«Αναληθές το δημοσίευμα του BBC»

Ελλάδα
«Αναληθές το δημοσίευμα του BBC»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η συμφωνία των Πρεσπών άφησε ανοιχτά πολλά παραθυράκια», τονίζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δ. Ξενάκης

Ρεπορτάζ που είναι ξεκάθαρα προπαγανδιστικό και δεν αποτυπώνει την αλήθεια χαρακτήρισε το δημοσίευμα του BBC ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου της “ΚΡΗΤΗ ΤV” Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο Ράδιο 98,4.

Ο κ. Ξενάκης, μεταξύ άλλων, έθιξε τον αλυτρωτισμό που αποπνέει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μίλησε διεξοδικά για τον μη ρεαλιστικό χαρακτήρα του εν λόγω δημοσιεύματος, το οποίο προκάλεσε την ανησυχία της κοινής γνώμης. Αρχικά, ο κ. Ξενάκης μίλησε για τη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ του εν λόγω ρεπορτάζ και του ζητήματος που λέγεται “μακεδονική μειονότητα”.

«Νομίζω ότι για όσους παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το διεθνές περιβάλλον, ήταν αναμενόμενη έστω και με κάποιο πλάγιο τρόπο η ανακίνηση του τεράστιου αυτού ζητήματος, όπως έγινε μέσω του ρεπορτάζ του ΒΒC, και το οποίο αποφεύγουμε να συζητήσουμε και είναι πάρα πολύ οδυνηρό, και ονομάζεται μακεδονική μειονότητα. Η όλη διαδικασία, η οποία εξελίχθηκε από τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι και σήμερα, προφανώς υπήρχε πίσω από τη συζήτηση για το εάν είναι καλή ή όχι αυτή η συμφωνία και τα επιμέρους ζητήματα. Το κεντρικό όμως ζήτημα παραμένει και είναι εκείνο της μακεδονικής μειονότητας. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν υπήρξε κάποια συμφωνία παλαιότερα. Όπως για παράδειγμα οι προσπάθειες του 1995. Το “κλειδί” της ελληνοσκοπιανής διαφοράς είναι το ζήτημα της μειονότητας, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Μακεδονίας. Έχουμε ένα μουσουλμανικό ζήτημα, να μην αποκτήσουμε και ένα μακεδονικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η συμφωνία των Πρεσπών βοηθάει στην εξάλειψη των αλυτρωτικών τάσεων, ο κ. Ξενάκης απήντησε: «Για τη συμφωνία των Πρεσπών έχουμε υπογράψει ένα κείμενο (σ.σ. 12 καθηγητές), το οποίο παρουσιάστηκε πριν την κύρωση της συμφωνίας, όπου βάζουμε ζητήματα τα οποία θα αποτελέσουν την ουρά. Είναι φενάκη να πιστεύουμε ότι υπογράφοντας μια συμφωνία επιλύονται όλα τα ζητήματα. Εάν ήταν έτσι, θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα. Οι συμφωνίες απομένει να υλοποιηθούν και δυστυχώς με τη συμφωνία των Πρεσπών έμειναν αρκετά παράθυρα, για να μην πω πόρτες, για μια σειρά από προβλήματα. Και στο κείμενο που συνυπογράψαμε οι 12 καθηγητές Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου τονίσαμε ότι στην πράξη καταργείται το erga omnes και συγκεκριμένα ότι μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά τον όρο Μακεδονία σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά τους με τη δική τους ιστορία και πολιτιστική τους κληρονομιά. Αυτό αφήνει ανοικτά παράθυρα και πόρτες για διεκδικήσεις που φαίνεται να ανακινούνται με το δημοσίευμα του ΒΒC».

O κ. Ξενάκης επεξήγησε στη συνέχεια το παραθυράκι που άφησε η συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να βρει πάτημα το δημοσίευμα του BBC.

«Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει ρητά τη χρήση του όρου “μακεδονικό” σε ό,τι αφορά τη γλώσσα. Ο αλυτρωτισμός δε θα προέλθει αυτή τη φορά από την άλλη πλευρά, αν και από εκεί έχουμε αρκετά παραδείγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε. Αυτή τη φορά φαίνεται να ξεκινάει από τα μέσα, όπου Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι είναι μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα. Αυτό ξεκινάει προφανώς έναν πυρήνα, που είναι η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας. Το δημοσίευμα του BBC δεν είναι το μόνο που έχει δει το φως και συσχετίζει τα ζητήματα της γλώσσας και της μειονότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ “ψυγείου”

Εν συνεχεία, ο κ. Ξενάκης ανέφερε: «Η ίδια η συντάκτρια ομολόγησε πως το ρεπορτάζ ήταν έτοιμο εδώ και πολύ καιρό, και το ερώτημα είναι: γιατί τώρα; Το τώρα σχετίζεται με την αρχή των όσων έχουμε προειδοποιήσει ότι φέρνει ως ουρά η συμφωνία των Πρεσπών. Μη σας φανεί παράξενο η δραστηριοποίηση που υπάρχει από την πλευρά του Ουράνιου Τόξου, ενός κόμματος που πήρε 2.5000 ψήφους, και υποστηρίζει αυτό ακριβώς. Μιλάει για μια μακεδονική μειονότητα, για την ανάγκη να διδαχθεί η μακεδονική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα κανονικά στα σχολεία και όχι σε παράλληλα σχολεία, για να μην περιθωριοποιηθεί. Υπάρχει μια δραστηριοποίηση από τα ρωσόφιλα μέσα ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του Ουράνιου Τόξου. Δεν πρέπει να μας ανησυχούν πάρα πολύ, γιατί δεν αντέχει η χώρα ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα. Γιατί πολύ απλά τα είχαμε λύσει το 1949».

Γιατί τώρα;

«Ξεκάθαρη προπαγάνδα»

Τέλος, στο ερώτημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με το εάν το βίντεο συνιστά ή μη προπαγάνδα και πού αποσκοπεί, ο κ. Ξενάκης απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι προπαγάνδα. Δε φέρει την άλλη πλευρά. Δε δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν καταπιέζει αυτή τη γλώσσα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που είναι δίγλωσσες. Αυτό δε σημαίνει πως εκείνοι που μιλούν αυτή τη δεύτερη γλώσσα νιώθουν ως μια καταπιεσμένη εθνική μειονότητα. Πολλοί τους υπολογίζουν κοντά στους 200 έως 500, και είναι εκείνοι που θεωρούν ή μπορεί να αποτελέσουν πυρήνα ώστε να διεκδικήσουν κάτι. Δεν είναι κάτι το σοβαρό.

Το ΒΒC δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Είναι εξαιρετικά λυπηρό για τη χώρα μας να υπάρχει αυτό το δημοσίευμα, το οποίο προφανώς δεν αντανακλά την αλήθεια. Προφανώς δεν υπάρχουν καταπιεσμένοι Μακεδόνες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτοί οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το πώς έχουν χρησιμοποιηθεί οι μειονότητες στα Βαλκάνια για την αλλαγή των συνόρων, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεκινήσουν μια σειρά από διεκδικήσεις που δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσουν».

Λαμβάνοντας ως δεδομένο την επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, εύλογα τίθεται το ερώτημα πώς πρέπει να αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις.

Ο κ. Ξενάκης κατέληξε λέγοντας: «Το πιο απλό ήταν αυτό: Ο Έλληνας πρέσβης να στείλει μια επιστολή στο BBC. Νομίζω ότι πιο αποτελεσματικό θα ήταν ένα επιπλέον ρεπορτάζ. Να πεις στο BBC πως θα έπρεπε να κάνει ένα επιπλέον ρεπορτάζ, ώστε και σε παγκόσμιο επίπεδο να ακουστεί η ελληνική πλευρά. Αυτό θα ήταν πιο αποτελεσματικό από το να βγεις και να το διαψεύσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News