Τσίπρας - Ζάεφ: Αυτές είναι οι συμφωνίες που υπογράφονται

Ελλάδα
Τσίπρας - Ζάεφ: Αυτές είναι οι συμφωνίες που υπογράφονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα και τα Σκόπια

Μία σειρά σημαντικών συμφωνιών και μνημονιών υπογράφονται σήμερα μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Αθήνα βλέπει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια ως μια «νέα αρχή» στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη Συμφωνία.

Μετά τη… selfie των δύο ανδρών, πραγματοποιήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, και ακολούθησε η υπογραφή των διμερών συμφωνιών. Σε λίγο οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε», σχολίασε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συνάντησα το φίλο και συνάδελφό μου Αλέξη Τσίπρα. Τον πρώτο πρωθυπουργό της Ελλάδας που επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία. Πραγματικά μια ιστορική μέρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ. «Εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο μας φιλικών μας χωρών!», πρόσθεσε.

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1113008224289132544

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφονται

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

  • Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
  • Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου 'Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
  • Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Τα βασικά σημεία των κοινών δηλώσεων Τσίπρα και Ζάεφ

Αλέξης Τσίπρας: Σημαντική ημέρα για τα Βαλκάνια

«Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Με τη συνάντησή των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, «εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη», όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές», είπε.

«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.

«Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι «οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές».

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τηνδιασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

«Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που διαφωνούν.

Παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία και η υλοποίηση της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών, είπε ο Ζ. Ζάεφ.

Το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας, πρόσθεσε. Σημείωσε ότι όλοι θα δουν σύντομα τα οφέλη και τα οικονομικά, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν όλοι δουν τη φιλία που οικοδομείται και πολεμήθηκε για 30 χρόνια, θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι.

Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς απο την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία. Το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί στις επιτροπές, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία έχει οφέλη για όλους.

Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η οποια οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθδοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεέυται την ένταξη στην ΕΕ; Οχι», είπε. Ο κ. Ζάεφ.

«Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος», είπε ο κ.Τσίπρας και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια.

Συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ανέφερε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

“Η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το "αντάλλαγμα" για την ανάληψη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

Ζάεφ: «Η Ελλάδα είναι φίλη μας»

Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή είναι ευπρόσδεκτο, θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλους, είπε ο Ζ. Ζάεφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει να γίνει πλήρες μέλλον της ΕΕ.

Έχουμε την ειλικρινή πρόθεση και οι δύο αρχηγοί να κερδίσουμε τις εκλογές στις χώρας μας, είπε ο Ζ. Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και προσέθεσε ότι οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης συν τω χρόνω θα αντιληφθούν και θα πειστούν τα οφέλη αυτής της Συμφωνία.

«Κανείς δεν θα λήξει αυτή τη συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος και των δυο λαών, τόνισε.

Η Ελλάδα είναι φίλη μας και θα γίνει ακόμα καλύτερη φίλη μας στο μέλλον», τόνισε.

«Υπάρχει πολιτικό κόστος από τη συμφωνία»

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΜΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη. Ωστόσο, παραδέχεται πως υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία, καθώς μέρος των Ελλήνων ήταν και παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της.

Η Βόρεια Μακεδονία θα αποκομίσει «τεράστια οικονομικά οφέλη» από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την παραμονή της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αύριο στα Σκόπια ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες.

Ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Άλλωστε, σύμφωνα με το skai.gr, τα προηγούμενα χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας δεν ήταν μικρή στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, από το 1997 μέχρι το 2016 οι ελληνικές επενδύσεις ήταν πάνω από 1,5 δισ. στη γειτονική χώρα.

-Συγκεκριμένα, πάνω από 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με 25.000 θέσεις εργασίας εκεί δραστηριοποιούνται ήδη με έναν εκτεταμένο κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό, στον μεταλλευτικό, στον τραπεζικό κλάδο, στα πετρελαιοειδή, στα καλλυντικά και στα τρόφιμα.

-Έξι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

-Η Ελλάδα ως προμηθευτής της γειτονικής χώρας καταλαμβάνει την 3η θέση. Τα βασικά αγαθά που την προμηθεύει είναι τα πετρελαιοειδή, οι πλαστικές ύλες και ο χάλυβας.

-Στις εξαγωγές η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με υπερδιπλάσιες τις εξαγωγές από τις εισαγωγές. Το 2017 υπήρξε μια σημαντική αύξηση 21% στις εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία οι οποίες συνεχίστηκαν να κινούνται ανοδικά και το 2018 και εκτιμάται συνεπώς ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυξητική πορεία των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό καλύπτουν μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών. Στο επιχειρηματικό φόρουμ όπου θα συμμετάσχουν, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με στόχο να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενεργειακά και περιφερειακές εξελίξεις

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Θα μιλήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών.

Τα ενεργειακά κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις συνομιλίες και με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τόσο από την Ιερουσαλήμ όσο και από το Βουκουρέστι, η Ελλάδα καθίσταται κεντρικός «παίκτης» στον ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα όσον αφορά στη γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον ως προς τα ενεργειακά εντοπίζεται σε τρεις σημαντικούς τομείς: Διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP. Ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη.

Επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις.

Κομβικός είναι και ο ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Βόρειους γείτονες, όπως και η διασύνδεση του Λιμανιού του Πειραιά με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με τα Σκόπια, καθώς μπορεί να δώσει διέξοδο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Με 10 υπουργούς

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1112985035127259137

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στη 13.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16.30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18.30.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News