Ανοίγει η «ψαλίδα» της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Ανοίγει η «ψαλίδα» της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 65,5% των ερωτώμενων απαντάει θετικά στο αίτημα για άμεση εκλογική αναμέτρηση

Μεγαλώνει η δημοσκοπική διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της Opinion Poll. Η “ψαλίδα” έχει ανοίξει κατά μία ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου και πλέον η διαφορά βρίσκεται στις 15 μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) η Ν.Δ. συγκεντρώνει 31,5%, έναντι μόλις 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση με 4,3% βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, ακολουθεί με 4,1% το ΚΚΕ και πέμπτο έρχεται το ΚΙΝ.ΑΛ. με 3,8%.

Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή), τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. στο 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ στο 14,6%, Χ.Α. στο 3,8%, ΚΚΕ στο 3,6% και ΚΙΝ.ΑΛ. στο 3,4%.

Ο Ζαχαρίας Ζούπης, ο οποίος είναι υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας και τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας, αναφέρει: «Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Το 84,25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ το 70% θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65,3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατεύθυνση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το κοινωνικό μέρισμα, ούτε το σύνολο των δεσμεύσεων/υποσχέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα για θετικά μέτρα για τη ζωή των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτυπώνεται ασφαλώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλου του τελευταίου διαστήματος».

Σημαντικό επίσης εύρημα είναι η εικόνα διάλυσης των ΑΝ.ΕΛ., που με τις παλινωδίες τους στο Μακεδονικό και την «αποχώρησή τους καταποντίζονται φτάνοντας στο 0,4% και βλέποντας να τους περνούν κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας (1,5%), η Ελληνική Λύση (2,2%), ο ΛΑΟΣ (1,3%) κ.ά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 34,8% θεωρείται προτιμότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 23,3%. Στη δε παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το συντριπτικό ποσοστό του 59,6%, έναντι 17,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλες επίσης απώλειες καταγράφει και το Ποτάμι, αγγίζοντας με δυσκολία το 0,7%.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Opinion Poll πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.202 νοικοκυριών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, το χρονικό διάστημα 10-14 Ιανουαρίου (στις 13 του μήνα αποχώρησε από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος).

Έρευνα MARC: Το 69,9% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια χρονική στιγμή, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc διεξήγαγε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 65,5% των ερωτώμενων απαντάει θετικά στο αίτημα για άμεση εκλογική αναμέτρηση.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που υποδεικνύει η δημοσκόπηση είναι η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική κοινωνία, καθώς 7 στους 10 τη θεωρεί εθνικά επιζήμια.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα που αφορά το πώς αξιολογούν οι Έλληνες τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” με παράλληλη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους Σκοπιανούς, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση την επόμενη εβδομάδα, μόλις 26,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή μάλλον θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (69,6%) κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Πολύ σημαντικό είναι το εύρημα του γκάλοπ που δείχνει ότι η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 57,4%, πιστεύει ξεκάθαρα ότι η συμφωνία των Πρεσπών για τη “Βόρεια Μακεδονία” είναι αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή, βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και το γεγονός ότι οι Έλληνες μέχρι 50 ετών τοποθετούνται πιο αρνητικά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες των πολιτών άνω των 50 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News