Στη Βουλή ο νέος «νόμος Κατσέλη» για την προστασία 1ης κατοικίας

Ελλάδα
Στη Βουλή ο νέος «νόμος Κατσέλη» για την προστασία 1ης κατοικίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει σήμερα (26/03) η τροπολογία που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη

Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προαναγγείλει εξελίξεις χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς οι διαφορές είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Πληροφορίες θέλουν το θέμα να συζητήθηκε στο EuroWorking Group χωρίς όμως οριστικό αποτέλεσμα, καθώς οι θεσμοί υποστηρίζουν πως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένει «προβληματικό» σε πολλά σημεία του, ενώ η εφαρμογή του, σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις (νόμος Κατσέλη, εξωδικαστικός μηχανισμός, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, πτωχευτικό δίκαιο κ.λπ.), θα οδηγούσε σε μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών. H ένσταση αφορά κυρίως τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια για τα οποία έχουν υποθηκευτεί ακίνητα.

«Δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Αφενός δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία με τους Θεσμούς και αφετέρου η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια» σχολίασε σχετικά στο CNN Greece κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την κατάθεση της τροπολογίας είχε ήδη προαναγγείλει, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αφήσει χρονικό περιθώριο μέχρι την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε, λύση που επιλέχθηκε τελικά ώστε να προηγηθεί το EuroWorking Group.

Η εξέλιξη αυτή πάντως αναθερμαίνει σενάρια πρόωρων εκλογών το Μάιο, ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές, αν και κυβερνητικά και κομματικά στελέχη απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, επιμένοντας πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

 «Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία στο Eurogroup, η οποία εκτιμώ ότι θα καταλήξει στο να δοθεί το πράσινο φως για να υπάρξει επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News