Εξωσωματική: Όταν το όνειρο απόκτησης παιδιού γίνεται… ψυχολογικός εφιάλτης

Κρήτη
Εξωσωματική: Όταν το όνειρο απόκτησης παιδιού γίνεται… ψυχολογικός εφιάλτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

12.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας - 1 στους 3 καταλήγει σε εγκυμοσύνη!

Ένα πραγματικό όνειρο ζωής είναι, για τα περισσότερα ζευγάρια, η απόκτηση ενός παιδιού. Όταν όμως αυτό το όνειρο μετατρέπεται σε ένα ψυχολογικό εφιάλτη τα πράγματα αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα ενός ζευγαριού που πολλές φορές μπορεί να οδηγηθεί μέχρι και το χωρισμό.

Αυτό που έγινε σαφές μέσα από την εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV είναι το γεγονός ότι η ιατρική επιστήμη πλέον έχει κάνει άλματα και δίνει την δυνατότητα μέσω της διαδικασίας της εξωσωματικής διαφόρων κατηγοριών, πολλά ζευγάρια να ολοκληρώσουν την ευτυχία τους με την απόκτηση ενός παιδιού.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο μαιευτήρας, γυναικόλογος και επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου γονιμότητας, Ματθαίος Φραϊδάκης, αναφέρθηκε στην επιστημονική διαδικασία της εξωσωματικής που πλέον δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια στην απόκτηση παιδιών.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου που έχει μπει στην ζωή μας μέσα από διάφορα στάδιο και είδη έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας με τα ζευγάρια εν έτη 2019 να προχωρούν πιο γρήγορά στο να ζητήσουν βοήθεια και να δουν την ζωή τους να αλλάζει.

Κατά μέσο όρο και με βάση τα στοιχεία από την Εθνική Αρχή Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), περίπου 12.000 κύκλοι εξωσωματικής πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα μας, κυρίως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, με τον έναν στους τρεις να καταλήγει σε εγκυμοσύνη.

Από αυτές τις κυήσεις, λιγότερο από 0,5% αφορά σε τρίδυμα μωρά και το σχεδόν 6,5% είναι δίδυμες κυήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται μείωση των εμβρύων που κυοφορούν οι γυναίκες.

Αυτό αποκαλύπτει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία συνέλεξε προσφάτως στατιστικά στοιχεία του έτους 2013 για τους κύκλους εξωσωματικής σε 41 (επί συνόλου 44) κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που λειτουργούν στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα έγιναν 12.207 νέοι κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι 2.395 από τους οποίους ήταν με κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και οι 9.812 με μικρογονιμοποίηση ωαρίων (ICSI).

Το ποσοστό επίτευξης κυήσεως ήταν συνολικά 30%, με εκείνο έπειτα από κατάψυξη να είναι 35% και με δωρεά ωαρίων 54%. Ο αριθμός των τρίδυμων κυήσεων ήταν μόλις 31, των δίδυμων 408 και σε 25 περιπτώσεις έγινε μείωση στον αριθμό των εμβρύων. Από τις χιλιάδες γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική, καμία δεν εκδήλωσε σοβαρές επιπλοκές. Υπήρξαν, όμως, 38 περιπτώσεις συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών και 13 αιμορραγίες κατόπιν ωοληψίας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μέσα από αριθμούς:

  • 12.000 Κύκλοι εξωσωματικής κάθε χρόνο
  • Κυρίως γυναίκες άνω των 35 ετών
  • 0,5% αφορά τρίδυμα μωρά
  • 6,5% αφορά δίδυμες κυήσεις

Οι εξωσωματικές του 2013:

  • 207 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • 395 κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση
  • 812 μικρογονιμοποίηση ωαρίων
  • 30% απλή εξωσωματική
  • 35% κατάψυξη ωαρίων
  • 54%% δωρεά ωαρίων
  • 31 τρίδυμες κυήσεις
  • 408 δίδυμες κυήσεις

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη σχετική εκπομπή, «Ώρα Αιχμής», ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News