Σαν σήμερα το 1857, έφυγε από τη ζωή ο Διονύσιος Σολωμός

Ελλάδα
Σαν σήμερα το 1857, έφυγε από τη ζωή ο Διονύσιος Σολωμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 8 Φεβρουαρίου 1857 όταν ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός άφησε την τελευταία του πνοή  

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Φεβρουαρίου του 1857, όταν άφηνε την τελευταία του πνοή ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Ο Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, και ήταν εξώγαμο παιδί του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.

Σε νεαρή ηλικία μετέβη στην Ιταλία για σπουδές και μετά από επτά χρόνια αποφοίτησε από το Λύκειο της Κρεμόνας.

Εν συνεχεία εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ’ όπου πήρε πτυχίο Νομικής. Παρότι πτυχιούχος Νομικής, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου.

Τα φοιτητικά του χρόνια ξεκίνησε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ την ίδια περίοδο ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους και λογοτέχνες της εποχής. Το 1818 ο Σολωμός επιστρέφει στη Ζάκυνθο, όπου παραμένει για δέκα χρόνια.

Στη γενέτειρά του αρχίζει να γράφει τα πρώτα του στιχουργήματα στα Ελληνικά: Το πρώτο εκτενές ποίημά του ήταν ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν”, απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε αργότερα ως ο Εθνικός Ύμνος της χώρας μας.

Άλλα γνωστά του ποιήματα είναι τα “Εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον”, “Η καταστροφή των Ψαρών”, “Η Φαρμακωμένη”, “Ο Λάμπρος”, “Εις Μοναχήν”, “Ο Κρητικός”, “Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι” και “Ο Πορφύρας”.

Στα τέλη του 1828 ο Σολωμός εγκαθίσταται μόνιμα στην Κέρκυρα, όπου απομονώνεται και αφοσιώνεται στην τέχνη του. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 ο εθνικός ποιητής παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίησή του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».

Ο Διονύσιος Σολωμός πέθανε στις 9 Φλεβάρη του 1857 στην Κέρκυρα, έπειτα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του ποιητή μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο.

Ο πρωτοπόρος της rock ’n’ roll μουσικής

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 38 χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους πρωτοπόρους της rock ’n’ roll μουσικής: Ο λόγος για το μεγάλο Bill Halley, ο οποίος γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1925 στις ΗΠΑ.

Το πλήρες του όνομα ήταν William John Clifton Halley. Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική μόλις στα 21 του χρόνια, συμμετέχοντας το 1946 στο country συγκρότημα “Down Homers”.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν τόσο καλά για το νεαρό Bill, ο οποίος αποφάσισε να εργαστεί ως περιοδεύων μουσικός και ως dj. Το 1953 δημιουργεί τους “The Comets” και την ίδια χρονιά συνθέτει το θρυλικό τραγούδι “Rock around the clock”. Η ηχογράφησή του έγινε το 1954, ωστόσο το κομμάτι “απογειώθηκε” ένα χρόνο μετά, όταν συμπεριλήφθηκε στο soundrack της ταινίας “Η ζούγκλα του μαυροπίνακα”.

Η τεράστια επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι ήταν η αιτία να έρθει στο προσκήνιο το ροκ εν ρολ και να ανοίξει η πόρτα σε καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο οποίος τελικά επισκίασε τον Μπιλ Χάλεϊ. Ο σπουδαίος Αμερικανός καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή στις 9 Φεβρουαρίου του 1981, σε ηλικία 56 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News