Ελλάδα

Βραυρώνα Αττικής: Στη φωλιά που ζούσαν κάποτε πάνθηρες

Δείτε το video από το σημείο στο οποίο οι πάνθηρες πήγαιναν τη λεία τους

Μόλις λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στη Βραυρώνα Αττικής, κάποτε ζούσε μία αγέλη από πάνθηρες.

Το κανάλι “hhanity” στο Youtube ανακάλυψε αυτό το σημείο και με κάμερα κατέγραψε τον κρατήρα – ένα πεσμένο σπήλαιο όπου αποκαλύπτονται σημάδια ότι εκεί υπήρχε ζωή από ζώα και συγκεκριμένα από πάνθηρες. Εκεί βρίσκονται τα λείψανά τους.

Πρόκειται, όπως αναφέρει και ο διαχειριστής του καναλιού, για ένα μέρος άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά σπουδαίο για την ιστορία τους.

Δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο μέρος που αποτελούσε λημέρι πανθήρων οι οποίοι παρέσερναν τη λεία τους σ’ αυτή τη σπηλιά όπου και την έτρωγαν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού γράφει:

«Η δολίνη Βραώνας αποτελεί σπήλαιο σε σχήμα λεκάνης με κατακρημνισμένη οροφή, και βρίσκεται 2,5 χλμ. νότια του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας. Είναι κυκλικής κάτοψης και πληρώνεται από αργιλικό ίζημα πλούσιο σε παλαιοντολογικά ευρήματα. Η παλαιοντολογική σημασία της δολίνης Βραώνας έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ακολούθησαν ανασκαφές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Από τις έρευνες αποκαλύφθηκε απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε πάνθηρες. Άλλα είδη που προσδιορίστηκαν είναι λιοντάρι, λύκος, βίσωνας, άλογο, αρκούδα, ελάφι, ζαρκάδι, πλατώνι, αγριόγατα, λύγκας, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, αίγαγρος, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος, ασπάλαξ, αμφίβια, ερπετά, πτηνά κλπ.

Η ηλικία της απολιθωμένης πανίδας έχει χρονολογηθεί (ανάλογα με το στρώμα ευρέσεως) στα 7-25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα (οι μικρότερες ηλικίες προέρχονται όμως από διαταραγμένα στρώματα).

Η συγκέντρωση των ζωικών καταλοίπων στη δολίνη οφείλεται πιθανώς στο ότι αυτή λειτουργούσε ως φυσική παγίδα για τα ζώα της περιοχής ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως φωλεά πανθήρων, στην οποία διατηρήθηκαν λείψανά τους και υπολείμματα θηραμάτων τους».

Δείτε το video:

Σχόλια