Ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤΕΠ για το σήμερα και το αύριο της Περιφερειακής Τηλεόρασης

Κρήτη
Ομιλία του Προέδρου της ΕΕΤΕΠ για το σήμερα και το αύριο της Περιφερειακής Τηλεόρασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε τις πύλες του το κλαδικό συνέδριο Salonica Electronix 2019 στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ο ρόλος, οι προοπτικές, οι δυνατότητες και τα προβλήματα της Περιφερειακής τηλεόρασης βρίσκονται δυναμικά στην ατζέντα του κορυφαίου συνεδρίου Salonica Electronix 2019 με επίκεντρο την τεχνολογία του σήμερα και του αύριο που άνοιξε τις πύλες του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στην Θεσσαλονική.

Ανάμεσα σε διακριμένους ομιλητές και ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας και πρόεδρος του Ομίλου της «ΚΡΗΤΗ TV» κ. Αντώνης Δημητρίου που κλήθηκε να σκιαγραφήσει την μέχρι σήμερα πορεία και το αύριο των τηλεοπτικών μέσων της ελληνικής περιφέρειας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Δημητρίου να αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο και την σπουδαιότητα τους και ταυτοχρόνως στα διαχρονικά “αγκάθια” που αποτελούν τροχοπέδη για την λειτουργία και το έργο τους. Ανάμεσα σε αυτά, ένα άδικο νομοθετικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν αναγνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με αποτέλεσμα το φορολογικό καθεστώς να είναι δυσβάσταχτο και ο ανταγωνισμός αθέμιτος.

Από το βήμα ενός συνεδρίου με επίκεντρο την τεχνολογία ο κ. Δημητρίου στάθηκε με έμφαση στις τεχνολογικές εκκρεμότητες με επίκεντρο την σύμβαση που ο κλάδος αναγκάστηκε να συνάψει με την DIGEA. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος Ένωσης Ενημερωτικών Περιφερειακών Σταθμών έθεσε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για τον νέο χάρτη των συχνοτήτων, την δεύτερη ψηφιακή μετάβαση και πως αυτή θα επηρεάσει ή όχι την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών μέσων και κυρίως τον σχεδιασμό και τις προθέσεις της ελληνικής Πολιτείας για ισότιμη μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα.

Αναλυτικά η ομιλία του πρόεδρου της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας και πρόεδρου του Ομίλου της «ΚΡΗΤΗ TV» κ. Αντώνης Δημητρίου από το βήμα του συνεδρίου Salonica Electronix 2019:

«Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ της ένωσης των επιχειρήσεων του κλάδου της περιφερειακής τηλεόρασης.

Ευχαριστώ τους οργανωτές για την πρόσκληση.

Δράττομαι της ευκαιρίας μέσα από το Συνέδριο σας να εκθέσω συνοπτικά και κάποια αλλά παράπλευρα θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή τηλεόραση που συνάδουν όμως με το στόχο του Συνεδρίου.

Το συνέδριο έχει αναφορά στην τεχνολογία του σήμερα και του αύριο.

Επιτρέψτε όμως να αναφερθώ για λίγο και στο χθες…

Χωρίς την αποδοχή και την καταγραφή ιστορικών λαθών του χθες, το αύριο φαντάζει δυσοίωνο.

Σε ότι μας αφορά:

  1. Η περιφερειακή ενημερωτική τηλεόραση, που εκπροσωπώ, είναι σήμερα η πρώτη επιλογή της πληροφόρησης, της ενημέρωσης και της ανοιχτής και ελεύθερης ανταλλαγής και διακίνησης των απόψεων και των ιδεών στην ελληνική περιφέρεια.

Ρόλος σημαντικός για τη ποιότητα της δημοκρατίας μας ιδιαίτερα σε περιόδους εκλογών όπως αυτή που τώρα ανοίγει.

Οι περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας μέσα από την περιφερειακή τηλεόραση, δεν είναι μόνο η βραδιά των εκλογών και των αποτελεσμάτων αλλά όλος ο μακρύς διάλογος πάνω στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μέχρι την ώρα της κάλπης.

Η Περιφερειακή Τηλεόραση στέκεται καθημερινά στο πλευρό των πολιτών της Περιφέρειας και διαδραματίζει έναν εθνικής σημασίας ρόλο στην υπόθεση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η πληροφορία δίνει γνώση και προάγει τον πολίτη.

Έχει επίσης αναντικατάστατη προσφορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής στην περιφέρεια και όχι μόνο.

  1. Δυστυχώς για μια σειρά από λόγους, η προσφορά και ο ρόλος αυτός δεν έχουν αναγνωριστεί στο βαθμό που τους αξίζει και δεν έχουν εκτιμηθεί όπως πρέπει από τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, κυβερνήσεις και κόμματα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να υποτιμώνται και να παραγνωρίζονται οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς Εθνικής και Περιφερειακής Εμβέλειας κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε άδικες νομοθετικές ρυθμίσεις και γενικότερα σε εσφαλμένη αντιμετώπιση της Περιφερειακής Τηλεόρασης από την Πολιτεία.

Η προσφορά αυτή από όλες τις κυβερνήσεις δεν έχει αναγνωριστεί

Δεν είμαστε μέρος του συστήματος όπως το λένε.

Ίσως και για αυτό ακόμη και η πρώτη ψηφιακή μετάβαση μερικώς εφαρμόστηκε σε εμάς.

Ποιοι είμαστε τελικά

Ας δούμε λίγους αριθμούς:

Στην χώρα εκπέμπουν περί τους 100 τηλεοπτικοί σταθμοί 6 εθνικοί, περί τους 40 στην Αττική και Θεσσαλονίκη, που εμείς θεωρούμε ότι δεν ανήκουν στην Περιφέρεια με κάποιους θεματικούς , θρησκευτικούς η μουσικούς σταθμούς .

Απομένουν 50 ενημερωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια

Αυτοί είμαστε.

Μικρές κυρίως επιχειρήσεις που όλες λειτουργούν για πολλά χρόνια

Οι περισσότερες περίπου 30.

Χωρίς άδειες χωρίς τεχνικά ζητούμενα. Κάτι βεβαιώσεις νόμιμου λειτουργίας έχουμε από το 1998

Μικρά τα έσοδα.

Ούτε το 4% των συνολικών τηλεοπτικών εσόδων

ΟΜΩΣ με αποδοχή και τηλεθέαση ισχυρή.

Αθροιστικά ξεπερνούμε κατά πολύ το πρώτο εθνικό δίκτυο

Σε εμάς Θα δείτε βέβαια μικρότερες επιχειρήσεις, με σχετικό εξοπλισμό, με ελλιπή οργάνωση αλλά θα διαπιστώσετε και ένα διαρκές μεράκι και αγώνα πολλών ανθρώπων.

Σε εμάς ΔΕΝ θα δείτε σκοπιμότητες,

ΔΕΝ θα δείτε υπερβολές, ΔΕΝ θα δείτε τράβηγμα της είδησης.

Λάθη; Ασφαλώς δεν διεκδικούμε το αλάνθαστο. Αλλά όπως καταλαβαίνετε εμείς κρινόμαστε για αυτά καθημερινά και με πρόσωπο με πρόσωπο μέσα στον μικρόκοσμο μας .

Την επομένη ημέρα θα δούμε στον δρόμο τον δήθεν θιγόμενο, την οικογένεια και τους φίλους του και δεν θα μπορούμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια.

Εμείς ΔΕΝ ασκούμε (δεν μπορούμε και δεν ξέρουμε άλλωστε) οποιαδήποτε εξουσία μέσα από την Δημόσια λειτουργία μας.

Σε εμάς ΔΕΝ θα δείτε να εισάγουμε την Τουρκική κουλτούρα μέσα στα σπίτια των Ελλήνων με τα σχετικά σίριαλ που έχουν κατακλύσει την τηλεόραση.

Τι θα λέγατε και πως θα κρίνατε εάν τηλεοπτικοί σταθμοί συνάδελφοι μου στην Θράκη και στην Αν. Μακεδονία έπαιζαν τουρκικά σίριαλ.

Και για να μην νομίζετε ότι μιλώ με συνθήματα να ξέρετε παρόμοια ότι τα έδιναν στους συνάδελφους μου σχεδόν δωρεάν και τα αρνήθηκαν.

Προσωπικά Δεν είμαι σοβινιστής (πάρα το ότι οι κρητικοί λέγεται ότι είμαστε σκληροί τοπικιστές).

Ένας παρατηρητικός λογικός Έλληνας είμαι.

Γνωρίζετε ότι στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναμετρώνται συνδυασμοί τους οποίους αποτελούν πάνω από 120.000 υποψήφιοι; Τόσοι είναι. Βαλτέ και τους συγγενείς και στενούς φίλους των υποψήφιων, συγκεντρώνονται πάνω από 1 εκ. τουλάχιστον ενδιαφερόμενα άτομα.

Γνωρίζετε που απευθύνονται οι υποψήφιοι για να διαδώσουν την υποψηφιότητα και τις ιδέες τους;

Όχι βέβαια σε εθνικούς σταθμούς.

Σε εμάς απευθύνονται και ΕΜΕΙΣ τους παρέχουμε βήμα ελεύθερης έκφρασης.

Μα αυτό γίνεται για πολλά χρόνια

Τότε έβαλαν περιορισμούς όπως ένας υποψήφιος έχει δικαίωμα μόνο μιας εμφάνισης κατά την προεκλογική περίοδο ενώ ένας βουλευτή δυο η ο ευρωβουλευτής τρεις.

Έτσι βόλευε τους ισχυρούς τότε δηλαδή να μην εμφανίζονται οι άγνωστοι πολιτικοί για να τους απειλήσουν.

Ούτε αυτή η υπηρεσία μας (υποχρεωτική θα μου πείτε) εκτιμήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Τα αποτελέσματα αντιμετώπισης μας από όλους είναι μπροστά σας.

Είναι ΑΡΝΗΤΙΚΑ Και είναι Πασιφανή και πασίδηλα…

  1. Η 2η ψηφιακή Μετάβαση βρίσκει την περιφερειακή τηλεόραση μπροστά σε πολύ σοβαρές εκκρεμότητες. Εκκρεμότητες θεσμικές, εκκρεμότητες οικονομικές, εκκρεμότητες τεχνολογικές,
  2. Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά τη θεσμική αβεβαιότητα στην οποία βρισκόμαστε. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε και κυρίως με ποιους όρους θα ξεκινήσει και θα γίνει η περίφημη περιφερειακή αδειοδότηση.

Εμείς είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να καθοριστούν επιτέλους οι όροι του παιχνιδιού.

Το να μας κλείσουν μέσα σε δωμάτια πίσω από την Λ. Συγγρού είναι αδύνατο. ΔΕΝ θα πάμε…

Η δουλειά όμως πρέπει να γίνει σωστά εξ αρχής και να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που θα ανατινάξουν το εγχείρημα και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν.

Κατά τη γνώμη μας δεν μπορούμε να μιλάμε για αδειοδότηση περιφερειακής τηλεόρασης αν δεν λυθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μια σειρά ζητήματα όπως ο νέος χάρτης συχνοτήτων, όπως τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αδειών που θα δοθούν και βεβαίως αν δεν λυθεί το πρόβλημα σχέσεων με τον τρόπο εκπομπής η με τους παρόχους δικτύου.

  1. Όσον αφορά τις οικονομικές εκκρεμότητες εννοώ δύο κυρίως πράγματα. Πρώτον το ξεκαθάρισμα της σχέση μας με τον πάροχο δικτύου και δεύτερον την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η περιφερειακή τηλεόραση με την οικονομική αφαίμαξη και την υπερφορολόγηση που βιώνει.

Η περιφερειακή τηλεόραση βιώσει στο ορισμό του, τον αθέμητο ανταγωνισμό από το ίδιο το κράτος. Αφορά τον ΕΦΤ που θα σας μιλήσω παρακάτω.

  1. Επίσης γνωστό και χιλιοειπωμένο είναι και το πρόβλημα της εξοντωτικής υπερφορολόγησης της περιφερειακής τηλεόρασης. Φόροι, φόροι, με πάνω από 50% των εσόδων μας εξαφανίζεται!

Σε κανέναν άλλο επιχειρηματικό κλάδο δεν συμβαίνει αυτό. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς: Ειδικός Φόρος Τηλεόρασης 20%, μέχρι προ τίνος αγγελιόσημο 21,5% και ένα σωρό άλλους φόρους - τέλη όπως για τον κινηματογράφο, για τους τυφλούς, για τον ΕΔΟΕΑΠ, απαιτήσεις Οργανισμών Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων που κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι, αφού κάθε τόσο ξεφυτρώνουν και άλλοι δικαιούχοι.

(ΕΥΕΔ πρώην ΑΕΠΙ Αυτοδιαχείριση, GEA, κλπ υψηλότατα ενοίκια παρόχων πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, πρόστιμα από ΕΣΡ που επί της θητείας ιδιαίτερα του προηγούμενου Συμβουλίου ήταν συνεχή, άδικα εξοντωτικά και εκδικητικά και πολλές φορές αδικαιολόγητα. Το ίδιο συνέβη και από την ΕΕΤΤ κλπ.

  1. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης καθώς εδώ έχουμε τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπερφορολόγησης. Σε όλες τις κατηγορίες των τηλεοπτικών ΜΜΕ, δηλαδή στα εθνικά κανάλια, στην ΕΡΤ και στα συνδρομητικά κανάλια ο Φόρος αυτός που επιβάλλεται επί των διαφημίσεων μειώθηκε από 20% σε 5%.

Σε μας και ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ παρέμεινε 20%!

Είναι μια εντελώς άδικη, παράλογη και αδικαιολόγητη εξαίρεση που αν συνεχιστεί και άλλο θα μας βγάλει τελείως εκτός διαφημιστικής αγοράς καθώς όχι μόνο θα είμαστε ο μόνος κλάδος στην τηλεοπτική διαφημιστική αγορά που θα επιβαρύνεται με τον Φόρο.

Το φαινόμενο αυτό είναι ο ορισμός του αθέμητου ανταγωνισμού και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Δεν αντέχουμε πια αυτήν την υποκρισία δηλαδή να ΑΓΝΟΥΝ ΕΜΑΣ και την ίδια ώρα να απαλείφουν δεκάδες εκ. ευρώ από εθνικά κανάλια ασφαλώς με έγκριση της τρόικα και την ίδια στιγμή να πανηγυρίζουν που έδωσαν τις άδειες με 3,5 εκ. ετησίως.

Η Αριστερή άποψη αυτό επιτάσσει. Αγνοούν εμάς τους μικρούς και ωφελούν τους μεγάλους και τους δυνατούς;

Μας αγνοούν επιδεικτικά για το ΕΦΤ δηλαδή για 500 χιλ. ευρώ, γιατί τόσος είναι ο φόρος, και που δημοσιονομικά είναι εντελώς, μα εντελώς ασήμαντος.

Μα θα πει κάποιος αφού το ποσό είναι τόσο μικρό τι πειράζει και εσάς.

Εδώ είναι το θέμα.

Επειδή υπάρχει αυτός ο φόρος ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ο πελάτης αποστρέφεται την εμπορική συναλλαγή. Και έτσι δεν υπάρχουν έσοδα.

Είναι δυνατόν σε μια Καφετέρια η ένα τοπικό κατάστημα στο Μεσολόγγι, στα Γρεβενά η στην Πρέβεζα να ζητάμε 20% φόρο για την τηλεόραση και να απαλλάσσονται κορυφαία παγκόσμια εμπορικά ονόματα;

Πρέπει να πω ότι Από την Πολιτεία μέχρι σήμερα εισπράττουμε διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα θα λυθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός έχει κατανοήσει και είναι δεκτικός αλλά κάπου αλλού σκοντάφτει. Στα οικονομικά επιτελεία στην τρόικα;

θέλω και από αυτό το βήμα να προειδοποιήσω ότι ο κλάδος είναι ανάστατος και θα έχουμε δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει δικαίωση και μάλιστα άμεσα!

Εάν δεν τακτοποιηθεί το θέμα τις επόμενες ημέρες θα προσφύγουμε στην επιτροπή ανταγωνισμού και σε αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Η δε επικοινωνία με το κοινό μας θα είναι ΔΥΝΑΤΗ, πολύ Δυνατή… Είμαστε έτοιμοι…

Ας έλθω όμως στο θέμα που αφορά το τεχνικό μέρος

  1. Η ψηφιακή μετάβαση το 2014 δημιούργησε τηλεόραση δύο ταχυτήτων.

Από την μία πλευρά τα εθνικά κανάλια με πλήρη κάλυψη του 95% του πληθυσμού της χώρας και με την καλύτερη δυνατή ποιότητα σήματος και

από την άλλη πλευρά την περιφερειακή με πολλές στρεβλώσεις σε επίπεδο εμβέλειας, αισθητά μειωμένη κάλυψη σε σχέση με την προϋπάρχουσα αναλογική εποχή, με χαμηλή ποιότητα σήματος και με δυσανάλογο κόστος.

Πήγαν να φταίξουν πρόσφατα κάποιες από αυτές τις στρεβλώσεις ειδικότερα με τις λευκές περιοχές και τις γκρίζες ζώνες και ξέρετε τι έγινε;

Επιδοτήσαν με κρατικό χρήμα τους δυο παροχους για να καλύψουν αυτές τις περιοχές. Σας λέω λοιπόν ότι ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ πάλι από την εκπομπή σήματος . Πάλι μας ξέχασαν… Επιδοτήσαν την λήψη πάλι των εθνικών καναλιών. Ούτε της ΕΡΤ.

  1. Όταν αφορά τις τεχνολογικές εκκρεμότητες εννοώ ότι σήμερα με βάση τη Σύμβαση που αναγκαστήκαμε υποχρεωτικά να υπογράψουμε με την DIGEΑ, ο Ρυθμός Μετάδοσης Δεδομένων των Περιφερειακών Τ/Σ, έχει συγκεκριμένο εύρος.

Με βάση αυτό τον όρο και υποστηρίζοντας ότι κινείται εντός των οριζομένων, η DIGEA, μας μεταδίδει μονίμως στο κατώτατο όριο του 1,5-1,8 Mbit/S και στην πράξη, σύμφωνα με μετρήσεις ιδιωτών, ακόμη παρακάτω!

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ένα θολό και άθλιο σήμα δίπλα στο τεχνικά άρτιο και διαυγές σήμα των Εθνικών Καναλιών που μεταδίδεται στο ανώτατο όριο αλλά επίσης και πλήρη αδυναμία μετάδοσης «ζωντανών» εκδηλώσεων π.χ. οποιασδήποτε αθλητικής εκδήλωσης όπου ο τηλεθεατής αδυνατεί να διακρίνει που είναι η μπάλα(!), και πολλά άλλα ευτράπελα!

Μου μένει στο μυαλό η άθλια αντίδραση της τότε ΕΕΤΤ όταν προσωπικά διαμαρτυρήθηκα και μου είπαν «έλα τι να το κάνετε το καλό σήμα εσείς αφού παίζετε όλοι τελεμαρκετινγ».

Και το τελεμαρκετινγ τελικά, τώρα μεταφέρθηκε στα εθνικά δίκτυα ασφαλώς με ποιότητα λήψης που χρειαζόταν το περιεχομένου (sic) όπως αυτή ας πούμε του σποτ με «την σιέλο των σαλιγκαριών να τα επουλωνει όλα και να τα θεραπεύει» και άλλα πολλά. Τώρα τελευταία, είδα ακόμη κι ένα “εξάρτημα” που σου βάζει μόνο του… τις κάλτσες. Αλήθεια, εσείς οι αρμόδιοι μήπως θα έπρεπε να συστήσετε υπηρεσίες που θα ελέγχουν τα προϊόντα αυτού του είδους που τίθενται προς πώληση για να προστατεύσετε με τον τρόπο αυτό “αφελείς” ανθρώπους, συχνά μεγαλύτερης ηλικίας που πέφτουν…θύματα;

Έτσι μας αντιμετώπιζε τότε η πολιτεία.

Θεωρούμε ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, δημιουργείται μια σοβαρή νομική εκκρεμότητα καθώς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε άδειες λειτουργίας των Σταθμών μας «κουτσουρεμένες» και τεχνικά απείρως υποδεέστερες των Εθνικών Καναλιών, κάτι που μας βγάζει ουσιαστικά εκτός διαφημιστικής αγοράς και δημιουργεί όπως είναι προφανές καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού!

  1. Τα παράπονά μας από την DIGEA είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα και δεν θα τα επαναλάβω.

Στο πρόσφατο Συνέδριο για την Περιφερειακή Τηλεόραση που κάναμε στη Λαμία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIGEA μας τόνισε απερίφραστα ότι η Εταιρεία επιθυμεί να απεμπλακεί από τα περιφερειακά κανάλια γιατί είμαστε ζημιογόνα γι αυτούς. Αυτό θέλουμε και εμείς.

Έκτοτε όμως δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση όχι με δική μας ευθύνη. Εμείς θα πάρουμε σύντομα σχετική πρωτοβουλία αφού έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας και ελπίζουμε όλοι να εννοούν αυτά που λένε. Αν τα εννοούν θα βρούμε τη λύση.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Τον Οκτώβριο του 2019, προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά σε όλη τη χώρα η δεύτερη «Ψηφιακή Μετάβαση», η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, ώστε οι ελεύθερες πλέον συχνότητες στα 700 MHz να δοθούν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για 5G

Είναι σαφές ότι η πολιτεία έχει μείνει πίσω πάρα πολύ πίσω σύμφωνα με το πλάνο της.

Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει τόσον εμάς όσο και το κοινό για όλα τα θέματα η προβλήματα που θα προκύψουν.

Κανείς δεν φροντίζει να προχωρήσει τις διαδικασίες για την μετακίνηση του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος σε μειωμένο φάσμα ώστε να μην υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στο κοινό.

Γεγονός είναι πως η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση θα πρέπει για μια ακόμη φορά να ολοκληρωθεί σε χρόνο εξπρές διάρκειας ενός - ενάμιση έτους.

Λάθη του παρελθόντος δεν συνέτισαν τους αρμοδίους

Να σας θυμίσω ότι το 2014 κατά την πρώτη μετάβαση η πολιτεία μας υποχρέωσε να προμηθευτούμε ψηφιακούς πομπούς.

Εμείς αρχικά είμαστε και πάροχοι δικτύου υποχρεωτικά μάλιστα.

Μέσα σε ένα χρόνο έγινε ο γνωστός διαγωνισμός και δόθηκε το φάσμα στην DIGEA.

Αποτέλεσμα αυτής της πρόχειρης και χωρίς πρόβλεψη διαδικασίας ήταν να ζημιωθούμε και να μας μείνουν οι ολοκαίνουργοι πομποί, αμανάτι…

Μιλάμε για επενδύσεις ακόμη και στο στάδιο της παραγωγής του τηλεοπτικού προϊόντος. Μα σήμερα ακόμη και στο στάδιο της πρώτης ψηφιακής μετάβασης δεν καταφέραμε να μεταφέρουμε, όχι με δική μας ευθύνη, την ποιότητα του παραγομένου προϊόντος σε ανεκτή ποιότητα στον τηλεθεατή.

Μόνο το 30-40% της παραγόμενης ποιότητας βλέπει ο τηλεθεατής.

Γιατί να προχωρήσουμε σε επενδύσεις παραγωγής σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις όταν δεν υπάρχει λόγος.

Για τη δεύτερη ψηφιακή μετάβαση

Φαίνεται ότι βελτιώνεται το απαραίτητο φάσμα κατά περίπου 20% για κάθε κανάλι που εκπέμπεται.

Αυτό σημαίνει βελτίωση της εκμετάλλευσης του φάσματος που θα εξυπηρετήσει στις εκπομπές προγράμματος σε HD ή την ανταπόκριση στην συρρίκνωση του διαθέσιμου φάσματος.

Τα προβλήματα όμως που δημιουργούνται είναι:

- Κάλυψη του κόστους της επένδυσης τους παροχους.

- Οι παλαιοί δέκτες δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2

- Δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην διαχείριση του φάσματος αν επιδιώξουν οι πάροχοι να προχωρήσουν σε παράλληλη εκπομπή DVB-T και DVB-T2.

- Πιο πιθανό είναι πως θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές στην ανανέωση του εξοπλισμού τους.

Όμως όπως προκύπτει Το DVB-T2 είναι μονόδρομος.

Οι επιπτώσεις που θα έχει στην περιφερειακή τηλεόραση εξαρτώνται από την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πάροχοι και τις τεχνολογικές επιλογές που θα κάνουν .

Μας απασχολεί τόσο το ενδεχόμενο μεταφοράς του κόστους στους τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και αναγκαιότητα επανασυντονισμού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς τους οποίους θα επηρεάσει η συρρίκνωση του φάσματος.

Εμείς θέλουμε να θέσουμε κάποια θέματα προβληματισμού προς την Πολιτεία :

  • Ποτέ θα δοθεί ο Νέος Χάρτης συχνοτήτων και εάν θα πραγματοποιηθούν κάποιες αλλαγές στις περιφερειακές ζώνες που έχουμε ζητήσει (π.χ. οι Σέρρες να μετακινηθούν από την Περιφερειακή Ζώνη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Περιφερειακή Ζώνη Θεσσαλονίκης- Χαλκιδικής);
  • Η μετάβαση επηρεάζει και πως την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών;
  • Πόσοι πολυπλέκτες θα διατεθούν στα περιφερειακά κανάλια από την Πολιτεία ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη χωρητικότητα;
  • Συνδρομή και των περιφερειακών σταθμών στην ενημέρωση του κοινού (εάν προχωρήσουμε με DVBT2 νέες συσκευές, επανασυντονισμός κλπ).
  • Θα υπάρξει σαφές Πλάνο μετάβασης από την Πολιτεία, ενημέρωση από τον πάροχο για τυχόν θέματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης.
  • Θα υπάρξει επί τέλους ισότιμη μεταχείριση τώρα αλλά και στο μέλλον των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με τους σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας σε τεχνικό επίπεδο, με απόλυτα ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας.

Το Συνέδριο σας αναφέρεται στην τεχνολογία του αύριο.

Για αυτό τελειώνοντας θέλω να θέσω ένα θέμα για ανάδειξη η και προβληματισμό.

Στα επόμενα συνέδρια σας είμαι βέβαιος ότι θα σας απασχολήσει.

Δεν αφορά το κράτος αλλά τις ίδιες τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις μας μικρές και μεγάλες.

Όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Η μονή σταθερά είναι το όνομα, το brand name που για χρόνια όλοι μας έχουμε φτιάξει.

Οι μεταβάσεις στην ψηφιακή εποχή είτε πρώτη είτε δεύτερη πολύ γρηγορά μπορεί να είναι ένα μακρινό παρελθόν.

Είχαμε την πρώτη ΨΜ, τώρα ασχολούμαστε με την δεύτερη χωρίς να έχουμε απολαύσει τα ωφελήματα της πρώτης.

Και πάει λέγοντας.

Εγώ Το έχω ξαναδεί το έργο.

Πριν χρονιά η πολιτεία ήταν παρατηρητής σε μάχες επι μαχών στα βουνά της χώρας όταν όλοι διεκδικούσαν τι αναλογικές συχνότητές και το κράτος δεν έκανε τίποτε, ούτε τον παρατηρητή.

 Ερχόταν οι ψηφιακές συχνότητες και το κράτος σφύριζε αδιάφορα.

Ας δούμε λοιπόν ένα επόμενο βήμα και αυτό έχει να κάνει προοπτική και ανάπτυξη των τηλεοπτικών μας επιχειρήσεων.

Ας δούμε το μέλλον και τι ήδη υπάρχει και αναπτύσσεται.

Ας δούμε και ας ασχοληθούμε με την νέα τεχνολογία το

OVER THE TOP (OTT)

Οι τεχνικοί μας σύμβουλοι επιμένουν τάχιστα να ασχοληθούμε.

Πρόκειται για τεχνολογία μετάδοσης μέσω του διαδικτύου που έχει ήδη υιοθετηθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη και η οποία κερδίζει με μαθηματική που μπορεί να γίνει και γεωμετρική πρόοδο εμπορικό έδαφος έναντι της παραδοσιακής ψηφιακής μετάδοσης μέσω των ερτζιανών.

Το over the top αποτελεί όχι μόνο το μέλλον αλλά πλέον το σήμερα της μετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος.

Το OVER THE TOP (OTT) έχει αντικαταστήσει ουσιαστικά την τεχνολογία του IPTV όπου είχαμε την ανάγκη εξειδικευμένης μονάδας Set Top box για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα μας.

Το ΟΤΤ υποστηρίζεται από όλες της σύγχρονες τηλεοράσεις, tablets, smart phone, PC.

Ας δούμε λίγο μπροστά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των ίδιων τηλεοπτικών επιχειρήσεων που υπηρετούμε.

Γιατί το μόνο που θα μείνει όπως το ξέρουμε, όπως το γνωρίζουμε θα είναι το ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Με την ελπίδα ότι προσέφερα με τις θέσεις μου στο Συνέδριο σας.

Σας ευχαριστώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News