Συμφωνία Πρεσπών: Απόψε η ψηφοφορία - Ποιοι θα πουν«Ναι»

Ελλάδα
Συμφωνία Πρεσπών: Απόψε η ψηφοφορία - Ποιοι θα πουν«Ναι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή από Ν.Δ - Δεν κατέθεσε πρόταση μομφής

Σε υψηλούς τόνους και με ένθεν κακείθεν κατηγορίες, δίχως όμως να ξεπεραστούν τα όρια όπως τουλάχιστον την πρώτη ημέρα της συζήτησης στις επιτροπές, κύλησε η πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής τής συμφωνίας των Πρεσπών. Η ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας θα γίνει αργά απόψε, ίσως και μετά τα μεσάνυχτα, και η κυβέρνηση περιμένει ένα “καθαρό” αποτέλεσμα με περισσότερες από 151 ψήφους υπέρ.

Η Νέα Δημοκρατία αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα υποβάλει πρόταση μομφής, ώστε επί της ουσίας να παρατείνει κατά τρεις μέρες της συζήτηση για τη συμφωνία, ωστόσο τελικά ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να μην προχωρήσει...

 Η ένταση είναι δεδομένο πως θα “χτυπήσει κόκκινο”, αφού η ΝΔ αναμφισβήτητα θα ασκήσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τον Πάνο Καμμένο που μετά το “διαζύγιο” έχει περάσει στο… αντάρτικο.

Τα πολυπόθητα "ΝΑΙ"

Στον ΣΥΡΙΖΑ, , το μόνο που έχει σημασία είναι ο αριθμός “151”. Τα 151 “ναι” που πρέπει να ακουστούν για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει εκφράσει την επιθυμία να έχει η υπερψήφιση την “δύναμη” μιας καθαρής πλειοψηφίας.

145 “ναι” είναι δεδομένο πως θα ακουστούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, θα συνιστά την μεγαλύτερη έκπληξη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τέσσερα ακόμη “ναι” που θεωρούνται βέβαια, είναι αυτά των βουλευτών Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, Παπακώστα και Δανέλλη. Συμφωνία των Πρεσπών

Σε αυτό το άθροισμα των 149, προστίθενται τα “ναι” των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Μαυρωτά, με τον τελευταίο να το επιβεβαιώνει και με την προχθεσινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για την οποία δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς. Συμφωνία των Πρεσπών.

151 “ναι” και… μπόνους η θετική ψήφος και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η οποία έφερε διαγραφές, απίστευτες καταγγελίες και “σκληρό ροκ” στο ΚΙΝΑΛ. ΚΙΝΑΛ Συμφωνία των Πρεσπών

Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει αλώβητος και θα φύγει "ικανοποιημένος" από το ελληνικό κοινοβούλιο δείχνει να μοιάζει δεδομένο πως θα βρεθεί…

Το κύριο μοτίβο της χθεσινής συζήτησης ήταν διάφορα διαδικαστικά θέματα και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων. Τα θέματα αυτά είχαν ήδη συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να τα θέσουν εκ νέου στην Ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος συντάγματος, αλλά το σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», όπως υπογράμμισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα (σ.σ. χθες), διότι κάποιοι δε θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι «η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη» αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στον κ. Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Για συμφωνία που υπαγορεύτηκε για την προώθηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στα Βαλκάνια κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Προειδοποιήσεις από Νίμιτς

Την ώρα που στην Αθήνα συζητείται η κύρωση της συμφωνίας, σε προειδοποίηση για «αρκετά επικίνδυνα σενάρια» προχώρησε ο Μάθιου Νίμιτς αν δεν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης και προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξέφρασε την άποψη πως, «εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια “ταχεία λύση” σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία, που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά - μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».

Άνθρωποι των τεχνών υπέρ της συμφωνίας

Δύο κείμενα με υπογραφές ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Το πρώτο τιτλοφορείται “Όχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού” και υπογράφεται από 158 διανοούμενους που ονομάζονται συλλογικά “Πρωτοβουλία ανθρώπων της Τέχνης & του Πολιτισμού”.

«Είμαστε κι εμείς εδώ. Όχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού», επισημαίνεται εισαγωγικά στο κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα, «στην κοινωνία μας σήμερα διεξάγεται μια σύγκρουση που υπερβαίνει το στενό πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, υπερβαίνει το τοπίο των πληγωμένων κοινωνικών σχέσεων και ακουμπάει το ουσιαστικό πεδίο των πολιτισμικών σχέσεων.

Παρατηρούμε ότι κάποιοι θέλουν λυσσασμένα να γυρίσει η Ελλάδα 100 χρόνια πίσω. Ένα φοβικό, βαθιά οπισθοδρομικό και αντιδραστικό αφήγημα έχει βγει από τα σκοτεινά ντουλάπια της ιστορίας, με αφορμή τη “συμφωνία των Πρεσπών”.

Με αυτό το σκεπτικό εμείς που καθημερινά βρισκόμαστε σ' έναν διάλογο με την κοινωνία, μέσα από την τέχνη, απ' τα τραγούδια, τη μουσική, τους στίχους, μέσα απ' το θέατρο, τον χορό, το γράψιμο, τη σκέψη, τον κινηματογράφο, μέσα από κάθε ανθρώπινη έκφραση κι ανησυχία, δεν μπορούμε να μην επικοινωνήσουμε και σήμερα με τον λαό που δοκιμάζεται από διχαστικές κραυγές, με την κοινωνία που πληγώνει και πληγώνεται.

Θα ήταν υποκριτικό και ανάξιο του πολιτισμού μας αν παριστάναμε τους ανήξερους, τους ανέγγιχτους και τελικά τους αδιάφορους, πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γειτόνων μας που απομονώνουν τους εθνικιστές και τη ρητορική μίσους και στέλνουν μηνύματα φιλίας και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό γυρίζοντας την πλάτη στην πατριδοκαπηλία, το τσίρκο με τους Βουκεφάλες και την ακροδεξιά. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια των πολιτών του κόσμου που είναι έτοιμοι και έτοιμες να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη φιλία, τη δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές άξιες από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Στηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, σεβόμενοι την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των λαών. Στηρίζουμε τη συμφωνία γιατί δε μας αρκεί να αναφερόμαστε μόνο στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά να τον προστατεύουμε, να τον προάγουμε και να εκφραζόμαστε μέσα από τις βασικές του αρχές.

Θέλουμε μια Ελλάδα δημοκρατίας και διαλόγου, αντιθέσεων και συνθέσεων.

Είμαστε πολλοί και πολλές αυτοί που θα αγωνιστούν, θα διεκδικήσουν, θα παλέψουν για να μη γυρίσουμε πίσω. Στο σκοτάδι, στην ξενοφοβία, στον εθνικισμό, στην καταστολή, στον ολοκληρωτισμό.

Η “συμφωνία των Πρεσπών” τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη μεταξύ δύο χωρών, προσφέροντας στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη των λαών μας.

Έχουμε την ευκαιρία, αντί να επικρατήσει ο σκοταδισμός, να επικρατήσουν η δημιουργικότητα, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη.

Δε θέλουμε να παλεύουμε απλά για να διατηρήσουμε τις όποιες ελευθερίες μας, αλλά για να τις διευρύνουμε. Να χτίσουμε μια πιο ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία για όλους μας».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και 251 πανεπιστημιακοί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News