Ελλάδα

Αυτό είναι το κείμενο της Συμφωνίας για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο που δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή

Οι τελευταίοι μήνες είναι μήνες μεγάλων εξελίξεων για το Μακεδονικό ζήτημα για το οποίο πλέον έχουν συμφωνήσει τα Σκόπια, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Ελλάδας.

Στον απόηχο των αντιδράσεων από κόμματα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι ετοιμάζονται να κατακλύσουν τους δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημοσιεύουμε το κείμενο που δόθηκε στη Βουλή και στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες συμφωνούν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία.

Μάλιστα, το εν λόγω κείμενο φέρει τον τίτλο «Τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 814 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών».

Κάποια βασικά σημεία της Συμφωνίας είναι τα εξής:

1.Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

2.Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3.Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

4.Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

5.Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

6.Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2).

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια