default-image

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτη φορά βουλευτές είναι συμπολίτευση και αντιπολίτευση μαζί

Ελλάδα
Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτη φορά βουλευτές είναι συμπολίτευση και αντιπολίτευση μαζί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καυστικός αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

«Ο κ. Καμμένος διέγραψε τους υπουργούς του που έμειναν στην κυβέρνηση, αλλά δεν διέγραψε τους βουλευτές του που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση... Είναι οι πρώτοι βουλευτές στο σύμπαν που είναι ταυτόχρονα αντιπολίτευση και συμπολίτευση» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι «είναι όλα σε συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «είναι διαφορετικό να παίρνεις έναν βουλευτή από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και να τον μεταφέρεις σε ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης και άλλο πράγμα να μεταφέρεις έναν βουλευτή αντιπολίτευσης και να τον πηγαίνεις στη συμπολίτευση».

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα ή πρόσωπα που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει κατηγορηματικά: «Είναι κορυφαίο γεγονός πολιτικής σημασίας και όταν κάποιος αποφασίζει να στηρίξει μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή, προφανώς αποδοκιμάζει μια κορυφαία απόφαση και άποψη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός δεν είναι καλός τρόπος για να συνεργαστεί με κάποιον στο μέλλον».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει ότι θα βρεθούν οι 151 βουλευτές και σημειώνει: «Καμία επόμενη Βουλή δεν θα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα, εάν αυτή κυρωθεί από την ελληνική Βουλή».

Για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχονται βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία ο κ. Γεωργιάδης αφού δηλώνει ότι «η ΝΔ καταδικάζει πάντα τα φαινόμενα της βίας εναντίον του οποιουδήποτε» αναφερόμενος στον κύριο Αβραμάκο σημειώνει: «Δεν θεωρώ ότι αυτό που έκανε είναι παράνομο. Οι βουλευτές είναι δημόσια πρόσωπα και ασφαλώς πρέπει να είναι ανοικτοί στο να δέχονται και την κριτική από το λαό. Αν δεν τους αρέσει αυτό, να κάνουν άλλη δουλειά».

Τέλος, αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: « Οι εκλογές θα γίνουν την τελευταία μέρα... Ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι θα συντριβεί στις εκλογές, θα κάτσει όσο μπορεί περισσότερο».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδώνιδος Γεωργιάδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε αντιπρόεδρε η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και χωρίς τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο δεν αποτελεί ένα restart για τον Αλέξη Τσίπρα;

Απ. Μία κυβέρνηση που στηρίζεται στην Κατερίνα Παπακώστα και στον Κώστα Ζουράρι, είναι restart; Εδώ έχει γίνει το εξής αμίμητο. Δύο βουλευτές, ο κ. Παπαχριστόπουλος και ο κ. Ζουράρις πανηγύριζαν την ψήφο εμπιστοσύνης, την ίδια στιγμή που είναι γραμμένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, που ανήκει βάσει των κανονισμών της Βουλής, στην αντιπολίτευση. Είναι οι πρώτοι βουλευτές στο σύμπαν που είναι ταυτόχρονα αντιπολίτευση και συμπολίτευση. Τα έχουν εξευτελίσει όλα.

Ερ. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου ήταν «σικέ». Πώς συνάδει αυτή η άποψη με το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους υπουργούς του που τελικά αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση;

Απ. Ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τους υπουργούς του που έμειναν στην κυβέρνηση, αλλά δεν διέγραψε τους βουλευτές του που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γιατί αυτή ήταν η συμφωνία από την αρχή. Είπε: «Θα διαγράψω τόσους, όσους να μην είναι κάτω από πέντε, για να μην χάσω τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού στη Βουλή και εσύ Αλέξη δεν θα ζητήσεις να πάρεις τους δύο με τους οποίους συγκροτώ την κοινοβουλευτική μου ομάδα. Δηλαδή τον Παπαχριστόπουλο και τον Ζουράρι». Είναι όλα σε συμφωνία. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας από το πόσο καλά εξακολουθεί να μιλάει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο.

Ερ. Εις πάσα περίπτωση αυτό το «πήγαινε-έλα» βουλευτών στα κόμματα δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο;

Απ. Ασφαλώς αυτό που έχει συμβεί, είναι πρωτοφανές. Έχουμε μία κυβέρνηση μίας κοινοβουλευτικής ομάδας -του ΣΥΡΙΖΑ- μειοψηφίας, η οποία έχει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 6 βουλευτές από τρία διαφορετικά κόμματα. Αποτελεί πραγματικά αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία, σίγουρα πρωτοτυπία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όπως προείπα, τα έχουν εξευτελίσει όλα.

Ερ. Από την άλλη θα σας έλεγε κάποιος γιατί κατηγορείτε όσους βουλευτές επέλεξαν να ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Το ίδιο δεν κάνει και η ΝΔ δεχόμενη βουλευτές και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους;

Απ. Το επιχείρημα είναι εντελώς έωλο και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί. Είναι διαφορετικό να παίρνεις έναν βουλευτή από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και να τον μεταφέρεις σε ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι η βασική απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές, βάσει στον οποίο χαράχτηκε ο άξονας συμπολίτευσης- αντιπολίτευσης παραμένει σεβαστός και άλλο πράγμα να μεταφέρεις ένα βουλευτή της αντιπολίτευσης και να τον πηγαίνεις στη συμπολίτευση. Αυτό παραβιάζει στην πραγματικότητα τη βούληση του ελληνικού λαού, για αυτό και είναι αντιδημοκρατικό. Παραδείγματος χάρη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έβαλαν σταυρό στην Κατερίνα Παπακώστα, αποκλείεται να το έκαναν δίνοντάς της την εντολή να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, της έδωσαν την εντολή να πολεμήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το ότι αυτή παίρνει το σταυρό τους και τους προδίδει, είναι αντιδημοκρατικό.

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί μετεκλογικά με κόμματα που θα πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών- και μιλώ συγκεκριμένα για το Ποτάμι. Η ΝΔ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά θα πρέπει να είναι ανοικτή σε συνεργασία με πολιτικά κόμματα και πρόσωπα που λένε «ναι στη Συμφωνία;

Απ. Στο θέμα αυτό θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η συμφωνία των Πρεσπών για τη Νέα Δημοκρατία είναι εθνικά επιζήμια. Είναι κορυφαίο γεγονός πολιτικής σημασίας και όταν κάποιος αποφασίζει να στηρίξει μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή, προφανώς αποδοκιμάζει μια κορυφαία απόφαση και άποψη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός δεν είναι καλός τρόπος για να συνεργαστεί με κάποιον στο μέλλον.

Ερ. Πιστεύετε ότι θα βρεθούν οι 151 βουλευτές για να ψηφιστεί η συμφωνία ή είναι στον αέρα;

Απ. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα βρεθούν οι 151 βουλευτές. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας από την αρχή έχει υποσχεθεί στους Αμερικάνους και στους Γερμανούς ότι θα παραδώσει αυτή τη συμφωνία- και έχει προηγουμένως μετρήσει τις ψήφους του πολύ πριν έρθει η απόφαση αυτή στη Βουλή. Δυστυχώς, παρά τα συλλαλητήρια και τις δημοσκοπήσεις και παρά την αντίδραση του ελληνικού λαού, υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν την άποψη ότι οι ίδιοι ξέρουν καλύτερα από τον ελληνικό λαό το συμφέρον του. Είναι ένα είδος πεφωτισμένης δεσποτείας που ιδιαιτέρως απεχθάνομαι.

Ερ. Και μια που αναφερόμαστε στη συμφωνία των Πρεσπών θα ήθελα να μου πείτε τι θα κάνει η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές και στο μεταξύ έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών;

Απ. Όταν ο κ. Τσίπρας υποσχόταν, το 2015, ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, εγώ έλεγα ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν καταργούνται μονομερώς. Θα ήμουν ανακόλουθος αν δεν σας έλεγα και τώρα ακριβώς το ίδιο. Είναι απολύτως προφανές ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν ακυρώνονται μονομερώς. Άρα, καμία επόμενη Βουλή δεν θα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα, εάν αυτή κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Τα κράτη έχουν συνέχεια, όμως, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ένα κράτος έχει πολλά άλλα εργαλεία για να κάνει τη ζωή ενός άλλου κράτους δύσκολη. Σίγουρα οι σχέσεις μας με τα Σκόπια δεν θα είναι ποτέ καλές όσο ακούμε για Μακεδόνες γιατί προσβάλει τη συνείδηση και την ιστορία μας.

Ερ. Καταδικάζεται το bulling που δέχεται μερίδα βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία; Μάλιστα είδαμε και την κυβέρνηση να δημοσιοποιεί ότι στέλεχος της ΝΔ προέτρεπε, δίνοντας και τα προσωπικά τους τηλέφωνα, πολίτες να επιτεθούν στους βουλευτές αυτούς. Η ΝΔ καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα;

Απ. Πρώτον και κυριότερο, η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει πάντα τα φαινόμενα βίας εναντίον του οιουδήποτε. Προφανώς και εναντίον των βουλευτών. Όμως να πάρουμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά. Ποιοι είναι αυτοί που κατηγορούν για bulling ποιους; Οι του ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία; Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Κατρούγκαλο δεν ήταν στην πλατεία των αγανακτισμένων και φώναζαν «να καεί, να καεί το ...η Βουλή»; Δεν ήταν ο κ. Τσίπρας που έλεγε ότι θα φοβάστε να βγαίνετε από τα σπίτια σας ή ο κ. Χριστοφορίδης με το «Χωνί» που είχε γεμίσει την Αθήνα αφίσες με εμένα, τον Μεϊμαράκη και την κ. Βούλτεψη με τσιρότο στο στόμα; Δεν ήταν ο κ. Καρανίκας που συνελήφθη για τα επεισόδια του Οκτωβρίου του 2011 στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, όπου αναγκάσανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει, λόγω των βίαιων επεισοδίων; Και τον άνθρωπο αυτό ο κ. Τσίπρας τον έχει κάνει σύμβουλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός καταδικάζει το bullying; Κοροϊδευόμαστε τώρα;

Όσον αφορά τον κ. Αβραμάκο, θα με συγχωρέσετε, αλλά εδώ θέλω να εκφράσω δημόσια την άποψή μου. Δε θεωρώ ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο.

Οι βουλευτές είναι δημόσια πρόσωπα και ασφαλώς πρέπει να είναι ανοικτοί στο να δέχονται και την κριτική από τον λαό. Αν δεν τους αρέσει αυτό, να κάνουν άλλη δουλειά.

Ερ. Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών εσείς ως ΝΔ έχετε στηρίξει την αντιπολιτευτική σας τακτική λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ανταλλαγές και συμφωνίες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η καγκελάριος Μέρκελ, ωστόσο, ερωτηθείσα απέρριψε κατηγορηματικά ότι για παράδειγμα υπήρξε ανταλλαγή στο θέμα των συντάξεων. Τουτέστιν, σας διέψευσε. Πώς το σχολιάζετε;

Απ. Θεωρώ την ερώτησή σας καθαρά ρητορική. Προφανώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η κ. Μέρκελ είναι παντελώς αδύνατον να πει δημόσια ότι αντάλλαξε τις Πρέσπες με τις συντάξεις. Από την άλλη, κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι η κ. Μέρκελ πήγε στα Σκόπια πριν το δημοψήφισμα και ήρθε στην Ελλάδα πριν την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Άρα, καταλαβαίνετε πόσο ψηλά στην ατζέντα της ήταν αυτό το θέμα και πόσα πολλά θα ήταν διατεθειμένη να θυσιάσει και να δώσει για να επιτύχει τους σκοπούς της. Ας μην κοροϊδευόμαστε, είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά.

Ερ. H Ν.Δ. τι προτίθεται να κάνει με τις επιτροπές αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Εκτιμάται ότι θα υπάρξει θέμα που μπορεί και να μπλοκάρει την είσοδο του θέματος στην Ολομέλεια;

Απ. Ο κ. Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε προφητικά προχθές: «Η Ολομέλεια νομοθετεί». Τι μας είπε, δηλαδή; Ότι ακόμα και αν κάτι δεν ψηφιστεί από μία Επιτροπή, μπορεί κοινοβουλευτικά να το εγκρίνει η Ολομέλεια. Φαντάζομαι ότι αυτό έχουν τώρα στο μυαλό τους, γιατί προφανώς ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν πλειοψηφία στις Επιτροπές, θα ήταν να εντάξουν στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα τους 6 βουλευτές που τους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν το κάνουν, όμως, αυτό, θα σπάσουν τη συμφωνία που έχουν με τον Πάνο Καμμένο, γιατί θα τον οδηγήσουν στο να μην είναι πια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Να, πώς αποδεικνύεται η συμφωνία τους. Προτιμούν να κρατήσει ο Καμένος την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, παρά να έχουν πλειοψηφία στις Επιτροπές. Γιατί είναι ακόμα συνεταιράκια.

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, ως ΝΔ έχετε «προβλέψει» πολλές φορές εκλογές οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν. Τώρα και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει, όπως λέει, εκλογές τον Οκτώβριο ή βλέπετε τριπλές εκλογές τον Μάιο;

Απ. Εγώ σταθερά, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνω σχεδόν μονότονα: οι εκλογές θα γίνουν την τελευταία μέρα. Την ίδια άποψη εξακολουθώ να έχω και σήμερα. Ο κ. Τσίπρας και το περιβάλλον του βλέπουν την εξουσία ως συμφέρον. Ως υλικό συμφέρον. Όχι μόνο με την έννοια της διαφθοράς, κατ΄ ανάγκην. Αλλά ως διορισμούς, μετακλητούς, συγγενείς, φίλους, οργανισμούς, πρωθυπουργικά αεροπλάνα, ωραία αυτοκίνητα και τα λοιπά. Κατά συνέπεια, δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν όλα αυτά τα μεγαλεία και όλα αυτά τα λούσα, ενώ μπορούν να τα γευτούν για λίγο ακόμα. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι θα συντριβεί στις εκλογές θα κάτσει όσο μπορεί περισσότερο. Βέβαια, την ιστορία την κυβερνά το απρόβλεπτο, οπότε θα δούμε.

Ερ. Θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την εκδήλωση στελεχών της Κεντροαριστεράς θα καταφέρει να γίνει ο ηγέτης της στην μεταμνημονιακή εποχή;

Απ. Είμαι τελείως βέβαιος ότι με επικεφαλής την Κατερίνα Παπακώστα, τον Κώστα Ζουράρι και την Έλενα Κουντουρά, της οποίας μάθαμε ότι ο πατέρας ήταν ο συντάκτης του ύμνου της 21ης Απριλίου, ο κ. Τσίπρας θα γίνει μεγάλος ηγέτης της Κεντροαριστεράς. Θα έχουμε την Κεντροαριστερά που μας αξίζει. Την Κεντροαριστερά της 21ης Απριλίου.

Ερ. Η εξαφάνιση των μικρών κομμάτων βοηθά το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ (εάν είναι πρώτο κόμμα), καθώς όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται, χονδρικά, πιο εύκολα. Μήπως, όμως αυτό είναι και μία παγίδα καθώς θα υπάρξει το ιδεολογικό δίλλημα Αριστερά ή Δεξιά;

Απ. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν πολιτεύτηκα κοιτάζοντας τι κάνουν τα άλλα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει σκοπό να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες να την ψηφίσουν και να εμπιστευτούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επόμενο πρωθυπουργό. Όταν ο ελληνικός λαός καταλήξει στην απόφαση και έχουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την απόφασή του και να βρούμε τον τρόπο να λειτουργεί η δημοκρατία μας, όπως ο λαός θα μας έχει διατάξει.

Ο λαός αποφασίζει αν θα είναι ένα κόμμα στη Βουλή ή δύο, τρία, πέντε, δεκαπέντε. Εμείς θα τηρήσουμε την απόφαση του ελληνικού λαού.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας. Μετά την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΝΔ θα συναινέσει στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου;

Απ. Κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά πρόωρη αυτή η συζήτηση. Τιμώ, φυσικά, τον κύριο Προκόπη Παυλόπουλο. Υπήρξαμε συνάδελφοι στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπήρξε υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, στέλεχος από τη γέννησή της, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και του Κώστα Καραμανλή.

Παρά ταύτα, η σχετική συζήτηση για την εκλογή του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να γίνει όταν πρέπει.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News