Θύμα σεξουαλικής βίας 1 στα 6 παιδιά

Ελλάδα
Θύμα σεξουαλικής βίας 1 στα 6 παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητικά στοιχεία ανέδειξε το Διεθνές Συνέδριο του «Χαμόγελου του Παιδιού

Ραγδαία αύξηση διαπιστώνεται στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που χρήζει επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως ανέδειξε το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το “Χαμόγελο του Παιδιού”. Τα περιστατικά αυξάνονται ανησυχητικά σε καθημερινή βάση, ανεξαρτήτως περιοχής και οικονομικού υπόβαθρου.

Ενδεικτικά, μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα BECAN για την έκθεση των παιδιών στη βία, ένα στα 6 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής του θα υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, ένα στα 13 παιδιά θα υποστεί και σωματική επαφή από τους δράστες, ενώ ένα στα 30 παιδιά θα βιώσει την εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους 4 ενήλικες έχει κακοποιηθεί ως παιδί, ενώ σε ποσοστό 80% η σεξουαλική κακοποίηση προέρχεται από άτομα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού “υπεράνω κάθε υποψίας”.

Οι εργασίες του συνεδρίου ανέδειξαν τη δραματική έκταση που λαμβάνει το φαινόμενο σε παγκόσμιο, αλλά και εθνικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως, σε εθνικό επίπεδο, το “Χαμόγελο του Παιδιού” από το 2014 έως το 2018 έλαβε συνολικά 1.294.074 κλήσεις. Από αυτές σοβαρές κλήσεις για θέματα παιδιών ήταν οι 173.608. Παράλληλα έγιναν 4.119 και 30 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Το “Χαμόγελο του Παιδιού” ενώνοντας τις δυνάμεις του με την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Τα επόμενα βήματα για την ολιστική στήριξη των παιδιών” την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποστήριξη των πρεσβειών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας.

Υπάρχει φόβος

Κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων από τους 700 Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της Πολιτείας, κρατικών υπηρεσιών, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, δικαστικών λειτουργών, εκπροσώπων των Αρχών της επιβολής του νόμου, του τομέα της δημόσιας υγείας και άλλων επαγγελματιών, στο πεδίο, υπήρξε το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν καταγγέλλεται. Μόνο στην Ελλάδα τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες, όπως αναφέρθηκε, δε φτάνουν ούτε το 1 τοις χιλίοις, ενώ το 2018 από τις περίπου 729 κλήσεις που έλαβε το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 μόνο 4 αφορούσαν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση!

«Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μένει μυστικό. Τα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτό που τους συμβαίνει υπομένοντας τη φρίκη, ενώ οι ενήλικες κρατούν το στόμα τους κλειστό γι’ αυτά που γνωρίζουν», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Στην ίδια γραμμή σκέψης κινήθηκε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Linköping στη Σουηδία κ. Carl Göran Svedin, τονίζοντας τη σημασία εμπλοκής διαφορετικών επαγγελματιών στον τομέα της πρόληψης, ενώ η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Βάσω Αρτινοπούλου, εστίασε στο δικαίωμα προσφυγής στη δικαστική προστασία και τη σημασία σωστής εκπαίδευσης των επαγγελματιών.

Ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας που λειτουργεί ο Οργανισμός “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε πως τα διαθέσιμα στοιχεία για την έκταση και τη σοβαρότητα του φαινομένου στην Ελλάδα είναι συνταρακτικά.

Αναλύοντας τον ρόλο του παιδιού ως μάρτυρα κατά τη δικαστική διαδικασία, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ κ. Kevin Browne τόνισε ότι η φαινομενική αναξιοπιστία ενός παιδιού-μάρτυρα τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα της σύγχυσης που έχει επέλθει στο παιδί λόγω της επαναλαμβανόμενης, παρατεταμένης κακοποίησης. Εντούτοις, όχι μόνο δεν ακυρώνει την αξιοπιστία της μαρτυρίας του αλλά κρίνεται ως αναγκαία για την αποφυγή επαναθυματοποίησης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας των Παιδιών στις ΗΠΑ, κ. Chris Newlin, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοβουλία του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” να δημιουργήσει το 2014, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο των ΗΠΑ και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, το πρώτο παρόμοιο Κέντρο στην Ελλάδα, θέτοντάς το στη διάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης και των συναρμόδιων Αρχών.

Τα βασικά ερευνητικά δεδομένα

Η διάσταση του προβλήματος με αριθμούς

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, πάνω από τα 2/3 των σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά (80-85%) διαπράττονται από κάποιον που το θύμα γνωρίζει: γείτονας, φίλος, μέλος της οικογένειάς του κ.λπ. Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συμβαίνει σε κάθε γειτονιά, σπίτι ή τάξη, ανεξαρτήτως από κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια. Τα αγόρια και τα κορίτσια, όπως τονίστηκε, διατρέχουν σε παρόμοιο βαθμό τον κίνδυνο κακοποίησης.

Σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων, ένας στους 4 ενήλικες έχει καταγγείλει περιστατικό σωματικής βίας κατά την παιδική του ηλικία, μία στις 5 γυναίκες έχει καταγγείλει ότι ως παιδί έχει κακοποιηθεί σωματικά και μία στις 3 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας κατά την ενήλικη ζωή της.

Στην Ελλάδα, ένα στα 6 παιδιά θα υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, ένα στα 13 παιδιά θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες, και ένα στα 30 παιδιά θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Την ίδια στιγμή, τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε όλων των ειδών τις υπηρεσίες δε φτάνουν ούτε το 1 τοις χιλίοις (έρευνα BECAN). Στοιχεία που σίγουρα είναι ανησυχητικά και προκαλούν αν μη τι άλλο προβληματισμό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News