Γρηγόρης Λαμπράκης, ο αγωνιστής της Δημοκρατίας

Ελλάδα
Γρηγόρης Λαμπράκης, ο αγωνιστής της Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 3 Απριλίου του 1912, γεννιέται στην Κερασίτσα της Αρκαδίας ο γιατρός, αθλητής και πολιτικός Γρηγόρης Λαμπράκης

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή.

Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με το στίβο, κάνοντας πρωταθλητισμό: Ο Λαμπράκης αναδείχθηκε 10 φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στο εν λόγω άθλημα για 23 χρόνια (1936-1959).

Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά τη ναζιστική κατοχή, ενώ το 1943, σε ηλικία 31 ετών, ίδρυσε την Ένωση Ελλήνων Αθλητών, διοργανώνοντας αγώνες, τα έσοδα των οποίων διατίθεντο σε λαϊκά συσσίτια. Το 1950 αναγορεύτηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Στις περιβόητες εκλογές “βίας και νοθείας” της 29ης Οκτωβρίου του 1961, ο Λαμπράκης κατήλθε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος), που σχηματίστηκε από συνασπισμό αριστερών πολιτικών δυνάμεων, με επικεφαλής την ΕΔΑ.

Ο Λαμπράκης εκλέχτηκε βουλευτής Πειραιά και την ίδια χρονιά ιδρύει την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η οποία δραστηριοποιείται μέχρι τις μέρες μας.

Στις 21 Απριλίου του 1963, η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε μαραθώνια πορεία ειρήνης, η οποία απαγορεύτηκε από την Αστυνομία. Πολλοί από τους συμμετέχοντες - ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης - συνελήφθησαν, ωστόσο ο Λαμπράκης, εκμεταλλευόμενος τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος του την πορεία κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης.

Η εικόνα αυτή απαθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό και έμελλε να αποτυπωθεί για πάντα στα καρέ των γεγονότων που σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Στις 22 Μαΐου ο Γρηγόρης Λαμπράκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση για την ειρήνη.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχτηκε φονική επίθεση στο κέντρο της πόλης από τους ακροδεξιούς Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη, οι οποίοι επέβαιναν σε τρίκυκλο.

Ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου άφησε λίγα 24ωρα μετά την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 51 ετών.

Ο θάνατος του Λαμπράκη προκάλεσε σωρεία λαϊκών αντιδράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό: Την ημέρα της κηδείας του, 500.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μετατρέποντας την τελετή σε διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή, του Παλατιού και του παρακράτους της Δεξιάς.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Λαμπράκη ενέπνευσε το συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό να γράψει το διάσημο μυθιστόρημά του με τίτλο “Ζ”. Το βιβλίο μεταφέρθηκε το 1969 στη μεγάλη οθόνη με ιδιαίτερη επιτυχία από το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Μάρλον Μπράντο: Ο θρύλος του Χόλιγουντ

Σαν σήμερα, στις 3 Απριλίου του 1924, έρχεται στη ζωή στην Ομάχα της Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο Μάρλον Μπράντο. Το τεράστιο υποκριτικό του ταλέντο αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο σε ταινίες που σκηνοθέτησε ο Ελία Καζάν τη δεκαετία του ’50, όπως το “Λεωφορείον ο Πόθος” και “Το λιμάνι της Αγωνίας”.

Το ιδιαίτερο προσωπικό στυλ που εισήγαγε στην υποκριτική υπήρξε πρωτοποριακό και επηρέασε σπουδαίους σύγχρονους και μεταγενέστερούς του ηθοποιούς, όπως οι Τζέιμς Ντιν, Πολ Νιούμαν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και πολλοί άλλοι. Άλλες σημαντικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Μπράντο ήταν οι “Ανταρσία του Μπάουντι”, “Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι” και φυσικά ο “Νονός” και η “Αποκάλυψη, τώρα!”.

Ο μεγάλος Αμερικανός ηθοποιός πέθανε την 1η Ιουλίου του 2004, στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 80 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News