Ναυάγιο του «Χειμάρρα»: Ο ελληνικός Τιτανικός

Ελλάδα
Ναυάγιο του «Χειμάρρα»: Ο ελληνικός Τιτανικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα γράφτηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες

Πριν από ακριβώς 72 χρόνια λαμβάνει χώρα μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας: Στις 19 Ιανουαρίου του 1947, το πλοίο «Χειμάρρα», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Πειραιάς, βυθίζεται στο νότιο Ευβοϊκό Κόλπο.

Στο πλοίο επέβαιναν 544 άτομα, εκ των οποίων τα 36 ήταν πολιτικοί κρατούμενοι και τα 200 χωροφύλακες.

Στο ναυάγιο, που σημειώθηκε μεταξύ των Νέων Στύρων και της Αγίας Μαρίνας και έμεινε στην ιστορία ως ο «Ελληνικός “Τιτανικός”», βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 400 άνθρωποι...

Ακριβώς την ίδια ημέρα με το ναυάγιο του «Χειμάρρα» έρχεται στη ζωή η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός Έλενα Ναθαναήλ. Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1947 στη Νέα Φιλαδέλφεια από μητέρα Μανιάτισσα και πατέρα Μικρασιάτη. Τελείωσε το Ιταλικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Τεχνών της Ρώμης, όπου σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση. Εν συνεχεία σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε κινηματογραφική ταινία το 1964, οπότε και συμμετείχε στην κωμωδία «Κάτι να καίει» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Η «εύθραυστη» ομορφιά της, τα μελαχρινά της χρώματα, τα μαγευτικά της μάτια και το αρχοντικό της στυλ συνέβαλαν τα μέγιστα στη γρήγορη ανάδειξή της σε σταρ της εγχώριας σόου μπιζ. Ωστόσο, σύντομα η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας: Το παρθενικό της εξώφυλλο στο περιοδικό «Πρώτο» μάγεψε το Γερμανό σκηνοθέτη Ρολφ Τίλε, ο οποίος την κάλεσε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Το αίμα των Βελσούγκεν», το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Τόμας Μαν. Μάλιστα, η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 15ου Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Το 1968 η Ναθαναήλ τιμάται στο Φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας για την ερμηνεία της στο «Ραντεβού με μια άγνωστη» του Βασίλη Γεωργιάδη, ενώ τον ίδιο χρόνο υποδύθηκε μια όμορφη ξεναγό στην ταινία «Επιχείρησις Απόλλων».

Το 1971 η Έλενα Ναθαναήλ πρωταγωνίστησε μαζί με τον Λάκη Κομνηνό στο «Εκείνο το καλοκαίρι», το οποίο είχε τεράστια απήχηση. Μετά από επταετή απουσία από την υποκριτική, εμφανίστηκε ξανά τη δεκαετία του ’80, παίζοντας σε διάφορες βιντεοταινίες, ενώ συμμετείχε και στις ταινίες «Απουσίες» (1987) και “Black out” (1998). Εξάλλου, συμμετείχε και στο τηλεοπτικό σίριαλ «Άγγιγμα ψυχής», ερμηνεύοντας το ρόλο της Τζούλιας, ενώ τελευταία της εμφάνιση στη σόου μπιζ ήταν η συμμετοχή της στη σειρά “Γοργόνες” το 2007. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της συζούσε μαζί με τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο, στο κτήμα της στην Εύβοια. Είχε μια κόρη, την ηθοποιό και δημοσιογράφο Ίνκα Τσαγκάρη, που γεννήθηκε το 1973.

Η Έλενα Ναθαναήλ άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 Μαρτίου του 2008 στην Αθήνα, χτυπημένη από την επάρατη νόσο. Ήταν μόλις 61 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News