Λέσβος: Έφυγε η θρυλική γιαγιά Μαρίτσα - Η συγκινητική της συνέντευξη στην ΚΡΗΤΗ TV

Ελλάδα
Λέσβος: Έφυγε η θρυλική γιαγιά Μαρίτσα - Η συγκινητική της συνέντευξη στην ΚΡΗΤΗ TV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρίτσα Μαυραπίδου από τη Σκάλα Συκαμιάς είχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης

Μπορεί να μη γνώριζε τη γλώσσα των προσφύγων, να μην της ήταν οικεία τα ήθη και οι παραδόσεις τους, όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για εκείνη προκειμένου να αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Τι σημαίνει να αγαπάς, να σέβεσαι, να βοηθάς.

Ο λόγος για τη Μαρίτσα Μαυραπίδου, τη διάσημη γιαγιά από τη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Η γιαγιά - υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Η φωτογραφία της γιαγιάς Μαρίτσας, τον Οκτώβριο του 2015, έκανε το γύρο όλου του κόσμου, αφού αναδημοσιεύτηκε σε πλήθος - ηλεκτρονικών και μη - διεθνών εντύπων.

Στην εν λόγω φωτογραφία, η ίδια, μαζί με την κυρία Ευστρατία και την κυρία Μηλίτσα, φαίνονται να ταΐζουν ένα μωρό προσφυγόπουλο, την ώρα που η μητέρα του βγάζει τα βρεγμένα της ρούχα, καθώς μόλις έχει φτάσει στο νησί από τα τουρκικά παράλια.

Η γιαγιά Μαρίτσα, κατά τη διάρκεια της αποστολής της ΚΡΗΤΗ TV στη Λέσβο, περιέγραψε στο δημοσιογράφο, Λευτέρη Κουμαντάκη και στο φωτογράφο, Νίκο Χαλκιαδάκη, τα όσα βίωσε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη συγκινητική αυτή εικόνα που απαθανάτισαν οι φωτογράφοι, σε μία εικόνα όπου και οι τρεις γιαγιάδες κατάφεραν με τη διεθνή «γλώσσα» της αγάπης να δώσουν μαθήματα ανθρωπιάς. 

Για το λόγο αυτό και οι τρεις θρυλικές γιαγιάδες της Λέσβου είχαν προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης.

«Δεν ξέραμε τη γλώσσα, όμως καταλάβαμε ότι πεινάει»

Όπως είχε δηλώσει η ίδια, χαμογελαστή στο Λευτέρη Κουμαντάκη για τη συγκινητική φωτογραφία: «Η κοπέλα (σσ. πρόσφυγας) βγήκε γυμνή και ήρθε κοντά μας. Είχε ήλιο και εμείς καθόμασταν στο παγκάκι. Της είπαμε “Πήγαινε εκεί να ντυθείς, που έχει ρούχα” και έτσι άφησε το παιδάκι στις ποδιές μας και έφυγε, προκειμένου να πάει να ντυθεί. Όμως το παιδάκι γκρίνιαζε, εμείς δεν ξέραμε τη γλώσσα, όμως καταλάβαμε ότι πεινάει…»

«Η καρδιά σου πονεί να βλέπεις τα χάλια του μωρού, να τρέμει, να κρυώνει»

Όπως είχε δηλώσει η ίδια, σε διαφορετική συνέντευξή της: «Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα. Του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».

Για το προσφυγικό και τις πρωτοφανείς στιγμές που βίωναν καθημερινά, η γιαγιά Μαρίτσα είχε δηλώσει: «Οι μάνες μας ήρθαν πρόσφυγες από την Τουρκία, απέναντι, και ήταν ακόμα κοπέλες. Ήρθαν χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα», λέει. «Γι’ αυτό και τους λυπούμαστε τους μετανάστες».

«Αυτό το πράγμα δεν το περιμέναμε Παναγιά μου, να έρχονται με τη φουρτούνα οι άνθρωποι. Το πιστεύεις ότι μόλις βγουν από τη βάρκα κάνουν μετάνοιες και φιλούν τη γη; Είναι να τους λυπάσαι. Πολλά μωρά, μωρέλια... Η καρδιά σου πονεί να βλέπεις τα χάλια του μωρού, να τρέμει, να κρυώνει», είχε δηλώσει.

https://www.youtube.com/watch?v=-3ZaZRM7Dko?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News