Διονύσιος Σολωμός: Ο Ζακυνθινός που έγινε ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας

Ελλάδα
Διονύσιος Σολωμός: Ο Ζακυνθινός που έγινε ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 8 Απριλίου

Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός

Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1798, γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Σολωμός. Το πρώτο εκτενές ποίημά του ήταν ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν”, απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε μεταγενέστερα ως ο Εθνικός Ύμνος της χώρας μας.

Άλλα γνωστά του ποιήματα είναι τα “Εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον”, “Η καταστροφή των Ψαρών”, “Η Φαρμακωμένη”, “Ο Λάμπρος”, “Εις Μοναχήν”, “Ο Κρητικός”, “Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι” και “Ο Πορφύρας”. Ο Διονύσιος Σολωμός πέθανε στις 9 Φλεβάρη του 1857 στην Κέρκυρα, έπειτα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις.

Το τέλος της “Σιδηράς Κυρίας”

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάρκαρετ Χίλντα Θάτσερ. Η επονομαζόμενη και “Σιδηρά Κυρία” γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1925 στο Γκράνθαμ της Αγγλίας. Υπήρξε επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος από το 1975 έως το 1990.

Ήταν, εξάλλου, φανατική υπέρμαχος του οικονομικού δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, τις αρχές του οποίου προώθησε κατά τη θητεία της στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας, από το 1979 έως το 1990. Σημειώνεται ότι η Θάτσερ ήταν η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε τόσο στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, όσο και στο “τιμόνι” των Συντηρητικών.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 2013, στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών. Κατά τη διάρκεια του βίου της κέρδισε πολλές συμπάθειες και ακόμη περισσότερες αντιπάθειες. Για του λόγου το αληθές, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της Θάτσερ, χιλιάδες Λονδρέζοι ξεχύθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ της πρωτεύουσας της Αγγλίας, πραγματοποιώντας ξέφρενο πάρτι...

Βίος και πολιτεία του Πάμπλο Πικάσο

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Απριλίου του 1973, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους μεγαλύτερους εικαστικούς όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Ισπανό ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο. Ο Πάμπλο Ρουίθ Πικάσο, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1881 στη Μάλαγα.

Ο μικρός Πάμπλο ξεκίνησε να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία και στα 14 του εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Το 1897 πήρε χρυσό βραβείο για τον πρώτο πίνακά του, που παρουσιάστηκε στην Ακαδημία. Το 1904 μετακομίζει στο Παρίσι, όπου γνωρίζεται με άλλους κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως ο Ματίζ και ο Χουάν Μιρό.

Την τριετία 1912-1914 τα έργα του Πικάσο γίνονται ευρέως γνωστά στη Γηραιά Ήπειρο: Στις διεθνείς εκθέσεις του Μονάχου, της Κολωνίας και του Βερολίνου, οι κυβιστικοί πίνακές του εκτίθενται στην πρώτη σειρά.

Εξάλλου, τα έργα του δημοσιεύονταν στα πρωτοποριακά περιοδικά τέχνης της εποχής και οι ανανεωτικές του αντιλήψεις συζητιούνταν εκτενώς στα καλλιτεχνικά στέκια της Ευρώπης. Το όνομα του Πάμπλο Πικάσο δεν άργησε να γίνει συνώνυμο του “καινούργιου” και του “τολμηρού”.

Ο Πικάσο άφησε παρακαταθήκη περίπου 20.000 (!) αυτοτελή έργα του κάθε μορφής. Το magnum opus του ζωγράφου θεωρείται η “Guernica”, ένας πίνακας που απεικονίζει τον όλεθρο που σκόρπισε ο βομβαρδισμός της ομώνυμης πόλης της Χώρας των Βάσκων, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News