Ελλάδα

Προσοχή: Ψεύτικες σελίδες «προειδοποιούν» για σεισμούς στην Ελλάδα

Fake σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπέρνουν τον πανικό

Σελίδες στο facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτούν καθημερινά υποτιθέμενα «προγνωστικά» σεισμών, προειδοποιώντας για «χτυπήματα» του Εγκέλαδου στην Ελλάδα.

Μέσα από τις εν λόγω δημοσιεύσεις προκαλείται ανησυχία σε όσους πολίτες τις παρακολουθούν. Πόσο, όμως, αληθινές είναι αυτές οι σελίδες και πόσο βάσιμες οι προβλέψεις που κάνουν;

 

«Αθλιότητα που γίνεται από ιδιώτες»

 

Όπως τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο CNN Greece, «αυτές οι σελίδες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης». Ο ίδιος κάνει λόγο για «αθλιότητα που γίνεται από ιδιώτες» και εξηγεί ότι δεν έχουν να κάνουν με κανένα επιστημονικό φορέα, ενώ δημιουργούν έναν κακό φαύλο κύκλο.

«Από την εμπειρία μου καμία από αυτές τις σελίδες -δεκάδες σελίδες υπάρχουν- δεν έχει να κάνει με κανέναν φορέα. Οι φορείς οι σεισμολογικοί στην Ελλάδα που ασχολούνται με τη σεισμολογία και την προστασία των πολιτών είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι ένας και πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Κανένας από αυτούς τους φορείς δεν ασχολείται και δεν μπορεί να κάνει προγνώσεις σεισμών...», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: 

«Αυτά μετά παρασύρονται και προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχει δημιουργηθεί ένας κακός και φαύλος κύκλος».

Fake προειδοποίηση για σεισμό στην Αθήνα

Πρόσφατο παράδειγμα ήταν μία τέτοια fake πρόβλεψη στη σελίδα «Greece Earthquake Forecast» στις 18 Ιανουαρίου, που «προειδοποιούσε» για σεισμό κοντά στην Αθήνα εντός 36 ωρών.

«Ο κόσμος πανικοβάλλεται. Για παράδειγμα με αυτό που έγινε πριν από δύο εβδομάδες πάλι. Αυτά γίνονται κάθε μήνα. Βγαίνουν και λένε ότι σε 36 ώρες θα περιμένουμε μεγάλο ισχυρό σεισμό στην Αθήνα. Οπότε μετά ξεσηκώνονται οι πολίτες που δίνουν σημασία σε αυτά τα πράγματα και είναι χρήστες του διαδικτύου και αρχίζουν και παίρνουν τηλέφωνο τους σεισμολογικούς φορείς», σημειώνει ο κ. Χουλιάρας, επισημαίνοντας ότι το «δυστύχημα» στην όλη υπόθεση, είναι ότι δεν παρεμβαίνει κανένας εισαγγελέας.

«Επικίνδυνα πράγματα»

Όπως λέει αυτή η υπόθεση δεν είναι κάτι καινούριο, και υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της κατάστασης:

«Δεν είναι κάτι που ανακαλύφτηκε χτες ή προχθές. Είναι κάτι που δίνεται τώρα η σημασία και η έμφαση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όλοι μας ξέρουμε όμως ότι όταν ήρθε το διαδίκτυο εδώ πέρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ξεκίνησε αυτή η συκοφαντία σε όλους τους τομείς και στην ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά την καθημερινότητά του και όσον αφορά την προστασία του. Οπότε αυτά τα πράγματα είναι πλέον επικίνδυνα».

 

«Να παρέμβει Εισαγγελέας»

Ο σεισμολόγος ζητά δημόσια την παρέμβαση εισαγγελέα για το ζήτημα, το οποίο έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη ενός σεισμού, ενώ η χώρα μας είναι σεισμογενής και κάθε χρόνο σημειώνονται μεγάλοι σεισμοί:

«Η λέξη πρόβλεψη στοιχειοθετεί την ώρα του σεισμού, το μέγεθος του σεισμού και το επίκεντρο του σεισμού. Μέχρι στιγμής η επιστήμη δεν έχει φτάσει να κλείνει ραντεβού τέτοια στενά με τους σεισμούς. Γίνεται αυτή τη στιγμή επιστημονική προσπάθεια για την προσέγγιση αυτού του θέματος και την εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας. Δηλαδή να δούμε αν η σεισμική δραστηριότητα που συμβαίνει ανά πάσα στιγμή, είναι επικίνδυνη και θα έχει επικίνδυνες εξελίξεις. Στην Ελλάδα ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και έχουμε μεγάλους σεισμούς κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και παραπάνω. Φέτος είχαμε τη Ζάκυνθο, πέρυσι είχαμε τη Λέσβο, την Κω. Πρόπερσι είχαμε τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά. Κάθε χρόνο έχουμε σεισμούς και έτσι θα έχουμε και αυτή είναι η φυσική εξέλιξη της γεωλογικής δομής της Ελλάδας γενικότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια