Αλ. Τσίπρας: «Δεν είμαστε κυβέρνηση κουρελού»

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: «Δεν είμαστε κυβέρνηση κουρελού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας στη Βουλή τις κυβερνητικές θέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα στηρίξει επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τα χαρακτηριστικά της «κουρελούς» και πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει «δεξιές παρενθέσεις». Αφού περιέγραψε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν προτίθεται να στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι «κουρελού», είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

«Το Σύνταγμα αποτελεί το κεντρικό κείμενο - το πυρηνικό νομοθέτημα που κατοχυρώνει την λαϊκή κυριαρχία και τον κοινοβουλευτισμό. Το Κράτος Δικαίου και Κοινωνική Αλληλεγγύη. Η αναθεώρησή του επομένως αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Από την πρώτη στιγμή την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια. Η πρόθεσή μας δεν ήταν τελευταίας στιγμής αλλά ευθαρσώς διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή στις προγραμματικές δηλώσεις. Ξεκινήσαμε την διαδικασία με πλατύ διάλογο και δεν την περιορίσαμε στο κοινοβούλιο αλλά την ανοίξαμε στην κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς και τα κινήματα. Δεν την αφήσαμε στην αρμοδιότητα των συνταγματολόγων» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από όλα επιχείρησαν να μην περιορίσουν «την διαδικασία σε διαδικασία που αφορά αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό. Γι’ αυτό η πρότασή μας δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων. Αντίθετα αντανακλά την βούληση για αλλαγές που ικανοποιούν πλειοψηφικά αιτήματα».

«Οι τεχνολογίες πειθάρχησης των κανόνων δημοκρατίας συνεχώς εξελίσσονται στην εποχή παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό η πρότασή μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του κοινοβουλίου απέναντι στις εξουσίες που είναι πολλές και δεν ανάγωνται στην λαϊκή. Ανεξάρτητες αρχές διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κ.λπ.» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η ενίσχυση του κοινοβουλίου και εκλεγμένης κυβέρνησης που αποτελεί πρώτο άξονα επιτυγχάνεται με συνδυασμό αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης πολιτικής σταθερότητας και σταθερούς τετραετείς κύκλους».

«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη»

«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία, και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Και ο ελληνικός λαός, είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός, ή θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα», σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News