Ελλάδα

Τα «κλικ» του Γιάννη Μπεχράκη που μας συγκλόνισαν

Το «αντίο» του Reuters στον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτογράφο

 «Αντίο» από το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στον βραβευμένο με Πούλιτζερ Γιάννη Μπεχράκη που εντάχθηκε στο δυναμικό του πρακτορείου πριν από 30 χρόνια και «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών. Με ένα αναλυτικό άρθρο και τις πιο διάσημες φωτογραφίες του-όλες άξιες για Πούλιτζερ- το πρακτορείο «αποχαιρετά» το διάσημο και χαρισματικό Έλληνα φωτογράφο.

Η "αποστολή του"

«Η αποστολή μου είναι να σας πω την ιστορία και μετά εσείς μπορείτε να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε» είχε πει ο ίδιος ο Μπεχράκης, μιλώντας σε πάνελ του Reuters για τις βραβευμένες με Πούλιτζερ φωτογραφίες για την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.«Αποστολή μου είναι να διασφαλίσω ότι κανένας δεν θα μπορεί να πει πως δεν γνώριζε» είχε τονίζει ο ίδιος.

 «Οι φωτογραφίες του ήταν σύμβολα, ορισμένες έργα τέχνης» τονίζεται και όπως επισημαίνεται αυτό που τον έκανε σπουδαίο φωτορεπόρτερ ήταν το γεγονός ότι μπορούσε να συναισθανθεί τον πόνο των άλλων.

(Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης)

Όπως τονίζει σύμφωνα με το cnn.gr το άρθρο, ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν αποφασισμένος να δείξει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες ζώνες αλλά και σε χώρες που βρίσκονταν σε αναταραχή. Έθετε τον εευατό του σε κίνδυνο για να βγάλει τη φωτογραφία που ήθελε» τονίζει το άρθρο.

Μέσα από τις φωτογραφίες του έδειξε στον πλανήτη τον σπαραγμό των πολέμων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία ενώ κάλυψε γεγονότα όπως το σεισμό στο Κασμίρ αλλά και την αιγυπτιακή επανάσταση του 2011.

 «Στην πορεία κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων αλλά και των αντιπάλων του για τις δεξιότητές του και το θάρρος του» γράφει το Reuters, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο Μπεχράκης και η ομάδα του κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για τον τρόπο που κάλυψαν την προσφυγική κρίση.

«Συνάδελφοι που εργάστηκαν μαζί του είπαν πως το Reuters έχασε έναν ταλαντούχο και παθιασμένο δημοσιογράφο» τονίζει το πρακτορείο. «Εμφανώς ήθελε να πει την ιστορία με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο» είπε ο βετεράνος δημοσιογράφος του Reuters Goran Tomasevic, αναφερόμενος στο στιλ του Μπεχράκη.

«Δεν θα βρείτε κανέναν τόσο αφοσιωμένο, τόσο προσηλωμένο και κανέναν που θυσίασε τα πάντα για να βγάλει μια σημαντική φωτογραφία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η αφοσίωσή του ήταν συναρπαστική. Ο φίλος και συνάδελφός του επί 30 χρόνια, ο παραγωγός Βασίλης Τριανταφύλλου, τον περιέγραψε ως έναν τυφώνα που εργαζόταν όλες τις ώρες και ορισμένες φορές θέτοντας τον εαυτό του σε Αναφέρεται, όμως, και στον μοναδικό χαρακτήρα του φωτορεπόρτερ: «Όταν ο Μπεχράκης δεν ήταν απασχολημένος με τη δουλειά, ήταν ζεστός, αστείος, ένας ζωντανός άνθρωπος. Μπορούσε επίσης να είναι φλογερός».

«Ένας από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ της γενιάς του. Ο Γιάννης ήταν παθιασμένος, έντονος και ζωηρός τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική του ζωή» είπε η Ντίνα Κυριακίδου Κοντίνη από το Reuters.

(Φωτογραφίες: Γιάννης Μπεχράκης)

Σχόλια