Βιβλιάρια υγείας: Οριστικό το τέλος - Τι θα χρειάζεστε;

Ελλάδα
Βιβλιάρια υγείας: Οριστικό το τέλος - Τι θα χρειάζεστε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οριστικό τέλος στα βιβλιάρια υγείας - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους για τον τρόπο εισαγωγής τους στα νοσοκομεία δίνει ο ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ: «Σας ενημερώνουμε ότι τα έντυπα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών οικογένειάς τους καταργήθηκαν.

Η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων κατά την εισαγωγή τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως κρατικό νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, Κέντρα Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρασης, θα πιστοποιείται με οποιοδήποτε νομιμοποιητικό δημόσιο έγγραφο (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κα)».

Ρυθμίσεις για φάρμακα και εξετάσεις

Πάντως, μια νέα ρύθµιση που θα διευκολύνει τους ανασφάλιστους συµπεριλήφθηκε στον νέο νόµο του υπουργείου Υγείας. Πλέον, θα µπορούν να αποκτούν τον δικό τους ατοµικό φάκελο υγείας και από ιδιώτες γιατρούς, ενώ θα µπορούν και να «γράφουν» τα φάρµακα και τα παραπεµπτικά για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς.

Μέχρι σήµερα η δυνατότητα αυτή υπήρχε µόνο σε δηµόσιες µονάδες υγείας. Συνεπώς και ο ιδιώτης οικογενειακός γιατρός θα µπορεί να τους δηµιουργεί τον ηλεκτρονικό τους φάκελο υγείας. Βέβαια τις εξετάσεις ή άλλες θεραπείες υποχρεωτικά οι ανασφάλιστοι πρέπει να τις εκτελούν σε δηµόσιες µονάδες υγείας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για την κατάργηση των βιβλιαρίων: «Οι πιστοποιηµένοι στο Σύστηµα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) ιατροί έχουν το δικαίωµα να συνταγογραφούν φάρµακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές οµάδες. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγµατοποιούνται σε δηµόσιες δοµές υγείας».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το neaselida.gr, οι πολίτες που θα δηµιουργήσουν στον οικογενειακό γιατρό τον ατοµικό τους φάκελο θα παραλαµβάνουν και κωδικούς πρόσβασης. Έτσι θα µπορούν να ενηµερώνονται για το περιεχόµενο. Όποιος γιατρός µπει στον προσωπικό τους φάκελο χωρίς να παρευρίσκονται ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους, θα λαµβάνουν µήνυµα στο κινητό ή e-mail.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News