Τα Δωδεκάνησα «ενσωματώνονται» στην Ελλάδα

Ελλάδα
Τα Δωδεκάνησα «ενσωματώνονται» στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 7 Μαρτίου του 1948 ενσωματώνονται κι επίσημα στο ελληνικό κράτος τα Δωδεκάνησα

Είχε προηγηθεί το Φεβρουάριο του 1947 η Συνθήκη των Παρισίων, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα. Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στη χώρα μας από τις βρετανικές Αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου του 1947 στη Ρόδο, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Σημειώνεται ότι το 1955 τα Δωδεκάνησα γίνονται νομός της Ελλάδας, με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Η γέννηση του συνθέτη του «Μπολερό»

Σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου του 1875, γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος συνθέτης Ζοζέφ Μορίς Ραβέλ. Ο Ραβέλ υπήρξε - μαζί με το συμπατριώτη του Ντεμπισί - ο κύριος εκπρόσωπος του μουσικού κινήματος του ιμπρεσιονισμού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι σήμερα για τα έργα του για πιάνο. Ωστόσο, το πιο γνωστό του έργο ήταν το “Μπολερό”, το οποίο έγραψε το 1928. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο συνθέτης δεν εκτιμούσε και τόσο πολύ το “Μπολερό”, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα κομμάτι για ορχήστρα χωρίς μουσική».

Βίος και πολιτεία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Μαρτίου του 1999, όταν έφευγε από τη ζωή ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών όλων των εποχών. Ο λόγος για το μεγάλο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο οποίος με τις ταινίες του άλλαξε μια για πάντα τον κινηματογραφικό ρου, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 1928. Ξεκίνησε να ασχολείται από την παιδική του ηλικία με τη φωτογραφία και στα 17 του άρχισε να εργάζεται ως βοηθός φωτογράφου. Το 1951 ο Κιούμπρικ δημιουργεί την πρώτη του ταινία: Ο λόγος για το “Day of the Fight”, ένα ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τον ίδιο και το φίλο του Αλεξάντερ Σίνγκερ. Ακολούθησαν τρεις ακόμη ταινίες στις αρχές του ’50, ωστόσο το όνομα του Κιούμπρικ έγινε γνωστό στο Χόλιγουντ από τις ταινίες “Killer’s kiss” και “The killing”. Έτσι το 1957 σκηνοθετεί το αντιπολεμικό “Paths of glory” με πρωταγωνιστή το μεγάλο Κερκ Ντάγκλας, πατέρα του Μάικλ Ντάγκλας (“Wall Street”, “Βασικό Ένστικτο”, “Τraffic”), το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Το 1960 ο Κιούμπρικ σκηνοθετεί την επική ταινία “Σπάρτακος”, στην οποία ήταν παραγωγός και πρωταγωνιστής ο Κερκ Ντάγκλας.

Στο πλευρό του εμφανίστηκαν μεγάλα “αστέρια” της εποχής, όπως οι Λόρενς Ολιβιέ, Πίτερ Ουστίνοφ και Τόνι Κέρτις. Στις αρχές του ’60 ο σκηνοθέτης μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου γυρίζει τη “Λολίτα” (1962), βασιζόμενος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ. Το 1964, ο Κιούμπρικ γυρίζει το “SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα”, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς, και η φήμη του ως σκηνοθέτης εδραιώνεται.

Το επόμενο διάστημα θα σκηνοθετήσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά: “2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος”, “Κουρδιστό πορτοκάλι” και “Μπάρι Λίντον”. Το 1980, στηριζόμενος στη “Λάμψη” του Στίβεν Κινγκ, γυρίζει την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον. Ακολουθεί το “Full metal jacket” (1987), ενώ η τελευταία του ταινία ήταν τα “Μάτια ερμητικά κλειστά” με τους Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν. Ο Κιούμπρικ άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν το κύκνειο άσμα του προβληθεί για πρώτη φορά στις αίθουσες: Στις 7 Μαρτίου του 1999 ο μεγάλος σκηνοθέτης πέθανε στον ύπνο του από καρδιακή ανακοπή. Ήταν 71 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News