Ανησυχία για τον τουρισμό στην Ελλάδα, που «απειλείται» από την Τουρκία

Ελλάδα
Ανησυχία για τον τουρισμό στην Ελλάδα, που «απειλείται» από την Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανεβαίνει» ο τουρισμός στην Τουρκία – «Κόβει» από την Ελλάδα - «Παρηγοριά» οι προκρατήσεις από τη Ρωσία

Οι υψηλοί δείκτες της προηγούμενης χρονιάς αποτελούν για φέτος μάλλον όνειρο, αν κρίνουμε από την πορεία των προκρατήσεων, που μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου κινούνταν πτωτικά, και μάλιστα σε συγκεκριμένες αγορές το ποσοστό της μείωσης αγγίζει ακόμα και το 25%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, που αποτελεί και τη βασικότερη χώρα στήριξης του κρητικού τουρισμού, με τη μείωση των προκρατήσεων σε σχέση με το 2018 να φτάνει στο 25%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο 20% είναι η αύξηση των προκρατήσεων στην Τουρκία, που φαίνεται να έχει επανέλθει πλήρως στον μεσογειακό χάρτη του τουρισμού και μάλιστα με πολύ επιθετική πολιτική, που φαίνεται να επηρεάζει πολύ το τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας.

Στο 20% με 25% φτάνει η μείωση των προκρατήσεων και από άλλες τουριστικές αγορές, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, ενώ πτωτικά κινούνται οι προκρατήσεις και από χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, το Βέλγιο, την Αυστρία αλλά και την Πολωνία. Η μόνη αγορά που με βάση τις προκρατήσεις κινείται ανοδικά, σε ποσοστό 5%, είναι η Ρωσία.

Όπως τόνισε προχθές Δευτέρα ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, οι δείκτες ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν το 2019, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πάμε σε μια κακή χρονιά για τον κρητικό τουρισμό.

Η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος έχουν επιστρέψει δυναμικά και τώρα αυτό που αποτελεί στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι να διατηρήσει τα κεκτημένα ή καλύτερα να συγκρατήσει την πτώση σε επίπεδα πριν το 2015.

Τι δείχνουν τα slots

Τα σχέδια πτήσεων (slots) πάντως, όπως τα παρουσίασε η εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, με την παρουσία και του αερολιμενάρχη Γιώργου Πλιάκα, δε διαφοροποιούνται και πολύ από το 2018, όμως μυστικό παραμένει η πληρότητα των αεροπλάνων που θα φτάνουν στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περσινή τουριστική χρονιά, με τις διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις προς το Ηράκλειο να είναι 9,2 εκατ. και τελικά να καλύπτονται 8,7 εκατ. θέσεις, αριθμός όμως ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής, φέτος οι διαθέσιμες θέσεις στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” με βάση τα slots κυμαίνονται από 9,2 έως και 9,5 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν σε αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροπλάνων που θα προσεγγίζουν το Ηράκλειο.

Όσον αφορά μόνο τις αφίξεις, που είναι και το ζητούμενο, τα slots θέλουν περί τις 4,5 εκατ. θέσεις, αριθμός, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη κ. Πλιάκα, πολύ εντυπωσιακός για το κρητικό αεροδρόμιο.

Οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες διατηρούν τον ίδιο αριθμό πτήσεων με αεροσκάφη παρόμοιας χωρητικότητας με πέρυσι. Το 2018 η πληρότητα των πτήσεων άγγιζε το 80% με 85%, ωστόσο φέτος, αν κάνουμε σύγκριση βάσει των προκρατήσεων, μάλλον όπως όλα δείχνουν η πληρότητα των θέσεων στα αεροπλάνα θα είναι λίγο κάτω από το 80%.

Τώρα, με βάση τα σχέδια πτήσεων (slots), η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Αυστρία και το Βέλγιο λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2018 είναι τα στοιχεία των σχεδίων πτήσεων (slots) για αγορές όπως είναι η Πολωνία, το Ισραήλ αλλά και οι χώρες της Σκανδιναβικής.

Η Ελλάδα προσελκύει τους Ευρωπαίους

Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ταξίδια συγκεντρώνει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως αποκαλύπτει έρευνα της μεγάλης γερμανικής ταξιδιωτικής πλατφόρμας eDreams ODIGEO, σε στοιχεία κρατήσεων του 2018, σύμφωνα με την οποία οι κρατήσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα την περασμένη χρονιά ήταν 15% περισσότερες από το 2017.

Η έρευνα έδειξε ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες προτιμούν όλο και περισσότερο προσωποποιημένα ταξίδια, διαμορφωμένα σύμφωνα με τις επιθυμίες τους: 28% περισσότεροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες σε σχέση με το 2017 προτίμησαν την περασμένη χρονιά πακέτα ξενοδοχείου και πτήσεων ειδικά προσαρμοσμένα στις επιθυμίες τους. Το 42% των πελατών της εταιρείας προτιμά ταξιδιωτική κράτηση από φορητή συσκευή.

Η Ρωσία και οι Σκανδιναβικές χώρες (Φιλανδία και Δανία) ανέκτησαν την προτίμηση των Ευρωπαίων το 2018. Η μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφηκε στη Ρωσία (51% περισσότεροι σε ετήσια βάση), λόγω του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Η Φιλανδία είχε αύξηση 40% και η Δανία 15%.

Επιπλέον, φαίνεται ότι προορισμοί που είχαν τουριστικές απώλειες εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών επιστρέφουν στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, η Τυνησία και η Αίγυπτος το 2018 είχαν αύξηση ευρωπαίων ταξιδιωτών 15% και 21% αντίστοιχα. Άλλες χώρες που είχαν αύξηση ταξιδιωτών από την Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν η Νορβηγία (+19%), η Ελλάδα (+15%), η Πολωνία (+12%), η Σουηδία (+10%) και η Ρουμανία (+8%).

Η δύναμη του Airbnb στην Κρήτη

Η ραγδαία αύξηση των σπιτιών που νοικιάζονται στους τουρίστες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ήδη επιπτώσεις στις τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα έσοδα που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες τους.

Το βασικό αυτό συμπέρασμα αναδείχτηκε από την ανάλυση των καταχωρίσεων στις δύο μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις καταχωρίσεις βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων παγκοσμίως, Airbnb και Homeaway, που πραγματοποίησε η εταιρεία αναλύσεων AirDNA και παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στο συνέδριο για την οικονομία διαμοιρασμού Bnb Guest.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο Tom Caton, Chief Revenue Officer AirDNA. Τα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι: Στο τέλος του 2018, έναντι του 2017, οι καταχωρίσεις για τουριστική μίσθωση σπιτιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21%, φτάνοντας σε 72.144, έναντι 59.379 στο τέλος του 2017.

Οι κρατήσεις ολόκληρων διαμερισμάτων στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση 29% και διαμορφώθηκαν σε 22.079. Οι διανυκτερεύσεις, που αντιπροσωπεύουν τις καταχωρίσεις διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, ήταν 585.766, αυξημένες κατά 24%, και οι διανυκτερεύσεις για τις οποίες έγινε κράτηση ήταν αυξημένες κατά 8% (270.021, έναντι 249.577 το 2017).

Η μέση τιμή στα σπίτια που νοικιάζονται στους τουρίστες στη χώρα μας καταγράφει μείωση, όπως προαναφέρθηκε, κατά 17% με βάση τα στοιχεία του 2018, φτάνοντας τα 126 ευρώ, από 153 ευρώ. Οι top 10 περιοχές στην Ελλάδα στις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών, όπως προκύπτει από την παρουσία τους στις πλατφόρμες Airbnb και Homeaway, είναι οι εξής: Κρήτη, Αθήνα, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Πάρος, Κασσάνδρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Αισιόδοξοι οι Ηρακλειώτες για το “αύριο” του τουρισμού

Μια σημαντική δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 8 έως και τις 11 Ιανουαρίου με σημείο αναφοράς τον κρητικό τουρισμό. Η δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε αποκλειστικά στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, έχει τη σφραγίδα της Rass και έγινε τηλεφωνικά σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα, καθώς απάντησαν 800 μόνιμοι κάτοικοι της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Στη δημοσκόπηση, που έχει στα χέρια του ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, αποτυπώνεται το πόσο πολύ έχει μπει στην καθημερινότητα των πολιτών της Κρήτης ο τουρισμός ως βασικός πυλώνας στήριξης της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα, το 75,1% των πολιτών του Ηρακλείου θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός θα έχει ακόμα πιο ανοδική πορεία, ενώ μάλλον καλύτερα το 6,2%, ενώ το 14,1% απάντησε χειρότερα και μάλλον χειρότερα.

Στο ερώτημα «ποιοι επωφελούνται από τον τουρισμό;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν 70,7% «όλοι οι πολίτες της Κρήτης» και 28,3% απάντησε «μόνο εκείνοι που δουλεύουν στον τουρισμό».

Στο αν θεωρούν πραγματικότητα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το 83,5% απάντησαν «ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 14,9% «όχι» και «μάλλον όχι».

Οι προκρατήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία για το 2019

Από        Ελλάδα (διαφορά με 2018)         Τουρκία (διαφορά με 2018)       

Γερμανία:           -25%      +30%

Αγγλία:               -25%        +30%

Γαλλία:               -25%      +5%

Σκανδιναβία:    -20%      +5%

Ρωσία:                 +5%        +60%

Ολλανδία:          -20%      +20%

Αυστρία:             -20%      -5%

Πολωνία: -15 έως 18%   +5%

Ο τουρισμός σε αριθμούς

* Τουριστικά έσοδα 33 εκατ. ευρώ (ιστορικό ρεκόρ)

* Αύξηση 10,6% σημείωσε η διεθνής τουριστική κίνηση το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018, όπου για πρώτη φορά άγγιξε τα 29,5 εκατ. επισκέπτες (πηγή: ΤτΕ - Έρευνα Συνόρων)

* Ανάλογη άνοδο 9,7% κατέγραψαν τα αμιγώς τουριστικά έσοδα το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα οποία για πρώτη φορά άγγιξαν τα 16 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους (πηγή: ΤτΕ - Έρευνα Συνόρων)

* Άνοδο 12,9% κατέγραψαν το 2018 συνολικά και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους (2017: 18,3 εκατ., 2018: 20,7 εκατ.).

Τα σχέδια πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

- 56.700 κινήσεις αεροσκαφών (56.700 και το 2018)

- Εκτιμώμενες θέσεις 9,2 εκατομμύρια

- Πληρότητες 80-85%

- Στα ίδια επίπεδα Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News