17 Νοέμβρη: Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ

Ελλάδα
17 Νοέμβρη: Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα

Ακριβώς 10 χρόνια πριν την εξάρθρωση της οργάνωσης “17 Νοέμβρη”, το 2002, η Ελληνική Αστυνομία έφτασε μια “ανάσα” από τη σύλληψη μελών της. Σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου του 1992, λαμβάνει λοιπόν χώρα στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το περίφημο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Λουίζης Ριανκούρ: Άνδρες της Αστυνομίας βρίσκονται τετ-α-τετ με μέλη της “17 Νοέμβρη”, τα οποία καταφέρνουν να διαφύγουν.

Το καλοκαίρι του 2002, ο συλληφθείς για τη συμμετοχή του στην οργάνωση Βασίλης Τζωρτζάτος ανέφερε στις διωκτικές Αρχές ότι ήταν το ένα από τα μέλη της “17Ν” που ήταν παρόντα στο συμβάν της Λουίζης Ριανκούρ. Στην κατάθεσή του, ο Βασίλης Τζωρτζάτος είχε πει ότι βρισκόταν κι αυτός εκεί μαζί με τον “Λουκά” (Δημήτρη Κουφοντίνα), τον “Μιχάλη” (Σάββα Ξηρό) και κάποιους άλλους που δε θυμόταν. Με τη σειρά του, ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε πει στους αστυνομικούς ότι στη Λουίζης Ριανκούρ ήταν παρόντες ο αδερφός του, Σάββας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος κι ένα ακόμη άτομο που δε θυμάται. Τα μέλη της οργάνωσης, μπαίνοντας σε φορτηγάκι που είχαν σταθμεύσει στην οδό Λουίζης Ριανκούρ από την προηγούμενη ημέρα, αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά.

Έφυγαν λοιπόν εσπευσμένα, διαφεύγοντας από τους αστυνομικούς που τους καταδίωξαν, και κοντά στην περιοχή του Γηροκομείου εγκατέλειψαν το όχημά τους κι εξαφανίστηκαν. Πάνω στη βιασύνη τους, άφησαν μάλιστα μέσα στο φορτηγάκι κι ένα περίστροφο...

Όταν ο Πατριάρχης αφόρισε τον Υψηλάντη

Ήταν 23 Μαρτίου του 1821 όταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' προχωρά στον αφορισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη λόγω της κήρυξης της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία. Από τον ίδιο τον Υψηλάντη, τον Κολοκοτρώνη, αλλά και πολλούς συγχρόνους του, θεωρείται ότι ο Πατριάρχης αφόρισε τους επαναστάτες κάτω από την πίεση του σουλτάνου. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι ο Πατριάρχης, στο ξεκίνημα της Επανάστασης, ήταν επιφυλακτικός έως και αρνητικός. Παρ' όλα αυτά, μετά την είδηση για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων στην Πελοπόννησο, το κλίμα για τον Γρηγόριο στην Κωνσταντινούπολη γίνεται πολύ βαρύ. Έτσι, στις 10 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, η Πύλη παύει τον Πατριάρχη από το αξίωμά του. Ο Γρηγόριος συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές, όπου υποβάλλεται σε βασανιστήρια. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας απαγχονίζεται μέσα στο Πατριαρχείο. Ήταν 76 ετών.

Μιλάνο, 1919: Και εγένετο... φασισμός

Ήταν 23 Μαρτίου του 1919 όταν ο - τότε - σοσιαλιστής Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την ονομασία “Ι Fasci Italiani del Combattimento”, που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως “Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες”.

Η επιστολή του Αϊνστάιν στον Βενιζέλο

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Μαρτίου του 1929 όταν δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Ριζοσπάστης” η περίφημη επιστολή του μεγάλου Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο Αϊνστάιν απέστειλε τηλεγράφημα στην κυβέρνηση της Ελλάδας, ως μέλος της “Επιτροπής Άμυνας των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια”. Στην επιστολή του, ο Αϊνστάιν διαμαρτυρόταν για τις αποβολές φοιτητών από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της πολιτικής τους δράσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News