Ελλάδα

Απίστευτη σύμπτωση, σήμερα γιορτάζει ο Όσιος Μακεδόνιος!

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ομιλίες των βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα 24 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Οσίου Μακεδόνιου.

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς αναμένεται να ψηφιστεί τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από ένα τριήμερο έντονων αντιπαραθέσεων.

Ωστόσο μία απίστευτη σύμπτωση, αποτελεί το γεγονός, ότι σήμερα ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι και ημέρα μνήμης, σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο του Οσίου Μακεδόνιου.

Αυτή την ημέρα επέλεξαν, ημέρα εορτής ενός αγωνιστή του πνεύματος, του Οσίου Μακεδόνιου, να για «περάσουν» τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Ποιος ήταν ο Όσιος Μακεδόνιος

Ο Όσιος Μακεδόνιος στους πνευματικούς του αγώνες είχε ως παλαίστρα και στάδιο, τις κορυφές των ορέων. Δεν εγκαταστάθηκε σε έναν τόπο, αλλά συνεχώς μετακινείτο από τον έναν τόπο στον άλλο, στη Φοινίκη, στη Συρία, στην Κιλικία. Και ασκήτευε κατ’ αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να αποφύγει τις ενοχλήσεις από εκείνους που προσέτρεχαν κοντά του.

Επί σαράντα πέντε χρόνια, λοιπόν, ο Όσιος ασκήτεψε με τον τρόπο αυτό και δεν χρησιμοποίησε ούτε σκηνή ούτε καλύβα, αλλά διέμενε μέσα σε βαθύ λάκκο. Όταν όμως γέρασε, υποχώρησε σε κάποιους που τον παρακαλούσαν και κατασκεύασε μια καλύβα. Έτσι συνέχισε τον ασκητικό αγώνα για είκοσι πέντε χρόνια.

Ο Όσιος έλαβε από τον Θεό το χάρισμα της θαυματουργίας και κοιμήθηκε με ειρήνη τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ένα από τα πολλά θαύματα του είναι και το εξής: Κάποτε έφεραν στον Όσιο μια γυναίκα, η οποία από ενέργεια του διαβόλου, έτρωγε πολύ φαγητό και τον παρακάλεσαν να την κάνει καλά. Ο Όσιος σπλαχνίσθηκε την κοπέλα και αφού προσευχήθηκε στον Θεό, έβαλε το δεξί του χέρι στο νερό και έκανε το σημείο του Σταυρού. Όταν η κοπέλα ήπιε από το νερό αυτό, έγινε αμέσως καλά.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Θεοδώρητος αναφέρει ότι ο Όσιος Μακεδόνιος επειδή ζούσε σε λάκκους ονομαζόταν και Όσιος Γουβάς γιατί γούβα στην συριακή γλώσσα σημαίνει λάκκος. Επίσης, ονομαζόταν και Κριθοφάγος επειδή για τροφή του είχε το κριθάρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια