Φρέσκο γάλα: Σε βάρος των παραγωγών οι πολιτικές - Προβλήματα στην τιμή

Ελλάδα
Φρέσκο γάλα: Σε βάρος των παραγωγών οι πολιτικές - Προβλήματα στην τιμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες καταγγελίες από τους κτηνοτρόφους - Η παραδοχή της υφυπουργού

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου δηλώνει δημοσίως ότι η επιμήκυνση της ζωής του “φρέσκου” γάλακτος, με σκοπό τη μείωση της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή, απέδειξε στην πράξη πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως μάλιστα, δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην τιμή πώλησης από τους κτηνοτρόφους. Η απάντηση αυτή δόθηκε από την κ. Τελιγιορίδου σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Μάλιστα, προσθέτει ότι «η κυβέρνηση προσανατολίζεται άμεσα στην επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά από σχετική τεκμηρίωση προς τον ΟΟΣΑ».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρακόπουλος κάνει λόγο για πικρή δικαίωση γύρω από το γάλα... «Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια από την παραίτησή μου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (υπεβλήθη στις 18/03/14 και δημοσιοποιήθηκε στις 29/03/14), προκειμένου, με τον πλέον επίσημο τρόπο, να αναγνωριστεί ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα που επέβαλε ο ΟΟΣΑ ήταν ένα κραυγαλέο λάθος»!

Στη συνέχεια ο κ. Χαρακόπουλος προσθέτει πως «η ομολογία της αρμόδιας υφυπουργού, ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του γάλακτος δεν έφερε τη διαφημιζόμενη μείωση της τιμής για τον καταναλωτή, δεν αναμένω να αποτελέσει πρώτη είδηση, όπως επί ημέρες συνέβαινε σε πλείστα όσα κανάλια τον Μάρτη του 2014, τότε που αξίωναν επιτακτικά την άμεση εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ! Ήταν η εποχή που παρουσιαζόταν ως η θεραπεία διά πάσαν νόσον»!

Όπως υπογραμμίζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, «στο κείμενο της παραίτησής μου πριν 5 χρόνια έγραφα ότι «στη ζωή μου έχω μάθει να βαδίζω την οδόν την στενήν» και διατύπωνα την ευχή «να αποδειχτεί ότι έχω εγώ άδικο στο θέμα του γάλακτος».

Η σημερινή προσωπική μου δικαίωση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλο κόστος για τους κτηνοτρόφους, καθώς ο μόνος στόχος που υπηρετήθηκε από την επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος ήταν οι αθρόες εισαγωγές από χώρες που έχουν “λίμνες γάλακτος και βουνά από βούτυρο”!

Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω ότι η όψιμη αναγνώριση του λάθους γίνεται από την κυβέρνηση στην εκπνοή του βίου της, χωρίς αυτό να σημάνει πρακτικά κάτι, καθώς παραπέμπει σε συζητήσεις για επαναφορά της διάταξης “μετά από σχετική τεκμηρίωση προς τον ΟΟΣΑ”.

Όπως, επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η διάρκεια του γάλακτος, που είχε περιοριστεί με τη δική μου παραίτηση στις 7 ημέρες, απελευθερώθηκε πλήρως από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποτίθεται θα την επανέφερε άμεσα στις 5 ημέρες με “τροπολογία Χαρακόπουλου” κατά τον χαρακτηρισμό της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Η σημερινή δικαίωση μού αφήνει μια πικρή γεύση, αλλά μου δίνει δύναμη να πορεύομαι με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μου, έστω κι αν γίνομαι δυσάρεστος σε μεγάλα συμφέροντα».

“Καμπανάκι” κινδύνου από τους κτηνοτρόφους

Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για μια ακόμη φορά οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας για το θέμα των ελέγχων στο γάλα, με νέα επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, για τη νέα υπουργική απόφαση ως προς τα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος.

Στην επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας προς τον υπουργό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν αρκετές παραλείψεις στη νέα ΚΥΑ, όπως:

  • Ότι στα σημεία εισόδου στη χώρα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι με ηλεκτρονική σάρωση των σχετικών παραστατικών διακίνησης και φορτίων γάλακτος. «Γιατί να μη γίνονται καθολικοί έλεγχοι σε όλα τα φορτία και είδη γάλακτος με ηλεκτρονική σάρωση όλων των παραστατικών διακίνησης και με ταυτόχρονη εισαγωγή των στοιχείων στο σύστημα “Άρτεμις”;», ερωτούν οι κτηνοτρόφοι.
  • Την ώρα που ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης, αυξάνονται οι εισφορές των κτηνοτρόφων από 0,25% σε 0,375% σε κάθε τιμολόγιο γάλακτος που εκδίδεται. «Γιατί να αυξήσουμε τις εισφορές σε έναν οργανισμό, τον ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”, ο οποίος είναι ανύπαρκτος και θεωρούμε ότι ευθύνεται για την κατρακύλα των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα;».

Παρακάτω διερωτώνται οι εκπρόσωποι των Θεσσαλών αιγοπροβατοτρόφων «γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι ποσοστό στις ετήσιες ποσότητες γάλακτος και όχι ποσοστό επί του τζίρου, όπως είχαμε ζητήσει;

- Γιατί δε θεσπίσατε το σύστημα GPS σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος, σκόνη γάλακτος, όρο γάλακτος και γενικά σε όλο το φάσμα του γάλακτος;

- Γιατί δε θεσπίσατε το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και δελτίο αποστολής σε όλο το φάσμα του γάλακτος;

- Τι γίνεται με την εφαρμογή του Νόμου 4492/2017 όσον αφορά στην αναγραφή, στις αποδείξεις των σημείων πώλησης κρέατος, της χώρας προέλευσης του κρέατος; Έχει περάσει ενάμιση χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, τίποτε δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και οι τιμές στα ελληνικά αιγοπρόβεια κρέατα έχουν εξευτελιστεί. Πόσω μάλλον ενόψει Πάσχα, που δεν ξέρουμε τι χώρας προέλευσης αρνί και κατσίκι θα φάει ο Έλληνας καταναλωτής. Πόσο ακόμα πρέπει να περιμένουμε να εφαρμοστεί ο νόμος;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News