51 χρόνια από τον ευρωπαϊκό άθλο της ΑΕΚ

Ελλάδα
51 χρόνια από τον ευρωπαϊκό άθλο της ΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 4 Απριλίου

Το ημερολόγιο δείχνει 4 Απριλίου του 1968, όταν η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα σε όλα τα αθλήματα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η Ένωση νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, μπροστά σε 80.000 θεατές, αριθμός που αποτελούσε - μέχρι και πριν λίγα χρόνια - το παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ.

Εκτός από το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης του ’68, την τροπαιοθήκη της ΑΕΚ κοσμούν ακόμη 3 διεθνή τρόπαια: το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (Κύπελλο Σαπόρτα) του 2000, το Basketball Champions League του 2018 και το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2019.

Ο πρώτος νεκρός της Πολεμικής Αεροπορίας

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1913, ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος χάνει τη ζωή του μετά από πτώση του αεροσκάφους του (“Μπλεριό 11”). Ο Αργυρόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος αεροπόρος, αλλά και ο πρώτος νεκρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τον Οκτώβριο του 1912 ξεσπούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Αργυρόπουλος εντάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στις 4 Απριλίου του 1913 απογειώνεται από τη Σταυρούπολη με συνεπιβάτη του τον αγωνιστή και ποιητή Κωνσταντίνο Μάνο. Σκοπός της αποστολής τους ήταν η ανίχνευση των κατεχόμενων, από το στρατό της Βουλγαρίας, περιοχών κοντά στη Θεσσαλονίκη. Το “Μπλεριό 11”, το οποίο ήταν λάφυρο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, παθαίνει μηχανική βλάβη και πέφτει στην περιοχή του Λαγκαδά. Οι Αργυρόπουλος και Μάνος βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Ήταν 24 και 44 ετών, αντίστοιχα.

Το “Αβέρωφ” στη Σμύρνη και ο Ατατούρκ

Ήταν 4 Απριλίου του 1919, όταν το θρυλικό θωρηκτό “Αβέρωφ” μπαίνει στο λιμάνι της Σμύρνης θριαμβευτικά. Περίπου 50.000 Έλληνες που βρίσκονται στην προκυμαία πανηγυρίζουν. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της καταστροφής που θα ακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα... Εξάλλου, ακριβώς ένα χρόνο μετά, την ίδια ημέρα, ο Κεμάλ Ατατούρκ αυτοανακηρύσσεται μέγας βεζίρης και υπουργός των Στρατιωτικών.

Υπόθεση Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Στις 4 Απριλίου του 1948 γεννιέται στο Ομερλί της επαρχίας Ουρφ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Οτσαλάν βρίσκεται στις αρχές του Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα, όπου κρύβεται στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη. Στα μέσα του μήνα, ο Κούρδος ηγέτης σκέφτεται να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τελικά, τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου ο Οτσαλάν συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, ενώ μέχρι σήμερα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Οτσαλάν βρέθηκε σε τουρκικά χέρια - καθώς και το μέγεθος της ελληνικής εμπλοκής στη σύλληψή του - παραμένουν “σκοτεινές”. Ο ηγέτης του ΡΚΚ βρίσκεται σήμερα έγκλειστος στη νησίδα Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, εκτίνοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης και φυλασσόμενος από στρατιωτικό προσωπικό, που ανέρχεται στα 1.000 άτομα.

Ο σπουδαίος Γκάρι Μουρ

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Απριλίου του 1952, όταν γεννιόταν στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της μπλουζ ροκ μουσικής. Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Γουίλιαμ Γκάρι Μουρ. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Φεβρουαρίου του 2011, στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στη Μάλαγα της Ισπανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News