Ένταση στη Βουλή: Δεν έχει αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Ελλάδα
Ένταση στη Βουλή: Δεν έχει αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την συνταγματική αναθεώρηση για την ονομασία των Σκοπίων;

«Ψηφίζουμε στα τυφλά για τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχει κατατεθεί στην Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων».

Η προαναφερθείσα φράση είναι το βασικό επιχείρημα πάνω στο οποίο θα εστιάσει την σφοδρή κριτική της η ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, πέρα φυσικά από τις αντιρρήσεις της για την ουσία της συμφωνίας, για τα θέματα γλώσσας και εθνότητας αλλά και για την αναφορά περί μακεδονικού λαού που υπάρχει στην ρηματική διακοίνωση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το iefimerida.gr.

Ήδη από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης το αίτημα για κατάθεση του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, έθεσαν επιτακτικά τόσο ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά της ΝΔ όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

To σχετικό tweet του Ανδρέα Λοβέρδου

Κατρούγκαλος: Το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν έχει αλλάξει ακόμη! Οι αλλαγές θα προστεθούν μετά την κύρωση από την ελληνική βουλή

Η ψυχρή απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το κείμενο που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται στην συνταγματική τάξη της γειτονικής χώρας φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα.

«Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπος που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως ενιαίο κείμενο αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου».

Άμεση ήταν η αντίδραση και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων οι οποίοι σημείωσαν ότι ούτε ως κομμάτι στο τέλος του Συντάγματος υπάρχουν οι αλλαγές που προέκυψαν από την αναθεώρηση του Συντάγματος το Σκοπίων.

Οπως επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Σκοπιανοί δεν έχουν ολοκληρώσει την συνταγματική τους αναθεώρηση και περιμένουν πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία στην ελληνική βουλή:

https://twitter.com/gkefalogiannis/status/1088002217691566080

Η παρατήρηση αυτή έκανε τον κ. Κατρούγκαλου να παρέμβει για δεύτερη φορά για να δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν από τη στιγμή που η Βουλή των Ελλήνων κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στην γειτονική συνταγματική τάξη. Όμως έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από την συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα συνεχίσουν και αυτοί τις δικές τους είναι αυτονόητο και είναι στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων».

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Η τελευταία δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έκανε την αντιπολίτευση να ζητήσει να σταματήσει εδώ και τώρα η συζήτηση της συμφωνίας κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Ωστόσο αυτό θα είναι από τα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης τις δύο επόμενες μέρες. «Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβος μας ότι οι αλλαγές θα παραμείνουν ένα απλό ψήφισμα που θα είναι συμπληρωματικό κείμενο του υπάρχοντος Συντάγματος στα Σκόπια και το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν και όποτε θέλουν. Η Βουλή δεν μπορεί να εισέλθει στη συζήτηση αυτού του θέματος υπό αυτούς τους όρους» ήταν η φράση του κ. Δένδια που δείχνει και την συνολική στάση που θα έχει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει τα συγκεκριμένα έγγραφα στη Βουλή.

Πάντως, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας νωρίτερα σήμερα, τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών:

«Γελάνε στην Ευρώπη. Είναι άραγε απειλή για την Ελλάδα η FYROM; Γελάνε όσοι το ακούνε. Το διαμελισμό της τον θέλουνε για τη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Τουρκία. Και να μην υπήρχε η FYROM θα έπρεπε να την εφεύρουμε, μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση, που έχει απορρίψει την επιλογή της αδράνειας, τολμάει», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

«Το "Μ" στη FYROM σημαίνει "Μακεδονία" και κάποιοι υποκρίνονται σήμερα ότι δεν το ξέρουν. Ότι δεν το ακούνε», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος που επικαλέστηκε κείμενα της Πηνελόπης Δέλτα, και τη δημόσια θέση που πήραν για τη Συμφωνία των Πρεσπών οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος, Μ. Σταθόπουλος και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, πανεπιστημιακός Γ. Γραμματικάκης.

Η Αλέκα Παπαρήγα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλια της στη Βουλή, απαντώντας στα επιχειρήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιφέρει «ρωγμή στον ιμπεριαλισμό» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολουθεί τις παραδόσεις του αριστερού κινήματος σε όλο τον 20ο αιώνα και την πολιτική του ΕΑΜ στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», έκανε λόγο για «μορφή αντικομμουνισμού» και για «συκοφαντία».

Και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε:

«Όσες φορές και να πάτε στην Καισαριανή και στο Μουσείο και στο άγαλμα του Μπελογιάννη, η πρακτική σας, γιατί πρώτα έρχεται η πρακτική και μετά τα λόγια, δεν ξεπλένεται με τίποτα». «Επιδιώκετε να βρωμίζετε, γιατί βεβαίως η Ιστορία δεν βρωμίζεται έτσι εύκολα», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους καλοπροαίρετους αριστερούς να αναρωτηθούν «πώς είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να θεωρείται η καλύτερη των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τη συμμαχία της και το ρόλο της με βάση τα αμερικάνικα συμφέροντα».

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «δεν άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά επειδή μιλά ότι είναι συνεχιστής του ανανεωτικού μη δογματικού αριστερού ρεύματος, πρέπει να θυμίσω ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς και πιο πριν ως ΕΑΡ ή ως ΚΚΕ "εσωτερικού" είχε θέσεις που του επέτρεψαν όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση από το μεσαίο σκαλοπάτι του κατήφορου να φθάσει στο τελευταίο και δεν ξέρω αν θα φθάσει και στο υπόγειο».

Αναφερόμενη στη στάση της ηγεσίας της «ανανεωτικής Αριστεράς» από τη δεκαετία του '80, είπε ότι υποστήριζε πως «οι βάσεις δεν είναι ραπανάκια να τις ξεριζώσεις», το 1992, αφού υπέγραψε τη γνωστή θέση "ποτέ το όνομα Μακεδονία" μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ύστερα από ένα μικρό διάστημα άλλαξε θέση, όπως και τα άλλα κόμματα, για χρήση του ονόματος με γεωγραφικά κριτήρια και σημείωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις «ήθελαν να πάνε με το ρεύμα των κομματικών ηγεσιών».

Πρόσθεσε ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ο Συνασπισμός υιοθέτησε το βασικό επιχείρημα των ιμπεριαλιστών περί «εθνοκάθαρσης» και μάλιστα «σε μια χώρα με 3 εκατομμύρια μικτούς γάμους μεταξύ Ορθόδοξων και Μουσουλμάνων».

Υπενθύμισε ότι στο συλλαλητήριο κατά της επίσκεψης Κλίντον «όταν έγινε μακελειό στο Σύνταγμα», τα στελέχη του Συνασπισμού έλεγαν για «ακραία στάση» του ΚΚΕ που επέμενε για πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και την ίδια ώρα η ηγεσία του Συνασπισμού «ήταν μέσα στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο».

Ανέφερε ότι με την πρώτη δήλωσή του το ΚΚΕ, το 2001 με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, πέρα από την καταδίκη και την αλληλεγγύη στα θύματα, είχε επισημάνει ότι «αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί για να αρχίσει νέος γύρος πολέμων στο πλαίσιο της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», ενώ όταν έγινε ο πόλεμος κατά του Ιράκ, ο Συνασπισμός δεχόταν τον ισχυρισμό περί κατοχής εκ μέρους του Σαντάμ Χουσεΐν πυρηνικών όπλων.

Η Α. Παπαρήγα κατέστησε απολύτως σαφές ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν υποστήριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν, ούτε έστειλε ποτέ αντιπροσωπεία στο Ιράκ όπου «η άθλια αυτή εξουσία σκότωνε τους κομμουνιστές».

«Εμείς πήραμε θέση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου χωρίς να υπερασπιζόμαστε τον Σ. Χουσεΐν», είπε υπογραμμίζοντας, στη συνέχεια, ότι «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική εκστρατεία που το σύνθημά της να μην το ασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είπε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ του 2008 υμνείται τόσο από την ΝΔ που «αντέδρασε», όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε την «σωστή θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί τον βολεύει σήμερα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News