Αστυνομικοί σπεύδουν σε ψυχολόγους - Στοιχεία και για τις αυτοκτονίες των ένστολων

Ελλάδα
Αστυνομικοί σπεύδουν σε ψυχολόγους - Στοιχεία και για τις αυτοκτονίες των ένστολων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2007 µέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών από αστυνομικούς

Χιλιάδες αστυνομικοί ζητούν ψυχολογική υποστήριξη -Στοιχεία-σοκ και για τις αυτοκτονίες των ένστολων

Από το 2007 µέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών από αστυνομικούς

Την τελευταία διετία 1.652 αστυνοµικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη µέσω της τηλεφωνικής γραµµής της ΕΛ.ΑΣ.

Ψυχολογική βοήθεια στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν εκατοντάδες αστυνομικοί κάθε χρόνο, οι οποίοι βιώνουν έντονο στρες λόγω και της φύσης της δουλειάς τους.

Χθες η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας παρουσίασαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραµµής η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Συνολικά 1.652 αστυνομικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη µμέχρι σήμερα, µε τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακά προβλήματα. Αναλυτικότερα, 711 κλήσεις έγιναν το 2017, 833 το 2018 και 108 το πρώτο δίμηνο του 2019. Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια το 2018, οι 284 ήταν άντρες και οι 469 γυναίκες. Η δεύτερη αιτία άγχους, µετά τα ενδοοικογενειακά θέματα, ήταν τα ερωτικής φύσεως προβλήματα, η τρίτη το πένθος και η τέταρτη τα επαγγελματικά ζητήματα.

«Οι αστυνομικοί βιώνουν έντονο στρες, καθώς η φύση της δουλειάς τους είναι πιεστική και ιδιαίτερα απαιτητική. ∆εν είναι τυχαίο ότι φεύγουμε νωρίς σε σχέση µε το προσδόκιμο ζωής. Και αυτό ισχύει και για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και για το χαµηλόβαθµο προσωπικό» εξηγεί ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Κουφάκης.

Σε µια περίπτωση, αστυνομικός που τηλεφώνησε στη γραµµή υποστήριξης από τη Λάρισα βρισκόταν σε οριακή ψυχική κατάσταση, µε τον ψυχολόγο που ανέλαβε να του µμιλήσει να καταλαβαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση βοήθεια. Με ειδικούς χειρισμούς κατάφερε να πείσει τον αστυνομικό να του αποκαλύψει σε ποια υπηρεσία απασχολείται και έτσι ειδοποιήθηκε ο διοικητής του, ο οποίος προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Στη Λάρισα έπαιξε σημαντικό ρόλο ο επαγγελματισμός του ψυχολόγου. Ήταν ένα περιστατικό οριακό, το οποίο έπρεπε να προλάβουμε» σημειώνει ο κ. Κουφάκης.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν και τα στοιχεία που αφορούν στις αυτοκτονίες αστυνομικών. Από το 2007 µμέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών. Το έτος µε τις περισσότερες, έξι στον αριθμό, ήταν το 2013, ενώ το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατά την οποία δεν σημειώθηκε ούτε µία αυτοκτονία αστυνομικού, γεγονός που µμεταφράζεται ως επιτυχία από τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέροντας: «Όταν εργάζεσαι σε ένα από τα κατεξοχήν συγκρουσιακά πεδία, είναι επόμενο να έρχεσαι συχνά αντιμέτωπος µε καταστάσεις ξεχωριστής σκληρότητας που δεν µπορείς να βιώσεις απλουστευμένα και “κυνικά”, όταν µμάλιστα σε διακρίνουν οι αξίες, οι ανάγκες και τα πολιτισμικά κεκτημένα του σύγχρονου ανθρώπου».

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News