Ελλάδα

«Νοσεί» ο οικογενειακός γιατρός: 27 νομοί χωρίς παιδίατρο

Σε 11 νομούς της Ελλάδας υπάρχει μόλις ένας παιδίατρος συμβεβλημένος στον ΕΟΠΥΥ

Την ώρα που η γρίπη έχει «χτυπήσει» πολλούς ανθρώπους της χώρας, από τους πιο μικρούς μέχρι και τους πιο μεγάλους, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φαίνεται πως νοσεί.

Δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς και αναγκάζονται να τους πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού έχει γίνει ένας… βαριά «ασθενής».

Τα τελευταία στοιχεία για τους οικογενειακούς γιατρούς που είναι διαθέσιμοι μέσω του ΕΟΠΥΥ για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισµένους, συνεχίζουν να είναι απογοητευτικά.

Σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των ιδιωτών γιατρών που έχουν συμβληθεί ως οικογενειακοί γιατροί µε τον ΕΟΠΥΥ (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) δεν ξεπερνούν τους 700. Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε µια εποχή που θερίζουν οι ιώσεις και η γρίπη και οι περισσότεροι γονείς έχουν ανάγκη να βρουν έναν γιατρό για να τον επισκεφθούν δωρεάν για τα παιδιά τους, σε όλη τη χώρα υπάρχουν συνολικά 27 νοµοί που δεν διαθέτουν κανέναν ιδιώτη συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό-παιδίατρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν 11 νομοί στη χώρα οι οποίοι έχουν μόλις έναν παιδίατρο ο οποίος αδυνατεί φυσικά να εξετάσει δωρεάν τα χιλιάδες παιδιά. Κάθε παιδίατρος µπορεί να αναλάβει µέχρι 1.500 παιδιά.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο ethnos.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια