Πότε «αλλάζει» η ώρα σε θερινή;

Life
Πότε «αλλάζει» η ώρα σε θερινή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλησιάζει η στιγμή που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Οι ημέρες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεγαλώνουν και ολοένα «ερχόμαστε» πιο κοντά στο καλοκαίρι.

Πότε, λοιπόν, θα «αλλάξει» η ώρα από χειμερινή σε θερινή;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θερινή ώρα θα εφαρμοστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019, λοιπόν, θα πρέπει να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Ειδικότερα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00, «χάνοντας» έτσι, βέβαια, μία ώρα από τον ύπνο μας.

Τι θα γίνει με την κατάργηση της θερινής ώρας;

Η συζήτηση για τη χρησιμότητα της θερινής ώρας στην Ευρώπη έχει ανοίξει εδώ και καιρό, με τις φωνές για τις αρνητικές συνέπειες στην αλλαγή της ώρας να πληθαίνουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίασε πρόσφατα με αυτό το θέμα και υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. «Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας, ωστόσο πλέον έχει στα χέρια της και το ψήφισμα.

Η θερινή ώρα έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε. Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά , η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News