default-image

Η «μητέρα των μαχών» για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Ελλάδα
Η «μητέρα των μαχών» για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κείμενο του Συντάγματος που ψηφίστηκε από την ΠΓΔΜ ζητά να κατατεθεί στη Βουλή η ΝΔ

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συζήτηση -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης (24/1) οπότε θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την κύρωση ή μη της Συμφωνίας από την ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για διακοπή της συζήτησης

Απορρίφθηκε δι΄εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄εγέρσεως.

Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε "παρών στον καυγά" και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Δένδιας: Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν και όπως θέλουν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας.

«Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

Λοβέρδος: Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΑΝ.ΕΛ. - Χρυσή Αυγή

Ένσταση αντισυνταγματικότητας πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και 'Αμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπωε είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του "Ουράνιου Τόξου" και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

«Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου "Μακεδονικός λαός", φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η ελληνική Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια», είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γείτονος, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της FYROM.

Ωστόσο, απορρίφθηκαν οι δύο ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η Χρυσή Αυγή, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ τάχθηκε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέρριψαν την πρόταση της Χρυσής Αυγής ,ενώ σύσσωμα συντάχθηκαν απέναντι της, αρνούμενα κατηγορηματικά να μπουν στην ουσία της συζήτησης της πρότασης ενός φασιστικού κόμματος, όπως είπαν.

ΚΚΕ: Η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

«Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια. Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευση.

Κατρούγκαλος: Πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε

«Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία", όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος ιδίως στη ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε να ολοκληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και μετά να κυρωθεί. Ήταν συνεπώς μεγάλο το κέρδος που εισέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη στηρίζουν τη συμφωνία και άρα και τα δύο πρέπει να την τηρήσουν. Και άρα εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει.

Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στον κ. Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρόλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας για το πως θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πως θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες, «συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε» και «αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ειδικά από εκείνες τις πλευρές που είχαν συνδιαμορφώσει την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, να μην συζητήσουμε επί της ουσίας».

«Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Θα τα ακούσετε αυτά που πρέπει να ειπωθούν, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το «"Μακεδονικό θέμα" γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, να μην δώσουμε την ευκαιρία να γίνει θρυαλλίδα για να καταλάβουν το κτίριο της Βουλής οι ακροδεξιές δυνάμεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Αναμένεται παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή

Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του πρωθυπουργού που συνέδεσε το όνομά του με αυτό που ονομάζουμε «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου», φαίνεται πως ετοιμάζεται -σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες- στο παρασκήνιο.

Η παρέμβαση, καταγγελτική για τα σοβαρά λάθη και τις αδυναμίες που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών, αν γίνει, θα δώσει και απάντηση στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από το Μαξίμου ότι η Νέα Δημοκρατία υπέκυψε στην εθνικιστική της πτέρυγα και απομακρύνθηκε από το πνεύμα της γραμμής του Βουκουρεστίου. Ενώ θα ενισχύσει την κριτική της Πειραιώς για τη Συμφωνία και την ενότητα του κόμματος.

Η μοναδική μέχρι στιγμής παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα ήταν ένα σχόλιο σε ομιλία που είχε κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη για τις διαφορές ανάμεσα στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα είχε δεχθεί στο Βουκουρέστι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Στο σχόλιό του στην ομιλία Μπακογιάννη ο Κώστας Καραμανλής επεσήμαινε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις δύο τοποθετήσεις -της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ- και ότι η Συμφωνία που θα υπέγραφε ο Νίκος Κοτζιάς συνιστούσε υποχώρηση από την εθνική γραμμή.

Υπάρχει και η παράμετρος των 180 βουλευτών

Ένα σημαντικό «χαρτί» που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο αποτελεσματικό από την πρόταση μομφής, αν τελικά αποφασιστεί να μην κατατεθεί, εξετάζει να χρησιμοποιήσει σαν εναλλακτική πρόταση η Νέα Δημοκρατία.

Επικαλούμενη και την πρόταση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπορεί να ζητήσει η Συμφωνία να ψηφιστεί με 180 ψήφους, επικαλούμενη το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος περί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Η στόχευση μιας τέτοιας κίνησης είναι προφανής. Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι η πρόταση μομφής είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που χρειάζεται για να εγκριθεί. Και επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να την ψηφίσουν όλοι όσοι πριν από λίγες μέρες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, μια ονομαστική ψηφοφορία για τους 180 είναι πιθανόν να συγκεντρώσει τις ψήφους του κ. Ζουράρι, του κ. Κόκκαλη και πιθανόν της κυρίας Παπακώστα. Οι δύο πρώτοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και η κυρία Παπακώστα φαίνεται ότι δεν έχει κλειδώσει ακόμα με σιγουριά υπέρ του «ναι». Άρα, ένα «ναι» στους 180 δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να πει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μην περάσει η Συμφωνία.

Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα βρεθεί προ απροόπτου, αν το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης βρεθεί στην αίθουσα κατά την ονομαστική ψηφοφορία και ψηφίσει «ναι» στην κύρωση της Συμφωνίας με 180. Πράγμα δύσκολο, αλλά όχι εντελώς απίθανο.

Όπως έλεγαν παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν υπάρχει μια πιθανότητα να μπλοκαριστεί η ψήφιση της Συμφωνίας, αυτή είναι με την πρόταση για τους 180, παρά με την πρόταση δυσπιστίας, που θα γίνει μόνο για να καταδειχθεί ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί κάθε κοινοβουλευτικό μέσο για να παλέψει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News