Η προθεσμία έληξε, το χάσμα παρέμεινε! – Ως εθνικό έργο το «μεγάλο» καλώδιο

Κρήτη
Η προθεσμία έληξε, το χάσμα παρέμεινε! – Ως εθνικό έργο το «μεγάλο» καλώδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει ως εθνικό έργο το «μεγάλο» καλώδιο

Και τώρα τι; Θα διαβεί η ελληνική πλευρά τον Ρουβίκωνα, προχωρώντας μόνη το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως αμιγώς εθνικό έργο και άρα δίχως τα “μαξιλαράκια” ασφαλείας σε επίπεδο ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και διευκολύνσεων;

Όλα δείχνουν πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση!

Χθες έληξε επισήμως η προθεσμία για τη συμμετοχή του κυπριακών συμφερόντων promoter του EuroAsia Interconnector (του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος) στο μετοχικό σχήμα της “Αριάδνη Interconnection”, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, για την υλοποίηση της “μεγάλης” ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Και αν σταθεί κανείς στην κίνηση που έκαναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυπριακές Αρχές και η EuroAsia Interconnector να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου αναγνώρισαν εκ νέου ως μοναδικό φορέα υλοποίησης του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης την EuroAsia και όχι την “Ariadne Interconnection” και επανέλαβαν ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει ως κοινοτικό, τότε είναι πέρα για πέρα αντιληπτό πως δε γεφυρώνεται με τίποτε το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν με την κυπριακή πλευρά από την άλλη!

Συνεπώς, μοιάζει πλέον δεδομένο ότι ο κύβος ερρίφθη και πως η Ελλάδα ετοιμάζεται ολοταχώς πλέον να προχωρήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό αποκλειστικά έργο, έξω από τον σχεδιασμό του διακρατικού πρότζεκτ της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Αυτό που ουσιαστικά ανέμενε τον τελευταίο καιρό το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ήταν να παρέλθει η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου 2019 που δόθηκε στον EuroAsia, για να αποφασίσει εάν αποδέχεται την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection” ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, προκειμένου το έργο να προχωρήσει ως μέρος της διακρατικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).

Θυμίζουμε ότι μέσα στον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω επιστολής του αρμόδιου επιτρόπου Μικαέλ Αρίας Κανιέντε προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα εάν η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης θα προχωρήσει εντός του πλαισίου PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) ή ως εθνικό έργο!

Μοιάζει πλέον δεδομένο ότι ο κύβος ερρίφθη και πως η Ελλάδα ετοιμάζεται ολοταχώς πλέον να προχωρήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό αποκλειστικά έργο, έξω από τον σχεδιασμό του διακρατικού πρότζεκτ της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Ο κ. Κανιέτε στην επιστολή του είχε επισημάνει ότι, στην περίπτωση που το έργο προχωρήσει ως εθνικό, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υπόψη τις γεωπολιτικές επιπτώσεις από την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, αλλά και τις οικονομικές, αφού το έργο δε θα χρηματοδοτηθεί από «κονδύλια του CEF που θα βοηθούσαν να κρατηθούν υπό έλεγχο τα τέλη που θα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές»...

Στην απάντησή του προς το “τελεσίγραφο” του Ευρωπαίου επιτρόπου, ο Χανιώτης υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε εμμείνει στις γνωστές ελληνικές θέσεις.

Είχε συγκεκριμένα επισημάνει ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης ακόμα και χωρίς συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Συνδέοντας την Ευρώπη”.

Παράλληλα, υπογράμμισε με νόημα ότι η διατήρηση του χαρακτηρισμού του PCI θα ωφελούσε την Ελλάδα και την Κύπρο με πολλούς τρόπους, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί η πλευρά της EuroAsia και να δεχτεί την “Αριάδνη” που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ ως μοναδικό φορέα υλοποίησης, πράγμα που έχει διορία να πράξει ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στην εκπνοή λοιπόν της προθεσμίας που είχε δοθεί προς την κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector για να αποδεχτεί τον ελληνικό σχεδιασμό, να αναγνωρίσει ως φορέα υλοποίησης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και να μπει στο μετοχικό σχήμα της “Ariadne Interconnection”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυπριακές Αρχές και η EuroAsia Interconnector έβγαλαν ανακοίνωση μακριά από το πνεύμα... σύγκλισης.

Ουσιαστικά επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την έγκαιρη υλοποίηση της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector, που συνδέει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI), που χαρακτηρίζονται ως διάδρομοι ηλεκτρικής ενέργειας προτεραιότητας (priority electricity corridors).

Η συνάντηση αναγνώρισε την EuroAsia Interconnector ως επίσημο Φορέα Υλοποίησης του έργου, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους όπως η ελληνική πλευρά να επανεκκινήσει τις συζητήσεις για την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του κανονισμού PCI ΔΕΔ-Ε και να ακολουθήσει τον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News