Στην Αγία Σοφία ο Αλέξης Τσίπρας - Ιστορική η επίσκεψη στη Χάλκη

Ελλάδα
Στην Αγία Σοφία ο Αλέξης Τσίπρας - Ιστορική η επίσκεψη στη Χάλκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Στην Αγία Σοφία ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έφτασε στο μνημείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Τον κ. Τσίπρα υποδεχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και τον συνόδευσε στην ξενάγηση.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Τι δήλωσε από τη Χάλκη ο Πρωθυπουργός

Λίγο μετά τις 11 ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στη Χάλκη, όπου θα ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή. Μάλιστα, η επίσκεψή του είναι ιστορική, καθώγς είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που την επισκέπτεται.

«Η σημερινή μέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και αυτά θέλω να εκπέμψω. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και τις δύο χώρες, που όμως μόνο μέσα από τον διάλογο και την καλή πρόθεση μπορούμε να τα επιλύσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Θέλω να παραδεχτώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας επεστράφη και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα που αυτά τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θέλει να πιστεύει ότι «είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα, που σε αυτές τις αίθουσες που με ξεναγήσατε θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της θεολογίας αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα καλά λόγια και τη φιλοξενία του και τόνισε ότι ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί θεματοφύλακα οικουμενικών και παναθρώπινων αξιών, έναν θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει. Τον συνεχάρη για το έργο του και μίλησε για προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, για να τονίσει ότι η παρουσία και η συνεισφορά του θα είναι καταλυτική για να κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε, δηλαδή η θρησκευτική πίστη να είναι αυτή που ενώνει τους ανθρώπους και όχι αυτή τους που χωρίζει.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα δώρα και κυρίως για την ξενάγηση στον ιστορικό τόπο, για να επισημάνει: «Αισθάνομαι στις πλάτες μου αυτό το μεγάλο βάρος της ιστορίας, αλλά έχω και την πηγαία αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ ξανά τούτο το κατώφλι δεν θα το διαβώ μόνος αλλά με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μαζί σας προκειμένου να κηρύξουμε μια λαμπρή μέρα για τη φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών μας, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στις 18 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Κυπριακός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Σε όλα τα δημοσιεύματα αναδεικνύεται το θέμα του «νέου οδικού χάρτη».

Η «Αλήθεια» σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ.

«Παίρνουν τη σκυτάλη για την προετοιμασία» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο σημειώνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη οδικού χάρτη, ενώ συναντήσεις για την ασφάλεια πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι σε «βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» διεξήχθησαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην 'Αγκυρα.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Τσίπρας - Ερντογάν αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό» και γράφει πως συμφώνησαν να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αλλά επίλυση του προβλήματος με όρους επανένωσης. Για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, στα οποία εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, το ΡΙΚ αναφέρει ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την 'Αγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να τεθεί χρονοδιάγραμμα ή να συμφωνηθεί το επίπεδο, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες συναντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News