Ελλάδα

Αυτή είναι η πρόταση του Υπουργείου για το νέο Λύκειο

Τα υποχρεωτικά μαθήματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Οριστικοποιήθηκε η πρόταση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σχετικά με το νέο Λύκειο.

Αναλυτικότερα και αναφορικά με τη δομή της Γ΄ Λυκείου, επί των εξεταζόμενων μαθημάτων, μοναδική αλλαγή σε σχέση με τα σημερινά είναι η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία για τους μαθητές που θα διεκδικήσουν θέση σε σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Επιπλέον, τα Θρησκευτικά είναι το μάθημα Γενικής Παιδείας που επέλεξε τελικά να «διασώσει» το υπουργείο Παιδείας στη νέα δομή της Γ΄ Λυκείου. Αντίθετα, διέγραψε την Ιστορία, τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Επίσης, το μόνο μάθημα που παραμένει υποχρεωτικό για τους τελειόφοιτους μαζί με τα Θρησκευτικά είναι η Γυμναστική.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δημοσιοποίησε την πρότασή του για τη Γ΄ Λυκείου, η οποία είναι η ίδια με εκείνη που είχε εξαγγελθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2018.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής:

  • Τα προγράμματα σπουδών στηρίζονται στη δομή της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, όπως έχει εξαγγελθεί στις 3/9/2018.
  • Υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές μαθήματα θα είναι η Φυσική Αγωγή (2 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και μαθήματα επιλογής (ένα μάθημα 2 ωρών – ξένες γλώσσες και σχέδιο). Τα μαθήματα επιλογής έχουν οριστεί έτσι για τους μαθητές που θα επιλέξουν να εξετασθούν σε ειδικό μάθημα για τα τμήματα ΑΕΙ (π.χ. αγγλικά και τις αγγλικές φιλολογίες ή σχέδιο για τις αρχιτεκτονικές).
  • Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα επιλέξουν μία από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού με κοινό εξεταζόμενο εξάωρο μάθημα τα Νέα Ελληνικά, και τρία εξεταζόμενα εξάωρα μαθήματα σε κάθε ομάδα (Αρχαία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).
  • H αύξηση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων προσανατολισμού θα οδηγήσει σε λελογισμένη αύξηση της ύλης.
  • Τα μαθήματα (γενικής παιδείας και προσανατολισμού) θα συνεχίσουν να διδάσκονται από τα διαθέσιμα σχολικά εγχειρίδια.
  • Ο καθορισμός της διδακτέας και εξεταστέας ύλης και οι σχετικές οδηγίες θα ακολουθήσουν.

Πλέον, απομένει η ανακοίνωση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα.

Στις 3/9/2018 το ΙΕΠ είχε ανακοινώσει πρόταση, η οποία έκανε λόγο για διπλές εξετάσεις: α) ενδοσχολικές εξετάσεις οργανωμένες σε περιφερειακό επίπεδο για τη λήψη του απολυτηρίου, με το οποίο όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ, και β) πανελλαδικές εξετάσεις για τα τμήματα υψηλής ζήτησης.

Χωρίς βιβλία τα Θρησκευτικά

Χωρίς βιβλία, μόνο με Φακέλους Μαθητή, θα διδαχθούν τα Θρησκευτικά, με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών, και την επόμενη σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η απουσία εγχειριδίων επιτρέπει σε όσους διαφωνούν στις αλλαγές στο μάθημα να διαμαρτύρονται και να ζητούν επιστροφή στα παλαιά προγράμματα σπουδών.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια