Θεματική εβδομάδα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ στα Γυμνάσια της χώρας

Ελλάδα
Θεματική εβδομάδα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ στα Γυμνάσια της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε τόσο ευαίσθητα θέματα

Μία προσπάθεια για να σπάσουν τα ταμπού της κοινωνίας ξεκινάει μέσα από τη σχολική κοινότητα της Ελλάδας το Υπουργείο Παιδείας μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για τις «έμφυλες ταυτότητες».

Τις προσεχείς μέρες θα ξεκινήσει ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας και πρόκειται για προγράμματα εγκεκριμένα από το ίδιο το υπουργείο προς «την κατεύθυνση διαμόρφωσης της σχέσης με το σώμα, την αυτοεικόνα και αυτοαντίληψη των μαθητών», σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Φέτος δίνεται έμφαση στον εμπλουτισμό της ενότητας Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα» μέσω της εισαγωγής από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επικαιροποιημένου βοηθητικού υλικού για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ) που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το «Πολύχρωμο Σχολείο», μια συλλογικότητα επιστημόνων που δημιουργήθηκε με σκοπό, όπως αναφέρει η ίδια, να σπάσει τη σιωπή στον εκπαιδευτικό χώρο και να αναδείξει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από λεπτομερές υποστηρικτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι ο φάκελος δραστηριοτήτων, φύλλα εργασιών, οδηγούς, κόμικς, βίντεο, καθώς και οδηγίες-προτάσεις για τη χρήση του.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, «οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες και μαθητές υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή μετατρέπει τη ζωή των παιδιών αυτών σε εφιάλτη και δεν περιορίζεται στο σχολικό εκφοβισμό, αλλά εμφανίζεται και με απαράδεκτες μορφές κατάχρησης, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, ο εξαναγκασμός, οι απειλές, οι προσβολές, ο αποκλεισμός, η σωματική βία, η σωματική τιμωρία και η καταστροφή περιουσίας.

Στο σχολείο, επίσης, πολλά παιδιά που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά τα χαρακτηριστικά ή/και η έκφραση φύλου τους δεν εναρμονίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News