Ελλάδα

Δείκτης Διαφθοράς: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018 «μιλά» για τα ποσοστά διαφθοράς παγκοσμίως

Στην 67η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα μέσα στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018

Η χώρα μας μάλιστα «πέφτει» κατά 8 επίπεδα σε σχέση με το 2017 και βρίσκεται στην ίδια θέση με τη Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. Η Γερμανία, ωστόσο βελτιώνεται και μοιράζεται την 11η θέση με τη Μεγάλη Βρετανία.

Στις κορυφαίες θέσεις, με τη λιγότερη διαφθορά, βρίσκονται, παραδοσιακά πλέον, Δανία με 88 πόντους, Νέα Ζηλανδία και Φινλανδία, ενώ στην τελευταία η Σομαλία με 10.

Ένα από ενδιαφέροντα στοιχεία της φετινής έκθεσης είναι ότι οι πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Έκθεσης, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αντιλαμβάνονται τη διαφθορά στην οικονομία, την πολιτική και την δημόσια διοίκηση ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι οι πολίτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και η Ρουάντα.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της εντεινόμενης διαφθοράς και της υποχώρησης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι ο φετινός «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» (CPI) της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018 περιλαμβάνει 180 χώρες και οι χώρες κατατάσσονται σε μια κλίματα από 0 μέχρι 100 πόντους.

(Με πληροφορίες από DW)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια