειρξη. Τελικά, ένα χρόνο μετά, το 1835 - και αφού είχε ενηλικιωθεί ο Όθωνας - οι δύο αγωνιστές αμνηστεύονται.

Τσάπλιν: Ο κορυφαίος της 7ης Τέχνης

Στις 16 Απριλίου του 1889, εξάλλου, γεννιέται στο Λονδίνο ο κορυφαίος Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, γνωστός και ως “Σαρλό”.

Και εγένετο... Ψυχρός Πόλεμος

Ήταν 16 Απριλίου του 1947, όταν ειπώθηκε για πρώτη φορά από “επίσημα χείλη” ο όρος “Ψυχρός Πόλεμος”. Ο εν λόγω όρος διατυπώθηκε από τον τραπεζίτη και οικονομικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Ρούσβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, προκειμένου να περιγραφεί η νέα κατάσταση στις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

2010: Η πρώτη δίωξη για την οικονομική κρίση

Τέλος, το ημερολόγιο έδειχνε 16 Απριλίου του 2010, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της περίφημης Goldman Sachs, κατηγορώντας τον τραπεζικό κολοσσό για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει.

Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα φερόταν να συνεργάστηκε με αντισταθμιστικό ταμείο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ζημιωθούν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η προσφυγή κατά της Goldman Sachs ήταν η πρώτη νομική δίωξη αναφορικά με την πρώτη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια