Ζόραν Ζάεφ: «Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία»

Ελλάδα
Ζόραν Ζάεφ: «Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τη Διάσκεψη του Μονάχου

Την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε. εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία. Δείξαμε ότι μπορούμε να σπάσουμε τα πολιτικά στερεότυπα».

Φέρνουμε θετικές ειδήσεις «από μια περιοχή που στο παρελθόν ήταν προβληματική. Η περιοχή μας όμως άλλαξε, χάρη στην διάθεσή μας να γίνουμε μέρος της Ευρώπης (…), αλλά κυρίως χάρη στον νότιο γείτονά μας, την Ελλάδα, που βρήκε τρόπο να βρει λύση σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα και να στείλει ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα στην περιοχή, κυρίως σε εμάς στα δυτικά Βαλκάνια που σκοπεύουμε να γίνουμε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο κ. Ζάεφ και εξέφρασε την ελπίδα η Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει παράδειγμα και για την επίλυση διαφορών σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -  ΜΠΕ.

«Ήμασταν αποφασισμένοι να βρούμε λύση, αξιοπρεπή και αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, να συμβιβαστούμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ανέφερε ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του «επιλέξαμε να αποφασίσουμε, όχι να καθυστερήσουμε», ενώ είχαν απόλυτη, όπως είπε, επίγνωση ότι ρίσκαραν τις πολιτικές καριέρες τους.

«Όταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βλέπεις ένα πρόσωπο αποφασισμένο για λύση, ένα πρόσωπο με το οποίο μοιράζεσαι τις ίδιες πολιτικές αξίες, έχεις όλα τα απαραίτητα συστατικά για φιλική σχέση και ατμόσφαιρα προκειμένου να φτάσεις σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Βάλαμε την φιλική μας σχέση στα θεμέλια της φιλικής σχέσης των δύο χωρών μας. Αυτό είναι το πολυτιμότερο όφελος», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια απόφαση, όταν όλοι ισχυρίζονταν ότι ήταν απίθανο. «Για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από την ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη θα δώσει αποφασιστική συνεισφορά στην εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας. Σήμερα είμαστε έτοιμοι - πολιτικά και θεσμικά. Αποκτήσαμε έναν καλό φίλο, που ήταν ακόμη και πριν καλός φίλος. Τώρα όμως θα έχουμε τον καλύτερο φίλο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κριτηρίων της Ε.Ε. και ότι ελπίζει τον Ιούνιο να λάβει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News