default-image

Τα ΚΕΠ µπαίνουν στο σπίτι µας - Έγγραφα με ένα «κλικ»

Ελλάδα
Τα ΚΕΠ µπαίνουν στο σπίτι µας - Έγγραφα με ένα «κλικ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο Μάρτιο ο διαγωνισμός

Πιο απλή κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών τα νέα σχέδια για τα ΚΕΠ. Με τον νέο προγραμματισμό θα είναι εφικτό με τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δηµόσια έγγραφα µε ένα κλικ στον υπολογιστή τους. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινάει μέσα στο Μάρτιο.

Έτοιμα είναι τεχνικά δελτία για το σχετικό διαγωνισμό και τα κείμενα έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης και η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ώστε η υλοποίηση του «ψηφιακού ΚΕΠ» (eKEP) να ξεκινήσει µέσα στο 2019.

Στους πέντε βασικούς στόχους του έργου περιλαµβάνονται:

  1. Ο εκσυγχρονισµός της λειτουργίας των ΚΕΠ τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πολίτες/επιχειρήσεις, µε την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων.
  2. Η εισαγωγή διαδικασιών ηλεκτρονικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης εγγράφων.
  3. Η αναβάθµιση των υποδοµών µέσω της µεταφοράς τους στο G-Cloud, µε παράλληλη εξασφάλιση της βιωσιµότητάς τους ως αυτόνοµου πληροφοριακού συστήµατος. Με αυτόν τον τρόπο δηµιουργείται ενιαίο περιβάλλον εργασίας σε όλα τα ΚΕΠ.
  4. Ο διαχωρισµός του eKEP από την Πύλη ΕΡΜΗΣ στην οποία στηρίζεται σήµερα η λειτουργία των ΚΕΠ και η εξασφάλιση έτσι της βιωσιµότητάς του.
  5. Η παροχή εξ αποστάσεως εγκεκριµένης ηλεκτρονικής υπογραφής.

Σήµερα υπάρχουν ανά την Επικράτεια 1.064 γραφεία ΚΕΠ, που διεκπεραιώνουν περίπου 1.000 διαφορετικές εργασίες. Μέσα στο 2017 διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ συνολικά 8.519.381 υποθέσεις, αλλά για την ολοκλήρωσή τους χρειάστηκε η φυσική παρουσία του πολίτη είτε στην αρχική αίτηση είτε και ενδιαµέσως εάν απαιτούνταν πρόσθετα δικαιολογητικά.

«Εµβληµατικό έργο», στο πλαίσιο της µεταρρύθµισης και απλοποίησης των διαδικασιών της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, χαρακτηρίζει το ψηφιακό ΚΕΠ ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης: «Με τα ψηφιακά ΚΕΠ περνάµε στη λογική της αρχής ''µόνον άπαξ'' (once only), που σηµαίνει ότι πληροφορίες και στοιχεία που έχουν προσκοµιστεί σε δηµόσιες Αρχές δεν απαιτείται να υποβληθούν ξανά. ∆ηλαδή, δικαιολογητικά θα υποβάλλονται µόνο µία φορά και από εκεί και πέρα η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση είναι υποχρεωµένη από µόνη της να τα αναζητά και να τα παρέχει όταν αυτά ζητούνται».

Περισσότερες πληροφορίες στο ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News