Έφυγε από τη ζωή ο φούρναρης της Κω που μοίραζε ψωμί στους πρόσφυγες

Ελλάδα
Έφυγε από τη ζωή ο φούρναρης της Κω που μοίραζε ψωμί στους πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών άφησε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φουρνάρης της Κω

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθειά του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στις εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας. Προπάντων τους καλοκαιρινούς μήνες, μετέφερε με το βανάκι του ψωμί, γλυκά και άλλα προϊόντα και τα μοίραζε σε μικρούς και μεγάλους.

Για τη δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

Ο ίδιος ο Διονύσης Αρβανιτάκης, κουλουράς στα Κάτω Πατήσια και μετανάστης στην Αυστραλία σε παλαιότερες, δύσκολες εποχές, είχε εξηγήσει τότε με απλά λόγια τι τον είχε ωθήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία: «Εγώ κάποτε πείναγα και γι’ αυτό τώρα κάνω αυτό το πράγμα. Δεν προσφέρω μόνο ψωμί. Διάφορα. Γλυκά, κρουασάν, ντόνατς. Απ’ όλα».

Και ο γιος του, ο Σταύρος Αρβανιτάκης, είχε συμπληρώσει τα εξής για τον πατέρα του: «Όταν ακούει τα παιδιά των προσφύγων που λένε μαμ – μαμ, δεν μπορεί να τα αφήσει έτσι. Γι’ αυτό τους δίνει ψωμί. Ο Νιόνιος έχει περάσει πείνα στην Κατοχή. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά όταν βλέπει τα παιδάκια να πεινάνε…»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News