Ελλάδα

Η Ελένη Τουλουπάκη παραμένει στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Για δύο ακόμη χρόνια θα παραμείνει στη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς η Ελένη Τουλουπάκη.

Η θητεία της ανανεώθηκε έπειτα από απόφαση που πήρε η πλειοψηφία κατά 8-3, αφού το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αφήνει με αυτό τον τρόπο την κ. Τουλουπάκη στη συγκεκριμένη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, οκτώ μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη και τρεις κατά.

Από τους οκτώ, οι έξι ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας για την προσεχή διετία, όπως προβλέπει ο νόμος, και μόνον δύο μέλη είχαν την άποψη να παραμείνει μόνον για ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες για σημαντικές υποθέσεις που είναι εκκρεμείς.

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας της ψήφισε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί, ενώ υπήρξαν και μειοψηφίες με το σκεπτικό ότι δεν αξιολογήθηκαν εμπειρότεροι και αρχαιότεροι που προτάθηκαν προς κρίση.

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κλήθηκε προσωπικά και παρέστη επί περίπου δύο ώρες η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων. Στο Συμβούλιο, επίσης, παρέστησαν και δέχθηκαν ερωτήσεις και οι συνυποψήφιοι της Ελένης Τουλουπάκη, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης και ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ευστάθιος Βεργώνης, που διεκδίκησαν τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πέππα, και την Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, συνολικά έντεκα ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς.

Το σκεπτικό της ανανέωσης

Αναλυτικότερα, η Ελένη Τουλουπάκη κρίθηκε από τα έξι μέλη του ΑΔΣ ικανή να συνεχίσει να είναι επικεφαλής στη νευραλγική θέση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ενώ αξιολόγησαν ως θετικό το έργο της στην πρώτη διετή θητεία της.

Η ακρόαση της ενώπιον του Συμβουλίου αξιολογήθηκε θετικά, ενώ στην τελική τους κρίση έπαιξε ρόλο η (τελευταία) πολύ καλή έκθεση από τον επόπτη αρεοπαγίτη, στην όποια αναφέρεται ότι η εν λόγω εισαγγελέας «ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις των καθηκόντων της, ειδικότερα σε χειρισμούς σοβαρών υποθέσεων. Εργάζεται με ζήλο για τη βέλτιστη απόδοση των συνεργατών της».

Ακόμη δύο αρεοπαγίτες, που πρότειναν ανανέωση θητείας μόνο για 1 χρόνο, έλαβαν υπόψη τους την έρευνα για τη Novartis. Έκριναν ότι η κ. Τουλουπάκη πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη θέση για να την ολοκληρώσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια