Ο Κώστας Σημίτης στη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου

Ελλάδα
Ο Κώστας Σημίτης στη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πολλά γεγονότα ήταν αυτά που σημάδεψαν την εγχώρια και παγκόσμια ιστορία

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 23 χρόνια, ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη θέση του προέδρου του κόμματος, αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου - ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας - και στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Κώστας Σημίτης έλαβε στη σχετική διαδικασία 86 ψήφους, έναντι 75 που συγκέντρωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Σαν σήμερα, όμως, πολλά γεγονότα σημειώθηκαν και έμειναν στην ιστορία.

Ο Μοντεσκιέ και η διάκριση των εξουσιών

Σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου του 1689, γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ. Ο Μοντεσκιέ ήταν ο πρώτος ο οποίος προέβη στη διάκριση των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Ο διαχωρισμός των τριών εξουσιών έμελλε να επικρατήσει και να υιοθετηθεί τελικά από - σχεδόν - όλα τα δημοκρατικά κράτη του κόσμου.

Ο Σαρλ ντε Μοντεσκιέ πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου του 1755, σε ηλικία 66 ετών.

Βίος και πολιτεία του Βασίλη Τσιτσάνη

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Ιανουαρίου του 1915, όταν γεννιέται στα Τρίκαλα ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς. Ο λόγος για το λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος συμπτωματικά έφυγε από τη ζωή στις 18 Γενάρη του 1984. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Ήπειρο και, εκτός από τον Βασίλη, είχαν άλλα τέσσερα παιδιά.

Τα πρώτα ακούσματα του μικρού Βασίλη ήταν οι βυζαντινές ψαλμωδίες που άκουγε στην εκκλησία. Πρώτη φορά έπιασε στα χέρια του μουσικό όργανο σε ηλικία 11 ετών, όταν ένας ντόπιος οργανοποιός μετέτρεψε ένα μαντολίνο σε μπουζούκι. Έγραψε τα πρώτα του τραγούδια σε μπουζούκι σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Το 1936 κατεβαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική και για να τα βγάλει πέρα οικονομικά ξεκινά να εργάζεται στο νυχτερινό κέντρο «Μπιζέλια». Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’40 ηχογραφεί σπουδαία ρεμπέτικα τραγούδια, όπως την «Αρχόντισσα», το «Να γιατί γυρνώ», τα «Παλάτια χρυσοστόλιστα» και το «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ». Τα τραγούδια αυτά ερμηνεύτηκαν από μεγάλους ρεμπέτες, όπως οι Βαμβακάρης, Παγιουμτζής, Περπινιάδης και Κερομύτης. Μετά τη λογοκρισία του ρεμπέτικου από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά, ο Τσιτσάνης μπολιάζει τα τραγούδια του με δυτικά μελωδικά στοιχεία, καταφέρνοντας να προσεγγίσει τις μεγάλες μάζες.

Μετά το τέλος του Εμφυλίου, η καριέρα του Τσιτσάνη απογειώνεται και ο ίδιος αναδεικνύει φωνές που έμελλε να μείνουν στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου. Θα συνεργαστεί εξάλλου με τους καλύτερους: Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Τσαουσάκης, Γαβαλάς, Γκρέυ, Μπέλλου, Πάνου, Λαμπράκη και Αγγελόπουλος είναι μόνο μερικοί από τους τραγουδιστές που ερμήνευσαν κομμάτια του Τσιτσάνη. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν το θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1984, εμφανιζόταν κανονικά ενώπιον του αθηναϊκού κοινού, στο «Χάραμα».

Τελικά πέθανε ανήμερα των 69ων γενεθλίων του στο Νοσοκομείο Μπρόμτον του Λονδίνου, μετά από επιπλοκές που προέκυψαν έπειτα από εγχείρηση που έκανε στους πνεύμονες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News