Νέα δημοσκόπηση: Στο 12,1% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Νέα δημοσκόπηση: Στο 12,1% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Πρέσπες ανοίγουν την "ψαλίδα" μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ

“Κλειδί” για τις επόμενες εκλογές είναι η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βγάζει κερδισμένη στις κάλπες τη Νέα Δημοκρατία, με τη διαφορά να βρίσκεται στις 12,1% μονάδες. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η έρευνα της Metron Analysis, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο “Βήμα της Κυριακής”.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 37,2% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 9,1%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6,1%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, το Ποτάμι συγκεντρώνει 1,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,3%, πράγμα που δείχνει ότι η είσοδός τους στην ελληνική Βουλή κρίνεται αμφίβολη. Την ίδια στιγμή, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση βρίσκονται στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο με ποσοστά 2,7% και 2,8% αντίστοιχα.

Η βιωσιμότητα των μικρών κομμάτων θα κριθεί κατά την προεκλογική περίοδο, κατά την οποία αναμένεται να συμπιεστούν μέχρι εξαφανίσεως.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, γίνεται εμφανές πως η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική. Σε αυτό το σενάριο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κατακτήσει αυτοδυναμία με 160 έδρες, στις οποίες, αν προστεθούν οι 21 έδρες που αναμένεται να έχει το ΚΙΝ.ΑΛ., προκύπτει προεδρική και αναθεωρητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δημιουργούνται προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συνεργασίες.

Μακεδονικό

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (69%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, ο χειρισμός του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία οδηγεί σε ανησυχητικές παρατηρήσεις. Οι αντισυστημικές δυνάμεις ανέβηκαν συνολικά πάνω από 5% μέσα σε έναν μήνα. Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει σημαντική άνοδο σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, προσελκύοντας κυρίως άνδρες ηλικίας 17-34 ετών και έχει μεγαλύτερη διείσδυση στους γεωργούς. Οι άνεργοι κατευθύνονται πάντως προς το ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί τις δυνάμεις του.

Στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά πώς θα αποκαλείται στο εξής τη γειτονική χώρα, Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;», το 71% απαντάει «Σκόπια», πράγμα που εγείρει προβληματισμούς κατά πόσον η κοινή γνώμη νομιμοποιεί στη συνείδησή της την ΠΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός, με 45% θετικές γνώμες. Δεύτερος είναι ο Βασίλης Λεβέντης (37%), τρίτη η Φώφη Γεννηματά (34%), τέταρτος ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πέμπτος ο Αλέξης Τσίπρας, με το ποσοστό που συγκεντρώνει σε θετικές γνώμες να ανέρχεται στο 30%.

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την οικονομία

Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις των πολιτών για την κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας. Παρά το τέλος των μνημονίων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, το 41% των ερωτώμενων θεωρεί πως η κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας θα χειροτερέψει, ενώ το 34% υποστηρίζει πως οι οικονομικές συνθήκες τους επόμενους μήνες θα μείνουν οι ίδιες. Το 22% των πολιτών διαβλέπει πως θα βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η υποστήριξη στο ευρώ, καθώς το 81% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 16% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως συνεχίζει να υφίσταται ένας έντονος προβληματισμός ως προς τα οφέλη του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Αξιοσημείωτα είναι εκείνα τα ποσοστά που αφορούν την παράσταση νίκη και συγκεκριμένα ποιο κόμμα πιστεύουν οι πολίτες ότι θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έχει εμφανές προβάδισμα, καθώς το 70% των πολιτών πιστεύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι εκείνο που θα πλειοψηφήσει. Το κυβερνών κόμμα, από την άλλη, συγκεντρώνει μόνο το 17% των προτιμήσεων.

Τέλος, το οικονομικό θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, πράγμα που δείχνει πως το τέλος των μνημονίων δεν έχει έρθει για την ελληνική κοινωνία. Το οικονομικό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για την κοινωνία, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 40%. Δεύτερο είναι η ανεργία, ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται το πολιτικό σύστημα και η εξωτερική πολιτική/Μακεδονικό. Τέταρτο πρόβλημα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες είναι η κρίση αξιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News