Επικοινωνία Τσίπρα - Ράμα μετά τις προκλητικές ενέργειες

Ελλάδα
Επικοινωνία Τσίπρα - Ράμα μετά τις προκλητικές ενέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικοινωνία είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και το νόμο για τις μειονότητες, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις και για διμερείς οικονομικές σχέσεις

Ειδικότερα, με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το σάλο των προκλητικών ενεργειών του με τις περιουσίες της μειονότητας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας κατά τη συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογό του επικεντρώθηκε στο νόμο για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και στο νόμο για τις μειονότητες. Επιπλέον, μίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και για διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Βάσει της επίσημης κυβερνητικής ανακοίνωσης: Κατά τη συνομιλία, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ.

Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς στην Αλβανία, σύμφωνα με το capital.gr, είναι σαφές και επαναβεβαιώθηκε μετά από την φωτιά που έβαλε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις το ΦΕΚ - που αποσύρθηκε τελικώς - βάσει του οποίου θα επέτρεπε στην Αλβανία την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή, η αλβανική κυβέρνηση δημοσίευσε υπουργική απόφαση στο αλβανικό ΦΕΚ με την οποία δεσμεύονταν οι περιουσίες της ελληνικής μειονότητας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι, διαμήνυσε ότι εάν ο Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξή της στην Ε.Ε.

Λίγες ώρες μετά, το επίμαχο ΦΕΚ "ξηλώθηκε" από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ελληνικές διπλωματικές πηγές να εμφανίζονται ικανοποιημένες μεν αλλά επιφυλακτικές.

Συγκεκριμένα, είχαν αναφέρει μετά την νεότερη εξέλιξη της αναδίπλωσης από την αλβανική πλευρά:

«Ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών. Εξάλλου, "οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Τώρα, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ "μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News