14η Ιανουαρίου: Θεσμοθετήθηκε η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»

Ελλάδα
14η Ιανουαρίου: Θεσμοθετήθηκε η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε στην τελετή θεσμοθέτησης για τις θυσίες των μελών του ΕΚΑΒ

Με μεγάλη αυτοθυσία οι διασώστες του ΕΚΑΒ μάχονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και πολλές φορές βάζουν σε κίνδυνο τη δική τους τη ζωή.

Γι’ αυτό το λόγο, ως ένας φόρος τιμής για όλους εκείνους τους ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο συνάνθρωπο που τους έχει ανάγκη, θεσμοθετήθηκε η 14η Ιανουαρίου σαν ημέρα «Θυσίας του Διασώστη».

Στο πλαίσιο της τελετής θεσμοθέτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε νωρίτερα στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ για τον αλτρουισμό των στελεχών του ΕΚΑΒ και την προσφορά τους στον συνάνθρωπο και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη εκείνους που είχαν τη σχετική ιδέα, υπογραμμίζοντας ότι η 14η Ιανουαρίου δεν έχει επιλεγεί τυχαία, αφού θυμίζει την τραγωδία της 14ης Ιανουαρίου 2001, ημέρα πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοιχτά του Σουνίου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πέντε συνάνθρωποί μας, μεταξύ των οποίων η αείμνηστη γιατρός Σοφία Μπεφόν και ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η μνήμη όλων τους συνιστά πραγματικό σύμβολο θυσίας του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο. Άρα, διαχρονικό παράδειγμα του πώς πραγματώνεται, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, η κορυφαία αρχή της Χριστιανικής Διδασκαλίας, η οποία υπερβαίνει το «Αγαπάτε Αλλήλους» και φθάνει ως την οριακή επιταγή «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν».

Παράλληλα, εξήρε το ήθος και τον επαγγελματισμό των στελεχών του ΕΚΑΒ, και ιδίως των διασωστών, οι οποίοι, με απαράμιλλο αλτρουισμό και εντυπωσιακή κατάρτιση, επιτελούν καθημερινώς, πολλές φορές κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, το καθήκον προς τον Συνάνθρωπο, σώζοντας ζωές και προσφέροντας μέγιστες υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής υπεράσπισης του κοινωνικού συνόλου και της κοινωνικής συνοχής.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Πολιτείας, διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει στο ακέραιο τη συμβολή τους, ιδίως στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς, κατά τους οποίους δοκιμάζεται δεινώς το κοινωνικό κράτος δικαίου και, συνακόλουθα, ο άνθρωπος, ιδίως δε ο πάσχων άνθρωπος.

«Σας διαβεβαιώνω, επιπλέον, ότι η Πολιτεία θα πράξει το παν, αφενός για να διευκολύνει το έργο σας και να το καταστήσει όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικό. Και, αφετέρου, για ν' αποφευχθούν στο μέλλον τραγωδίες, όπως εκείνη της 14ης Ιανουαρίου 2001, η οποία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας. Και όχι μόνον ως οφειλόμενο μνημόσυνο, αλλά και ως δείκτης πορείας ως προς το χρέος της Πολιτείας απέναντι σ' εσάς, κατ' εξοχήν, όμως, απέναντι στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News