Μάνος Ελευθερίου: Ο στιχουργός που εξύμνησε την Κρήτη

Ελλάδα
Μάνος Ελευθερίου: Ο στιχουργός που εξύμνησε την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μαλαματένια λόγια» έγραψε ο Ελευθερίου και το τραγουδούν μέχρι σήμερα χιλιάδες Έλληνες!

Η ζωή και το έργο του Μάνου Ελευθερίου

Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ήρθε στη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός.

Σε ηλικία 14 ετών ο Μάνος μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα. Η οικογένεια Ελευθερίου εγκαθίσταται στο Χαλάνδρι και λίγα χρόνια μετά μετακομίζει στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 ο Μάνος Ελευθερίου θα γνωρίσει τον Άγγελο Τερζάκη. Η γνωριμία του με τον Τερζάκη υπήρξε καταλυτική, καθώς ο τελευταίος έμελλε να τον πείσει να παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου. Όντως το 1956 ο Ελευθερίου εγγράφεται στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.

Ο ποιητής ξεκινά να γράφει τα πρώτα του έργα το 1960, την περίοδο που ήταν φαντάρος, στα Ιωάννινα. Εκεί ξεκίνησε γράφοντας θεατρικά έργα, αλλά και ποιήματα. Σε ηλικία μόλις 24 ετών, το 1962, δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Συνοικισμός”, η οποία δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Τον Οκτώβριο του 1963, ο Ελευθερίου αρχίζει να γράφει για το “Reader's Digest”, στο οποίο παρέμεινε για τα επόμενα 16 χρόνια.

Μέσα στη δεκαετία του ’60 κυκλοφορούν, εξάλλου, τα δύο πρώτα βιβλία με διηγήματα του Ελευθερίου: Πρόκειται για “Το διευθυντήριο” (1964) και τη “Σφαγή” (1965). Αμφότερα έλαβαν εξαιρετικές κριτικές.

Το 1964 πρωτοεμφανίζεται στην ελληνική δισκογραφία, συνεργαζόμενος με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Χρήστο Λεοντή. Ακολούθησε η συνεργασία με τον Δήμο Μούτση στον “Άγιο Φεβρουάριο”, και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (“Θητεία”).

Κατά καιρούς, ο Μάνος Ελευθερίου συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Αντώνης Βαρδής.

Τη δεκαετία του ’90 ο Ελευθερίου αρθρογραφεί και παράλληλα κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στον “Αθήνα 9,84”. Το 1994 εκδίδεται η πρώτη του νουβέλα με τίτλο “Το άγγιγμα του χρόνου”, ενώ το 2004 κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα “Ο καιρός των χρυσανθέμων”, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005.

Το 2013, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Μάνο Ελευθερίου για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Ο μεγάλος στιχουργός άφησε την τελευταία του πνοή πριν από μερικούς μήνες, στις 22 Ιουλίου του 2018.

Βίος και πολιτεία του Τζακ Κέρουακ

Σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1922, έρχεται στη ζωή ο Αμερικανός λογοτέχνης κι εκ των επιφανέστερων εκπροσώπων της μπιτ γενιάς, Τζακ Κέρουακ.

Ο Jean-Louis Lebris de Kérouac, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, πέθανε σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ωστόσο, είχε προλάβει ήδη να περάσει μια για πάντα στο πάνθεον της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο Κέρουακ υπήρξε μαζί με τους Γουίλιαμ Μπάροουζ και Άλεν Γκίνσμπεργκ ο κύριος εκπρόσωπος των μπιτ.

Στα πιο σημαντικά του μυθιστορήματα περιλαμβάνονται τα “Στο δρόμο”, “Οι υποχθόνιοι” και “Οι αλήτες του Ντάρμα”. Ο Κέρουακ χρησιμοποιούσε εκτενώς την αυθόρμητη πρόζα. Από θεματικής πλευράς, ωστόσο, το έργο του εκτεινόταν σε ζητήματα που άπτονταν από την τζαζ μουσική, την ελευθεριότητα και το βουδισμό μέχρι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τη φτώχια και φυσικά... τα ταξίδια!

Ο Κέρουακ πέθανε το 1969, σε ηλικία 47 ετών, στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, από εσωτερική αιμορραγία η οποία προήλθε από τη μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News