Έτσι θα γίνεται η νέα μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

Κρήτη
Έτσι θα γίνεται η νέα μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση

Κομβικές αλλαγές στον τρόπο συγκέντρωσης μορίων που αφορούν τα ακαδημαϊκά προσόντα των εκπαιδευτικών προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νέο σύστημα διορισμών, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με το νέο σύστημα διορισμών, οι αλλαγές πλέον ευνοούν εν μέρει τους εκπαιδευτικούς που έχουν κατοχυρώσει προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή.

Ωστόσο, στις αλλαγές που αφορούν το τελικό σύστημα διορισμών, η ισορροπία των μονάδων μεταξύ της προϋπηρεσίας και των πτυχίων δεν άλλαξε: το ανώτατο που μπορεί να συγκεντρώνει ένας υποψήφιος είναι 120 μονάδες από κάθε κατηγορία κριτηρίων. Αυξήθηκε όμως η μοριοδότηση εκείνων των κριτηρίων τα οποία είναι πιο πιθανό να πληρούν οι εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία, ενώ περιορίστηκε η μοριοδότηση των πτυχίων που είναι πιο πιθανό να έχουν αποκτήσει οι νεότεροι εκπαιδευτικοί. Για παράδειγμα, το δεύτερο πτυχίο - που συνήθως έχουν οι νεότεροι εκπαιδευτικοί - μοριοδοτείται με 7 μ., από 16 μ. που ήταν στο αρχικό σχέδιο. Επίσης, αυξήθηκε (από 2 σε 3 μ.) η μοριοδότηση κάθε παιδιού, που επίσης είναι πιθανόν να έχουν αποκτήσει εκπαιδευτικοί μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν και προϋπηρεσία ως αναπληρωτές. Πιο συγκεκριμένα, τα ακαδημαϊκά προσόντα μοριοδοτούνται με 120 μ. κατ’ ανώτατο όριο, που επιμερίζονται ως εξής:

  • Διδακτορικό: 40 μ.
  • Μεταπτυχιακό διάρκειας ενός τουλάχιστον έτους: 20 μ.
  • Δεύτερο μεταπτυχιακό: 8 μ.
  • Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ: 7 μ.
  • Ο βαθμός του πτυχίου: το γινόμενο των μονάδων, από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού με συντελεστή 2,5, και με ανώτατο όριο τις 25 μονάδες (για βαθμό πτυχίου 10).
  • Άριστη γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: 7 μ. για κάθε μία. Πολύ καλή γνώση: 5 μ. για κάθε μία. Καλή γνώση: 3 μ. για κάθε μία.
  • Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ: 4 μ.
  • Επιμόρφωση από εποπτευόμενο από το υπ. Παιδείας φορέα, τουλάχιστον 300 ωρών που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών: 2 μ.

Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία μοριοδοτείται έως και 120 μονάδες, μία ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.

Στα κοινωνικά κριτήρια δίνονται 3 μ. για κάθε ανήλικο παιδί ή άγαμο που δεν έχει συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε ΑΕΙ ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

Για αναπηρία 50% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή παιδιού, το γινόμενο των μονάδων προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4. Η αναπηρία του υποψηφίου μοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται σε ψυχικές παθήσεις.

Επιτέλους διορισμοί

Σχολιάζοντας το νέο σύστημα μοριοδότησης των ακαδημαϊκών προσόντων, ο κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για 15.000 διορισμούς την επόμενη τριετία. Είναι διορισμοί που, μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας, επιτέλους δημιουργούν τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες ώστε να υπάρχει μια κανονικότητα στο δημόσιο σχολείο. Κατανοώ την ανάγκη άμεσου διορισμού εκπαιδευτικών, αλλά δυστυχώς πολλές φορές ο διορισμός εκπαιδευτικών δεν μπορεί να γίνει με τρόπο πληθωρικό, αλλά ούτε και μαζικό.

Για μένα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει προσωπική ευθύνη για το χάος που συμβαίνει στην εκπαίδευση, είτε λέγεται πολιτική εξουσία είτε λέγεται υπουργείο Παιδείας είτε εκπαιδευτικός. Προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης ή παρανόησης, δεν επιθυμώ, και το τονίζω, άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει στο δημόσιο σχολείο να μην είναι στις μονιμοποιήσεις που επίκειται να γίνουν».

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των μαθητών από 25 σε 22 ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στην Α’ Δημοτικού. Η μείωση θα εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020. Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 65 νέες θέσεις διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 53 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και 25 στο Γεωπονικό. Επίσης, καθένα εκ των τριών ΑΕΙ θα λάβει 600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

«Απαξίωση του πτυχίου και προϋπηρεσίας»

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε και με τον Εμμανουήλ Μπελαδάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” και πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, ο οποίος μίλησε για το εν λόγω νομοσχέδιο και είπε χαρακτηριστικά: «Το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτό το νέο σύστημα των προσλήψεων είναι η απαξίωση του πτυχίου. Ουσιαστικά, το πτυχίο πλέον δεν αποτελεί ούτε ικανή ούτε αναγκαίο προϋπόθεση για διορισμό. Το δεύτερο που επιθυμώ να επισημάνω είναι ότι απαξιώνει την προϋπηρεσία. Δηλαδή φροντίζει να δει πόσο είναι το πλάφον της προϋπηρεσίας που μοριοδοτεί και φροντίζει ώστε να βάλει και άλλα προσόντα (και άλλο τρόπο μοριοδότησης), ώστε ένας που δεν έχει δουλέψει ή εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια να μπορέσει να βρει τη δυνατότητα του διορισμού μέσα από άλλα πράγματα, δηλαδή μέσα από μεταπτυχιακά, διδακτορικά και πιστοποιημένες επιμορφώσεις που έχει κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, είπε: «Είναι άδικο για όλους τους συναδέλφους οι οποίοι γύρισαν όλη την Ελλάδα και εργάστηκαν, και πολλοί εξ αυτών ήταν οικογενειάρχες και δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκδικούν και να πετυχαίνουν άλλους τίτλους σπουδών. Είναι άδικο να τους χρησιμοποιούμε και να τους πετάμε στα “σκουπίδια”, όσο βαριά κι αν ακούγεται αυτή η λέξη. Δεν μπορούμε να λέμε “πρέπει να έχεις και ένα μεταπτυχιακό τίτλο” ή ακριβώς να είναι στην ίδια αφετηρία με άλλους που επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους και να μη γυρίζουν σε παραμεθόριες περιοχές για να πάρουν μόρια και τελικά να μην υπάρχει αντίκρισμα. Αυτό υπογραμμίζουμε, χαιρετίζουμε τον διορισμό στην εκπαίδευση, αν κι είναι υποκριτικό μια κυβέρνηση να κυβερνάει και στη λήξη της θητείας της να ανακοινώνει διορισμούς αλλά σε βάθος τριετίας, που θα κάνει μια άλλη κυβέρνηση. Είναι υποκριτικό. Παρ’ όλα αυτά, είναι θετικό ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διορισμούς που τους έχει ανάγκη η εκπαίδευση, και οι οποίοι κινούνται στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκπαίδευσης και του έργου που παρέχεται στα σχολεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News